Πρώτη εβδομάδα θηλασμού: τι θα θέλατε να ξέρετε
Να καταλαβαίνετε τι θέλει το μωρό από τις αντιδράσεις του
Τα μωρά γεννιούνται με κάποια αντανακλαστικά που τα βοηθούν να επιβιώσουν. Η αντανακλαστική κίνηση ρουφήγματος και το ψάξιμο της θηλής με το στόμα, είναι σημαντικά για την πρόσληψη της βασικής τους τροφής. Όταν βλέπετε το μωρό σας να κινεί το στόμα του σαν να θέλει να ρουφήξει κάτι ή ανοίγει το στόμα του και γλείφει ότι βρίσκει γύρω του, είναι σαν να σας μιλάει. Με αυτό τον τρόπο σας λέει “ Μαμά, τάισε με τώρα!” Αν έχει ήδη αρχίσει να κλαίει, τότε σας λέει, “ Προσπάθησα να σου το εξηγήσω με τον καλό τρόπο, αλλά εσύ ανγόησες τα νοήματα που σου έκανα, οπότε τώρα θα σε δυσκολέψω”.
Όταν οι μητέρες καταλαβαίνουν από νωρίς τα σήματα που τους δείχνουν τα μωρά τους, ταΐζουν το μωρό τους πιο συχνά. Αυτό συμβάλλει σε μια πολύ καλή αρχή για την περίοδο του θηλασμού. Όσο πιο συχνά ταΐζετε το παιδί σας, τόσο πιο συχνά θα παράγετε γάλα.
Η “πεινασμένη” δεύτερη νύχτα
Ως νοσοκόμες, επισκεπτόμαστε τις οικογένειες στα σπίτια τους μια ή δυο μέρες, αφότου φύγουν από το νοσοκομείο με το νεογέννητο τους. Κάθε φορά οι γονείς μας λένε ότι το μωρό τους ήταν ξύπνιο όλο το βράδυ και το τάιζαν.
Το δεύτερο βράδυ με το μωρό σας μπορεί να κρύψει παγίδες. Το μωρό θέλει να τρέφεται συχνά. Η θηλές της μητέρας είναι απαλές. Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι αυτό σημαίνει πως οι μητέρες δεν έχουν αρκετό γάλα και δελεάζονται να δώσουν στο μωρό τους γάλα σε σκόνη.
Αυτή η περίοδος του συχνού θηλασμού είναι ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΉ. Το μωρό σας κάνει ακριβώς αυτό που πρέπει να κάνει. Ο συχνός θηλασμός στέλνει σήμα στο σώμα σας να παράξει περισσότερο γάλα. Η διακοπή του θηλασμού και η χρήση γάλακτος σε σκόνη, μειώνει παροδικά την παραγωγή μητρικού γάλακτος. Συνεχίστε να ταΐζετε το μωρό σας συχνά και σταδιακά θα αρχίσετε να το ακούτε να καταπίνει πιο συχνά κατά το θηλασμό και θα είναι και πιο χαρούμενο.
Δε χρειάζεται να υπομείνετε τον πόνο στις θηλές
Όλες έχουμε ακούσει ιστορίες για τον πόνο στις θηλές κατά την περίοδο του θηλασμού. Η απαλότητα και η ευαισθησία των θηλών είναι συνηθισμένα κατά τις πρώτες εβδομάδες του θηλασμού. Η ξηρότητα, ο πόνος και το αίμα στις θηλές, που μόνο η σκέψη τους σε κάνει να ανατριχιάζεις, είναι σημάδι ότι το μωρό ασκεί αρκετή πίεση στις θηλές.
Προσαρμόστε το μωρό σας σε μια κοντινή και πιο σωστή στάση θηλασμού και αυτό σίγουρα θα σας βοηθήσει. Αν αυτή η συμβουλή δεν έχει αποτέλεσμα, φροντίστε να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό σύμβουλο, προτού εγκαταλείψετε την προσπάθεια. Αν η αιτία του πόνου είναι πιο σύνθετη, δεχτείτε τη σωστή διάγνωση και ξεκινήστε κάποια αγωγή.
Είναι σημαντική μια ομάδα υποστήριξης κατά αυτή την περίοδο
Η απόκτηση ενός μωρού αποτελεί μια από τις πιο μεγάλες και σημαντικές στιγμές στη ζωή σου. Είναι πολύ δύσκολο να φανταστείς πόσο δραματικά θα αλλάξει η ζωή σου από εκείνη τη στιγμή. Θα μαθαίνεις πως να θηλάζεις και παράλληλα θα προσπαθείς να συνέλθεις από τον τοκετό και να βρεις ισορροπίες στη σχέση σου με το σύντροφό σου.
Έρευνες αποδεικνύουν ότι η συμπαράσταση του συντρόφου είναι πολύ σημαντική κατά την περίοδο του θηλασμού. Αν δεν έχεις σύντροφο, αναζήτησε τη βοήθεια κάποιου φίλου. Όταν θα βρίσκεσαι σε δύσκολες στιγμές ή θα έχεις απορίες, θα χρειάζεσαι κάποιον να σε στηρίξει και να σου πει ότι τα καταφέρνεις μια χαρά και ότι αυτό που κάνεις είναι πολύ σημαντικό. Προσπάθησε να περιβάλλεσαι από φίλους και μέλη της οικογένειάς σου που είχαν θετικές εμπειρίες με τη διαδικασία του θηλασμού. Πες τους ότι θέλεις τη γνώμη τους και την υποστήριξή τους κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Αν τα καταφέρεις κιόλας να τους πείσεις να σε βοηθήσουν και με τις δουλειές του σπιτιού, η νίκη θα είναι διπλή!