Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να διαχειριστεί το άγχος;

Ο καθένας μας έχει στιγμές αρνητικότητας. Όλοι θυμώνουμε, πληγώνουμε, ανησυχούμε έχουμε ενοχές και άγχος.

Απλά δεν είναι δυνατόν να περάσουμε όλη τη ζωή μας χωρίς να βιώσουμε τα συναισθήματα αυτά. Το ίδιο και το παιδί. Θα πληγωθεί ίσως από τον καλύτερό του φίλο και κάποια στιγμή θα πάρει ένα κακό βαθμό στο σχολείο.

Δεν υπάρχει πρόβλημα αν το παιδί εκφράζει τα αρνητικά του συναισθήματα.

Αντίθετα είναι καλό να τα εκφράσει για να τα αντιμετωπίσει. Ο θυμός είναι μία φυσική συναισθηματική ανταπόκριση σε κάτι άσχημο που μας έχει συμβεί.

Ακόμη και το να κλάψει το παιδί δεν είναι κακό ούτε λάθος. Απλά είναι δύσκολο για τους γονείς να το βλέπουν στενοχωρημένο, λυπημένο ή και θυμωμένο, ειδικά όταν έχει δυσκολία να διαχειριστεί αυτό που το πληγώνει.

Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν;

Μερικές φορές οι συμβολικές ενέργειες μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τα συναισθήματα μας.  

Ένα «κόλπο» που οι ειδικοί προτείνουν είναι να ζητήσετε από το παιδί να γράψει σε ένα κομμάτι χαρτί τι είναι αυτό που το στενοχωρεί και τι ακριβώς αισθάνεται. Αφού το κάνει αυτό πείτε του να πετάξει το χαρτί! Αυτή είναι μία ενέργεια που θα μπορούσε να βοηθήσει το παιδί σας να «το διώξει» μακριά του!

Το παιδί μπορεί να επιλέξει πως θα απαλλαγεί από το χαρτί και συμβολικά από αυτό που το ενοχλεί. 

Εάν είναι ένα μικρό κομμάτι πείτε του να το ρίξει στην τουαλέτα. Ή να το κόψει σε μικρά κομμάτια και να το πετάξει στα σκουπίδια.

Επίσης μπορείτε να φτιάξετε με το συγκεκριμένο χαρτί ένα αεροπλάνο. Ζητήστε από το παιδάκι σας να το πετάξει στον αέρα, μαζί με το πρόβλημά του!

Οπωσδήποτε θα αισθανθεί καλύτερα. Και στην περίπτωση που αργότερα κάτι θα το στενοχωρήσει, όπως για παράδειγμα ένας κακός βαθμός στο διαγώνισμά του, το αεροπλάνο θα είναι έτοιμο να πετάξει το πρόβλημα μακριά!

Σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, αυτό το κομμάτι χαρτί μπορεί να το θάψει στον κήπο ή σε μία γλάστρα. Το χαρτί θα αποσυντεθεί και στη συνέχεια θα γίνει μέρος των λουλουδιών! Είναι ένας θαυμάσιος συμβολικός τρόπος μετατροπής κάτι αρνητικού σε κάτι όμορφο.

Γράμμα συγχώρεσης ή συγνώμης. 

Εάν έχει πληγωθεί από μία άσχημη συμπεριφορά κάποιου φίλου, πείτε του να γράψει ένα γράμμα συγχώρεσης. Αυτό μπορεί να το βοηθήσει. Ακόμη και αν ο φίλος του ζήτησε συγνώμη το παιδί μπορεί να είναι θυμωμένο και πληγωμένο. 

Όταν αποφασίσουμε να συγχωρέσουμε το άτομο που μας πληγώνει, αρχίζουμε να αισθανόμαστε καλύτερα. Αυτό ισχύει τόσο για τα παιδιά όσο και για τους μεγάλους. Είναι η πράξη της συγνώμης που κάνει τη διαφορά.  

Ας το κρατήσει το γράμμα, δεν χρειάζεται να το στείλει. Και όταν μεγαλώσει μπορεί να διαβάσει αυτά που έγραψε. Ο χρόνος συχνά μας βοηθά να βάλουμε τα πράγματα σε μία προοπτική και να τα δούμε στις σωστές διαστάσεις τους.

Αυτό που φαινόταν σαν το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί αργότερα φαίνεται μάλλον ασήμαντο. 

Εάν τώρα το παιδί σας αισθάνεται ενοχή επειδή είναι αυτό που πλήγωσε κάποιον άλλο, τότε μπορεί να θέλει να ζητήσει συγνώμη, γράφοντας ένα μικρό γράμμα. Βέβαια εναπόκειται στο άλλο άτομο να το συγχωρέσει. Εάν το παιδί ζητήσει συγνώμη, δεν μπορεί να κάνει τίποτε περισσότερο. 

Δεν μπορούμε να προστατεύουμε τα παιδιά μας από κάθε τι που μπορεί να τα πληγώσει. Και από όλα τα αρνητικά πράγματα που συμβαίνουν στον κόσμο. Αλλά μπορούμε να τα βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματά τους όταν εκτίθενται σε αυτά.