Πως να βοηθήσω το παιδί μου να προσαρμοστεί στον ερχομό του  καινούργιου μωρού στην οικογένεια!

Πως να βοηθήσω το παιδί μου να προσαρμοστεί στον ερχομό του καινούργιου μωρού στην οικογένεια!

Άραγε, πως θα αντιδράσει όταν δει το καινούργιο μωράκι σπίτι; Ακόμη και αν είχε ενθουσιαστεί, πριν τη γέννηση,  με το γεγονός ότι θα έχει ένα αδελφάκι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αλλάξει γνώμη μόλις δει το μωρό στο σπίτι. Το πώς θα συμπεριφερθεί έχει να κάνει με την ιδιοσυγκρασία του. Τα παιδιά που είναι πιο ευέλικτα και ανεξάρτητα θα προσαρμοστούν πιο εύκολα. Ενώ αυτά που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και αγαπούν την ρουτίνα θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν.

Το παιδί σας μπορεί να αντιδράσει στον ερχομό του νέου μέλους της οικογένειας, με κάποια παλινδρόμηση (να θέλει να καθίσει στο καρεκλάκι του μωρού, να θέλει να φορέσει πάλι πάνα, ή να πιει από το μπιμπερό). Επίσης μπορεί να ζητά την προσοχή σας όταν ταΐζετε ή αλλάζετε το μωρό σας.  Μπορεί ακόμη να θέλει να πάρει τα παιχνίδια του ή να του τραβά άγαρμπα το χεράκι ή το πόδι του. Μην αντιδράσετε άσχημα, απλά πείτε ότι πρέπει να φέρεται ευγενικά με το καινούργιο αδελφάκι του, γιατί μπορεί να το πονέσει. Δείξτε του πώς να αγγίζει και να χαϊδεύει απαλά το μωράκι.

Το πιο πιθανό είναι πάντως να δείξει αγάπη στο αδελφάκι του.

Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω το παιδί μου να δεχτεί το νέο μωράκι.

Αναθέστε του δουλειές! Θα εκπλαγείτε σε πόσα πράγματα μπορεί να βοηθήσει. Όταν κάνετε μπάνιο στο μωρό, μπορεί να του σαπουνίζει τα ποδαράκια. Μπορεί επίσης να σας δώσει την πετσέτα, την πάνα, την κρέμα και τα ρουχαλάκια του. Όταν το μωράκι κλαίει, πείτε του να του μιλήσει απαλά ή να του χαϊδέψει την πλατούλα. Αν θέλει να το πάρει αγκαλιά, αφήστε το, βέβαια με την δική σας βοήθεια, πάντα δίπλα του και έτοιμη να επέμβετε.

Ζητήστε τη γνώμη του

Ρωτήστε το «τι λες να του φορέσουμε την μπλε ή την κόκκινη φόρμα του»; Η «έλα να του πούμε ένα τραγουδάκι»!

Ασφαλώς θα ευχαριστηθεί πολύ που σας βοήθησε να κάνετε κάτι μαζί για το μωρό.

Παρακολουθήστε το μωρό μαζί.

Φωνάξτε το παιδάκι σας να παρατηρήσετε μαζί το νεογέννητο. Ζητήστε του να περιγράψει αυτά που βλέπει. Τα ματάκια του, τα μικρά του ποδαράκια, έτσι μαζί σας θα έρθει πιο κοντά στο αδελφάκι του.

Διαβάστε του ιστορίες για τον καινούργιο του ρόλο.

Τα παραμύθια για τα μωρά και τα καινούργια αδελφάκια θα το βοηθήσουν να προσαρμοστεί στην καινούργια αυτή κατάσταση. Ιστορίες που μιλούν για τα αγαπημένα αδέλφια, που παίζουν, τρώνε και κοιμούνται μαζί είναι θετικά πρότυπα για το παιδί.

Δεχτείτε τα συναισθήματα του.

Είναι φυσικό για το παιδάκι σας να αισθανθεί μία σειρά από συναισθήματα σχετικά με την αλλαγή αυτή στην οικογένεια του όπως ζήλια και ανταγωνισμό. Ξαφνικά, πρέπει να σας μοιραστεί με κάποιον που χρειάζεται πολύ από τον χρόνο σας και την προσοχή σας. Μην το μαλώσετε απλά πείτε του : «Μου φαίνεσαι στενοχωρημένο; Θα ήθελες μια γλυκιά αγκαλίτσα»; Η ακόμη «Το ξέρω ότι είναι δύσκολο, όταν με χρειάζεσαι και εγώ πρέπει να είμαι με το μωρό». Είναι καλό να ξέρει ότι καταλαβαίνεται τα συναισθήματά του και μπορείτε να του αφιερώσετε λίγα λεπτά για να το ακούσετε και να το αγκαλιάσετε.

Αφιερώστε λίγο χρόνο μόνοι σας, μαζί του.

Προσπαθήστε να περνάτε λίγο χρόνο κάθε μέρα, έστω και αν είναι για λίγα λεπτά να ζωγραφίσετε ή να του διαβάσετε κάτι. Αυτό θα το κάνει να νοιώθει ξεχωριστό και να του υπενθυμίζει ότι είστε η μανούλα η δική του και του μωρού.

Αφήστε το να κάνει το δικό του.

Εάν το παιδί σας δεν θέλει να εμπλακεί με το νέο μωρό, μην το πιέσετε. Πολλά παιδάκια αντιμετωπίζουν την αλλαγή αυτή στην οικογένεια με το να «αγνοούν» τα μικροσκοπικά τους αδέλφια, τουλάχιστον για λίγο!

Μην ανησυχείτε θα το ξεπεράσει μόνο του σε λίγο, όταν θα αισθανθεί έτοιμο και ότι δεν «απειλείται» από το καινούργιο μέλλος στην οικογένεια!