Πρέπει να αλλάξει σχολείο! Πως θα βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί

Πρέπει να αλλάξει σχολείο! Πως θα βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί

Όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολη είναι η αλλαγή σχολείου. Το παιδί που πρέπει να πάει σε ένα καινούργιο σχολείο, αφήνει πίσω του τους φίλους τους, τους δασκάλους  και όλο το οικείο σε αυτό σύστημα.

Τώρα πρέπει να συναναστραφεί με παιδιά που έχουν ήδη σχηματίσει φιλίες και να προσαρμοστεί σε ένα καινούργιο εκπαιδευτικό και κοινωνικό σύστημα. Ωστόσο μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να ανταπεξέλθει καλά, μέσα από αυτό το δύσκολο μεταβατικό στάδιο.

Δείτε τις συμβουλές των ειδικών:

Συμπεριλάβετε το παιδί στη διαδικασία του καινούργιου σχολείου

Για τους περισσότερους μαθητές, δεν είναι η επιλογή τους να αλλάξουν σχολείο. Τα παιδιά δεν μπορούν να έχουν γνώμη αν πρέπει η οικογένεια να πάει σε άλλη πόλη ή σε  άλλη γειτονιά, αλλά μπορούν να συμμετέχουν σε ορισμένες διαδικασίες. Οι μεγαλύτεροι μαθητές μπορούν να επιλέξουν κάποια μαθήματα ή αθλήματα που τους αρέσουν περισσότερο, ενώ τα μικρότερα παιδιά μπορούν να επιλέξουν τα σχολικά τους είδη ή τι φαγητό θα ήθελαν να έχουν στο σχολείο. Μοιραστείτε μαζί του όλες τις πληροφορίες που ξέρετε για το νέο σχολείο και ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει ερωτήσεις. Με τον τρόπο αυτό του δείχνετε ότι δεν το αφήνετε έξω από τη διαδικασία αυτή  και αισθάνεται σίγουρα περισσότερη εμπιστοσύνη.

Βοηθήστε το να γνωρίσει το σχολείο

Φυσικά το παιδί δεν γνωρίζει το καινούργιο του σχολείο. Που είναι οι τάξεις, τα μπάνια, η τραπεζαρία, η καντίνα, με ποιο λεωφορείο θα πάει (αν πρέπει να χρησιμοποιήσει συγκοινωνία) και το ημερήσιο πρόγραμμα των μαθημάτων του. Βέβαια όλα αυτά είναι απλά πράγματα που θα συνηθίσει γρήγορα. Αλλά ίσως το ταλαιπωρήσουν τις πρώτες ημέρες. Έτσι μία πρώτη γνωριμία με το σχολικό κτήριο πριν το μάθημα είναι πολύ καλή ιδέα. Επίσης αν είναι δυνατόν, κανονίστε να γνωρίσει τον δάσκαλο ή την δασκάλα του πριν το πρώτο μάθημα. Και βεβαιωθείτε ότι έχει όλα τα σωστά σχολικά είδη.

Ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει φίλους

Αυτή είναι ίσως η σημαντικότερη αιτία άγχους στην αλλαγή σχολείου. Έτσι μην το αφήνετε να λέει ότι : «κανείς δεν θα μου αρέσει»! Αντίθετα ενθαρρύνετε το να ενταχθεί σε διάφορες εξωσχολικές δραστηριότητες, όπου θα μοιράζεται τα ίδια ενδιαφέροντα με τα άλλα παιδιά. Επίσης είναι καλό, να συστηθεί στα παιδιά που κάθονται κοντά του στη τάξη, ή χρησιμοποιούν το ίδιο λεωφορείο. Τα άλλα παιδιά βλέπουν πάντα θετικά μία τέτοια προσέγγιση από τον καινούργιο μαθητή. Αντίθετα δεν πλησιάζουν εύκολα ένα παιδί που είναι απόμακρο και κλεισμένο στον εαυτό του.

Συζητήστε μαζί του για τις ανησυχίες του

Ζητήστε από το παιδί να σας μιλήσει για τις ανησυχίες του και ακούστε το με προσοχή. Μην κοροϊδεύετε ποτέ τους φόβους του. Αντίθετα προσπαθήστε να βρείτε πολλές ιδέες και λύσεις σε οποιοδήποτε σενάριο και αν σας θέσει. Πείτε ότι γνωρίζετε ότι είναι ένα δύσκολο μεταβατικό στάδιο, αλλά έχετε εμπιστοσύνη και πίστη ότι είναι ένα γενναίο, έξυπνο και ευγενικό παιδί και γρήγορα θα ξεπεράσει τους φόβους του.  Θυμίστε του ότι όλα τα παιδιά αισθάνονται ανήσυχα για μία νέα προσαρμογή και υπενθυμίστε του άλλες περιπτώσεις που είχε αντιμετωπίσει πολύ καλά προκλήσεις και αλλαγές στη ζωή του.

Μην ξεχνάμε ότι κάθε αλλαγή φέρνει μία κάποια ανησυχία ακόμη και στους μεγάλους. Σταθείτε λοιπόν με ηρεμία δίπλα στο παιδί και βοηθήστε το να ξεπεράσει χωρίς μεγάλα προβλήματα αυτή τη σημαντική αλλαγή στη καθημερινότητά του, που είναι το καινούργιο του σχολείο.