Προγεννητικό μασάζ

Προγεννητικό μασάζ

Το μασάζ στην εγκυμοσύνη ανακουφίζει από τους πόνους και μειώνει το άγχος. Δοκιμάστε το και... απολαύστε το!

Τι είναι το προγεννητικό μασάζ;

Μοιράζεται πολλά από τα οφέλη του κανονικού μασάζ όπως να χαλαρώσουν οι μύες, να ανακουφιστούν πονεμένα σημεία, να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματος και πολύ απλά για να νιώσουμε όμορφα. Είναι επίσης προσαρμοσμένο στις ανάγκες των εγκύων γυναικών και την αλλαγή του σώματος. Ο ειδικευμένος θεραπευτής προσαρμόζει τις τεχνικές του προγεννητικού μασάζ ανάλογα.

Πως ξαπλώνουν στο τραπέζι του μασάζ.

Από την αρχή της εγκυμοσύνης τους, πολλές γυναίκες δεν αισθάνονται άνετα να ξαπλώσουν μπρούμητα γιατί πονάει το στήθος τους. Και βέβαια δεν υπάρχει περίπτωση να ξαπλώνουν στο παραδοσιακό τραπέζι του μασάζ μόλις η κοιλιά αρχίσει να μεγαλώνει. Επίσης, δεν είναι καλό να είναι ξαπλωμένη ανάσκελα η έγκυος γυναίκα, ιδίως όταν έχει περάσει το μισό χρόνο εγκυμοσύνης, γιατί το βάρος της μήτρας ασκεί πάρα πολύ πίεση στις φλέβες που επιστρέφει το αίμα από τα πόδια στην καρδιά.

Έτσι, οι θεραπευτές χρησιμοποιούν ένα ειδικό τραπέζι με μαξιλάρια και κενούς χώρους για να «φιλοξενήσουν την κοιλιά και το στήθος» ώστε να μπορεί η γυναίκα να ξαπλώσει μπρούμητα. Εάν αυτή η θέση δεν σας βολεύει ή σας προξενεί πόνο στην πλάτη, μπορείτε να ξαπλώσετε στο πλάι με μαξιλάρια για την υποστήριξη του σώματος.

Πως μπορεί το προγεννητικό μασάζ να βοηθήσει;

Τα θεραπευτικά οφέλη του μασάζ για τις εγκύους δεν έχουν μελετηθεί πολύ. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ωφελεί πολύ τους ανθρώπους που πάσχουν από οσφυαλγία και ενδεχομένως χρόνιες κεφαλαλγίες, αλλά οι μελέτες δεν έγιναν με τις γυναίκες που περιμένουν παιδάκι. Ωστόσο, το μασάζ μπορεί να μειώσει το άγχος και να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τη δυσφορία ακόμη και αν δεν μπορεί να την προλάβει ή να την εξαλείψει.

«Κουβαλώντας» ένα μωρό, αλλάζει το κέντρο βάρους και ασκείται μεγάλη πίεση στην πλάτη, το λαιμό, τους κοιλιακούς μυς και τους ώμους. Η εγκυμοσύνη επίσης χαλαρώνει τις αρθρώσεις -ώστε να διευκολύνει τον τοκετό- και αλλάζει τη στάση του σώματος τραβώντας τη λεκάνη προς τα εμπρός. Αν προσθέσουμε και το επιπλέον βάρος του μωρού, τότε καταλαβαίνουμε γιατί πονάει χαμηλά η πλάτη.

Ο ειδικευμένος θεραπευτής ξέρει ακριβώς τα σημεία που η έγκυος γυναίκα πονάει και μπορεί να τα ανακουφίσει. Επίσης ξέρει τι πρέπει να αποφύγει. Όμως είναι σημαντικό να υπάρχει καλή επικοινωνία μεταξύ τους. Ενημερώστε αμέσως τον θεραπευτή, εάν κάτι πονάει ή η θέση του σώματος δεν είναι βολική.

Πως μπορώ να βρω ένα καλό ειδικευμένο θεραπευτή;

Ζητήστε συστάσεις από το νοσοκομείο σας, το γιατρό σας ή τους φίλους σας. Αν κάνετε ήδη μασάζ, ρωτήστε αν έχει τις κατάλληλες γνώσεις για προγεννητικό μασάζ ή αν μπορεί να σας προτείνει ένα συνάδελφο.

Μπορώ να κάνω κάτι στο σπίτι;

Αν δεν θέλετε να ξοδέψετε έξτρα χρήματα αυτή την περίοδο, ζητήστε από το σύντροφό σας να σας βοηθήσει. Μπορεί ο σύντροφός σας να μην έχει δίπλωμα, αλλά ένα στοργικό άγγιγμα μπορεί να προσφέρει την ανακούφιση που χρειάζεστε.

Ένα video και ένα εκπαιδευτικό βιβλίο για το προγεννητικό μασάζ θα σας βοηθήσουν, όπως και η χρήση αρωματικών ελαίων.

Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν επιτρέπεται το προγεννητικό μασάζ;

Υπάρχουν πράγματι μερικές περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να είναι επικίνδυνο. Για παράδειγμα, αν υπάρχει θρόμβος ή κάταγμα. Επίσης αποφεύγουμε τις περιοχές όπου υπάρχει βλάβη του δέρματος ή κατάσταση που θα μπορούσε να επιδεινωθεί με το τρίψιμο, όπως έγκαυμα, ανοιχτή πληγή, μόλυνση ή έκζεμα. Επίσης ορισμένα άτομα έχουν αλλεργία σε έλαια που χρησιμοποιούντα στη διάρκεια του μασάζ.

Οτιδήποτε απορία έχετε, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Με την ευκαιρία αυτή, μείνετε μακριά από τζακούζι, σάουνα και καυτά μπάνια. Η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να κάνει κακό σε σας και το μωρό σας.

Θα πρέπει να γνωρίζετε επίσης, ότι ορισμένοι θεραπευτές, ζητούν γραπτή βεβαίωση από το γιατρό ότι επιτρέπεται να κάνετε μασάζ. Μην ξεχάσετε να το ρωτήσετε.