Πρωινό ξύπνημα και προετοιμασία για το σχολείο

Πρωινό ξύπνημα και προετοιμασία για το σχολείο

Πολλοί γονείς συνηθίζουν να ξυπνούν αργά το πρωί μιας και είναι εξαντλημένοι από τα πρόγραμμα της δουλειάς τους και το βράδυ αργούν να κοιμηθούν. Πολλές φορές όμως, αυτό το πρόγραμμα των γονιών ακολουθείται και από τα παιδιά με αποτέλεσμα το πρωινό ξύπνημα των παιδιών να είναι πολύ δύσκολο και να δημιουργεί άγχος και πανικό σε όλη την οικογένεια.

Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα μπορούσαμε να έχουμε περιθώριο μιας ώρας από τη στιγμή που θα ξυπνήσουμε μέχρι την ώρα που θα βγούμε από το σπίτι. Στον πραγματικό κόσμο όμως, αυτό δεν είναι και πολύ εφικτό. Βρείτε το δικό σας ιδανικό χρόνο και φροντίστε να είναι ίδιος κάθε μέρα. Με αυτόν τον τρόπο, εσείς και τα παιδιά σας, θα μπείτε σε αυτή τη ρουτίνα και δε θα σας φαίνετε τόσο κουραστικό. Μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να μείνει στο κρεβάτι λίγο παραπάνω.

Σας προτείνουμε κάποιες εύκολες λύσεις για να καταφέρετε να είστε πιο ήρεμοι και πιο γρήγοροι στην πρωινή σας προετοιμασία:

Πρόγραμμα

Ο σωστός προγραμματισμός είναι αυτός που θα σας βοηθήσει να οργανωθείτε και να μην ξεχάσετε τίποτα. Γράψτε μια λίστα με όλα αυτά που πρέπει να γίνονται κάθε πρωί. Ντύσιμο των παιδιών, χτένισμα, πρωινό, βούρτσισμα δοντιών κ.α. Ξεχωρίστε τί από αυτά μπορούν να κάνουν τα παιδιά μόνα τους και σε τί θα χρειαστούν τη βοήθεια σας. Ορίστε τις αρμοδιότητες του καθενός. Μπορεί να είναι χρήσιμο να ετοιμάσετε το πρόγραμμα μαζί με τα παιδιά. Έτσι θα τα βοηθήσετε να γίνουν πιο υπεύθυνα. Τέλος, κολλήστε το πρόγραμμα στο δωμάτιο των παιδιών ή στην πόρτα του ψυγείου.

Διαλέξτε ρούχα από την προηγούμενη μέρα

Μια από τις πιο σημαντικές ενέργειες που θα σας λύσουν τα χέρια στην πρωινή προετοιμασία είναι να προγραμματίσετε από το βράδυ τί θα φορέσουν τα παιδιά την επόμενη μέρα. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα χρειαστεί να τσακώνεστε το πρωί με τα παιδιά σας για τα ρούχα που θέλουν να φορέσουν. Ο προγραμματισμός θα γίνει από το προηγούμενο βράδυ και έτσι μόλις τα παιδιά ξυπνήσουν θα έχουν έτοιμα τα ρούχα τους γλιτώνοντας πολύτιμο χρόνο. Βεβαιωθείτε ότι στα ρούχα θα περιλαμβάνονται κάλτσες και εσώρουχα.

Τα παπούτσια

Επιπλέον, εκτός από τα ρούχα φροντίστε να έχετε έτοιμα και τα κατάλληλα παπούτσια. Κανονίστε και αυτά από την προηγούμενη μέρα και τοποθετήστε τα στην εξώπορτα του σπιτιού έτσι ώστε να μην ακούσετε το πρωί τη γνωστή φράση: «Μαμά που είναι τα παπούτσια μου;»

Για ύπνο στην ώρα τους

Φροντίστε τα παιδιά να πάνε για ύπνο στην ώρα τους και να τηρούν ένα πρόγραμμα ύπνου καθημερινά. Με αυτό τον τρόπο θα ξεκουράζονται για αρκετές ώρες και το πρωί θα ξυπνούν πιο εύκολα και με περισσότερη ενέργεια. Αυτό θα βοηθήσει και τις επιδόσεις τους στο σχολείο.

Πολλά ξυπνητήρια

Όταν τα παιδιά σας ξεκινήσουν να πηγαίνουν στο σχολείο, αγοράστε τους ένα ωραίο φανταχτερό ξυπνητήρι. Ένα μεγάλο ροζ με τραγούδι πριγκίπισσας για την κόρη σας ή ένα σε σχήμα αυτοκινήτου για το γιό σας, είναι ότι πρέπει. Φυσικά και εσείς θα έχετε το δικό σας ξυπνητήρι. Έτσι, ο καθένας έχει την δική του ευθύνη για να σταματήσει το ξυπνητήρι του και να σηκωθεί από το κρεβάτι.

Ώρα για αγκαλιές

Μην παραμελείτε ποτέ την ώρα της αγκαλιάς και τα φιλιά. Μπορεί ο χρόνος να είναι περιορισμένος το πρωί, αλλά σίγουρα θα νιώσετε όλοι πολύ καλύτερα και θα έχετε περισσότερη όρεξη μέσα στη μέρα αν αφιερώσετε λίγα λεπτά για να πάρετε αγκαλιά τα παιδάκια σας και να τους δώσετε από ένα φιλί.

Μουσική

Αν τα παιδιά σας αρνούνται να σηκωθούν από το κρεβάτι, μπορείτε να βάλετε ένα έντονο αγαπημένο τους τραγούδι να παίζει. Στην αρχή, αφήστε το σε χαμηλή ένταση και όσο περνάει η ώρα μπορείτε να το δυναμώνετε μέχρι να σηκωθούν.

Έκτακτο πρόγραμμα

Σε όλους συμβαίνει κάποια στιγμή να μείνουν στο κρεβάτι λίγο παραπάνω και ο πρωϊνός προγραμματισμός να βγει εκτός. Ετοιμάστε ένα πρόγραμμα έκτακτής ανάγκης έτσι ώστε να μπορείτε να το εφαρμόσετε σε αυτές τις περιπτώσεις. Δείτε, για παράδειγμα, τί θα μπορούσαν να κάνουν τα παιδιά στο αυτοκίνητο μέχρι να φτάσουν στο σχολείο. Κάποιες ιδέες είναι να χτενίσουν τα μαλλιά τους , να φάνε το πρωινό κ.α. Προσοχή όμως, το έκτακτο πρόγραμμα δεν είναι για να το ακολουθείτε συνέχεια παρά μόνο για ελάχιστες μέρες.