Πρωινό με δημητριακά: Η σωστή επιλογή για το παιδί.

παιδί σωστό πρωινό

Το πρωινό συμβάλει στο ουσιαστικό ξεκίνημα της ημέρας, το οποίο εφοδιάζει τον οργανισμό των παιδιών, καθώς και το μυαλό τους. Το πρωινό γεύμα είναι το σωστό βήμα για να ξεκινήσει ένα παιδί την δραστηριότητα της ημέρας.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι βέβαια και από ποιες τροφές αποτελείται ένα πρωινό. Ξεκινώντας το πρωί με δημητριακά και γάλα κάνουμε τη σωστή επιλογή για τη διατροφή του παιδιού μας. Τα δημητριακά με γάλα παρέχουν στα παιδιά υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο και φυτικές ίνες.

Τρώγοντας για πρωινό δημητριακά, το παιδί λαμβάνει ελάχιστο λίπος και ζάχαρη και καταφέρνει να επιτύχει μια σημαντική πρόσληψη πρωτεϊνών, όπως ο σίδηρος, οι βιταμίνες και το ασβέστιο. Το να παραλείπουμε ένα ουσιαστικό πρωινό γεύμα είναι πολύ κακό, διότι εκτός του ότι το παιδί χάνει πολλά θρεπτικά στοιχεία από τη διατροφή του και έχει μειωμένη ενέργεια, είναι και πιο επιρρεπές στο να καταναλώσει ανθυγιεινά προϊόντα στην υπόλοιπη διάρκεια της ημέρας. Τα παιδιά για παράδειγμα που φεύγουν από το σπίτι χωρίς να φάνε πρωινό, καταλήγουν να τρώνε κάτι όχι και τόσο θρεπτικό από το κυλικείο του σχολείου. Το πλούσιο πρωινό είναι σημαντικό για τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, γιατί τους βοηθά να ανταπεξέλθουν καλύτερα στις υποχρεώσεις τους δίνοντας τους δύναμη και τόνωση και ενισχύοντας τη συγκέντρωση τους. 

 
Φυσικά υπάρχουν πολλά δημητριακά στην αγορά που έχουν υπερβολική ζάχαρη. Καλό θα είναι να τα αποφύγουμε και να επικεντρωθούμε σε αυτά που δίνουν γεύση, αλλά και ποιότητα.
Η σωστή επιλογή των προϊόντων μπορεί να γίνει αν κινηθεί κανείς με βάση τις πληροφορίες στην ετικέτα του προϊόντος. Είναι εύκολο να διακρίνει κανείς ποια προϊόντα είναι επιθυμητά για μια υγιεινή διατροφή και ποια όχι, αν σκεφτεί ότι υπάρχουν δημητριακά με 50% ζάχαρη ανά μερίδα και άλλα με μόνο 1 γραμμάριο ζάχαρης και 3 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα.
Κάτι ακόμα που θα πρέπει να προσέχει όποιος καταναλώνει δημητριακά είναι η περιεκτικότητά τους σε νάτριο. Όσον αφορά τα παιδιά καλό θα είναι να καταναλώνουν τη συνιστώμενη ποσότητα δημητριακών που βρίσκεται σε κάθε συσκευασία.
Για τα παιδιά είναι καλύτερα τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα δημητριακά με μέλι, καθώς και ορισμένα με επικάλυψη ή κομματάκια σοκολάτας. Οι θερμίδες που θα πρέπει να έχει ένα πρωινό μετριούνται αναλογικά με τις συνολικές θερμίδες που καταναλώνει κάποιος την ημέρα. Για παράδειγμα μια διατροφή 1200 θερμίδων θα έχει ένα πρωινό με 300 θερμίδες, ενώ μια διατροφή 1800 θερμίδων με 450. Συνεπώς αν ένα πρωινό κυμαίνεται μεταξύ 300 και 450 θερμίδων το παιδί μπορεί να φάει μια μερίδα δημητριακών με γάλα, μια μπανάνα και μια φέτα ψωμί του τοστ ολικής αλέσεως ή ένα τοστ με γαλοπούλα και τυρί και ένα γιαούρτι με δημητριακά ή οποιονδήποτε άλλο συνδυασμό επιθυμεί να κάνει.
Ανακεφαλαιώνοντας, η σημασία του πρωινού στη διατροφή ενός παιδιού, είτε είναι μικρής είτε μεγαλύτερης ηλικίας είναι αδιαμφισβήτητη. Το να μην τρώει πρωινό είναι καταστροφικό για τη διατροφική του ισορροπία και αφαιρεί από το παιδί την απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει στις καθημερινές του υποχρεώσεις. Τέλος μια πολύ καλή επιλογή για πρωινό είναι τα δημητριακά με το γάλα, διότι δίνουν στο άτομο εκτός από ωραία γεύση, τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να είναι υγιές και να έχει ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα.