Πώς θα μπορούσα να εμπλουτίσω τη διατροφή του παιδιού μου;

Πώς θα μπορούσα να εμπλουτίσω τη διατροφή του παιδιού μου;

«Το παιδί μου, 15 μηνών, τρώει μόνο τριμμένο μήλο, μακαρόνια με τυρί και δημητριακά μιας συγκεκριμένης μάρκας». «Τι μπορώ να κάνω για να τρώει περισσότερες θρεπτικές ουσίες»;

Την απάντηση της παραπάνω ερώτησης, την περιμένουν πολλοί γονείς, καθώς πολλά παιδιά αναπτύσσουν άρνηση στην κατανάλωση τροφών, που συνήθως είναι λαχανικά και φρούτα. Πώς πρέπει να το χειριστείτε;

Οι ειδικοί δηλώνουν: αν το παιδί σας αρνείται να φάει ότι του σερβίρετε μην το πιέζετε. Δεχθείτε την άρνησή του αλλά μην βγάλετε αμέσως το κουτί με τα δημητριακά από το ντουλάπι. Περιμένετε μία ή δύο ώρες για να πεινάσει και δώστε του πάλι το ίδιο γεύμα. Εκείνη τη στιγμή είναι πιθανόν να το φάει. Αν αρνηθεί και πάλι, δώστε του μία δυνατότητα επιλογής μεταξύ του φαγητού που έχετε ετοιμάσει και ένα απλό υγιεινό σάντουιτς με τυρί και ντομάτα.
Αυτό στέλνει το μήνυμα ότι είστε πάντα υπεύθυνη για το φαγητό του, αλλά είστε πρόθυμη να συνεργαστείτε μαζί του.

Εάν συνεχίσετε έτσι, σιγά σιγά το παιδί θα φάει και άλλες τροφές, ίσως όμως χρειαστεί λίγος χρόνος. Κάτι άλλο που μπορεί να βοηθήσει, είναι να το αφήσετε να σας βοηθά στο μαγείρεμα, ζητήστε του να βάλει αλάτι και πιπέρι ή να διαλέξει τις ντομάτες που θα κάνετε σαλάτα.

Επίσης βοηθήστε το να τοποθετήσει τα διάφορα λαχανικά στο πιάτο, σχηματίζοντας ένα χαμόγελο ή ένα άλλο απλό σχήμα. Με αυτόν τον απλό τρόπο θα αισθανθεί ότι το φαγητό αποτελεί δική του επιλογή και θα θελήσει να φάει τα λαχανικά του πιο εύκολα.