Προβλήματα με τους παππούδες και τις γιαγιάδες … και πως μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε

Προβλήματα με τους παππούδες και τις γιαγιάδες … και πως μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε

Μήπως οι γονείς ή τα πεθερικά σας κακομαθαίνουν τα παιδιά σας; Παραπονιούνται ότι δεν σας βλέπουν συχνά; Ή ακόμη χειρότερα δεν θέλουν να βλέπουν τα εγγόνια τους;

Εάν η απάντησή σας είναι ναι σε όλα αυτά, μην στενοχωριέστε δεν είστε οι μόνοι. Η σχέση αυτή είναι συχνά γεμάτη διαμάχες για την οικογενειακή πολιτική, την εξουσία και αναμνήσεις από το παρελθόν. Όμως αν επικεντρωθεί, η σχέση αυτή, στα θετικά και εργαστούν και οι δύο πλευρές για να ξεπεραστούν κάποιες διαφωνίες, χωρίς αμφιβολία θα είναι γεμάτη αγάπη και εκτίμηση.

Ζουν μακριά, δεν είναι εύκολο να τους επισκεφτείτε.
Το ταξίδι με τα παιδιά δεν είναι εύκολο ούτε φθηνό. Μία καλή ιδέα είναι να τους κάνετε δώρο τα εισιτήρια και να σας επισκεφθούν αυτοί. Ή αν είναι δυνατόν, διαλέξτε μία ενδιάμεση τοποθεσία, που διευκολύνει και τους δύο. Μία συνάντηση σε ουδέτερο έδαφος απλοποιεί τα πάντα ιδίως αν οι σχέσεις σας είναι λίγο τεταμένες! Επίσης τα παιδιά θα ευχαριστηθούν πάρα πολύ να περάσουν μία ημέρα διασκεδάζοντας με τον παππού και τη γιαγιά μακριά από το σπίτι τους. Μην ξεχνάτε την ευκολία επικοινωνίας που έχουν πλέον όλες οι οικογένειες με το διαδίκτυο.

Θέλουν να σας βλέπουν όλες τις διακοπές.
Ασφαλώς και το θέλουν και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Αλλά αν το απαιτούν είναι μία τελείως άλλη ιστορία. Κάντε το πρόγραμμά σας από την αρχή του χρόνου, ώστε να ξέρουν ποιες διακοπές θα περάσετε με τους γονείς σας, ποιες με τα πεθερικά σας και ποιες αποκλειστικά με την οικογένειά σας. Μέρος της ενηλικίωσης είναι να έχουμε τη δυνατότητα να παίρνουμε μία απόφαση που είναι καλή για μας, παρόλες τις ενοχές που ίσως έχουμε! Λοιπόν καλό είναι να ακολουθούμε ένα χρυσό κανόνα: «Αντιμετώπισε τους γονείς σου με τον τρόπο που θα θέλατε να σας αντιμετωπίσουν τα παιδιά σας». Ένας άλλος «πονηρός» τρόπος για να είναι όλοι ευχαριστημένοι είναι να γιορτάζετε δύο ή και τρεις φορές την ίδια γιορτή, μία με τα πεθερικά σας λίγο πιο νωρίς, την κανονική ημέρα αποκλειστικά με την δική σας οικογένεια, και λίγο πιο αργά με τους γονείς σας. Όλοι θα είναι ευχαριστημένοι.

Δεν ανατρέφετε τα παιδιά σας ακολουθώντας την ίδια θρησκεία.
Εάν αντιμετωπίζετε αυτή την περίπτωση, καλλιεργήστε τον σεβασμό. Αφήστε τα παιδιά να παρακολουθήσουν μία λειτουργία μαζί τους. Μην ξεχνάτε ότι δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσουν την ίδια θρησκεία με σας όταν μεγαλώσουν. Έτσι η θρησκεία και τα πιστεύω των γονέων και των πεθερικών, αξίζει κάθε σεβασμό. Ακόμη και αν διαφωνείτε. Θυμηθείτε ότι τα παιδιά θα μάθουν τα θρησκευτικά/πνευματικά/ηθικά διδάγματα από εσάς.
Θέλουν να σας επισκέπτονται όλη την ώρα.

Έχετε το δικαίωμα να θέσετε όρια. Με προσοχή όμως για να μην τους προσβάλετε, πείτε πόσο θέλετε εσείς και τα παιδιά να περνάτε χρόνο μαζί τους και πόσο εκτιμάτε τη βοήθειά τους. Εξηγείστε τους ότι οι λόγοι που πρέπει να είστε μόνοι σαν οικογένεια, δεν έχουν να κάνουν με τη δική τους παρουσία. Τα παιδιά πρέπει να περνούν χρόνο μόνο με τους γονείς τους. Επίσης η συχνότητα των επισκέψεων είναι σχετική. Η πεθερά σας μπορεί να θέλει να έρχεται μία φορά την εβδομάδα, ενώ για σας είναι καλύτερα δύο φορές τον μήνα. Προσπαθήστε να είστε ειλικρινής και να πείτε εκ των προτέρων τι είναι καλύτερο για όλους.
Δεν θέλουν να μένουν καθόλου με τα εγγόνια τους.

Ενώ είναι πολύ καλό οι γονείς και τα πεθερικά να βοηθούν και να προσέχουν τα εγγόνια τους, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Ίσως αισθάνονται ανασφάλεια να είναι μόνοι τους με ένα μωρό, ή επίσης ότι δεν θέλουν να υπερβούν κάποια όρια και κανόνες. Στην περίπτωση αυτή, μπορείτε να έχετε τη baby sitter να είναι μαζί τους για να αισθάνονται ασφάλεια, όπως επίσης να τονίσετε ότι τα παιδιά χαίρονται πολύ να περνούν χρόνο μαζί τους. Μπορείτε να τους προτείνετε να πάνε μία βόλτα με τα εγγονάκια τους για να τα γνωρίσουν και οι φίλοι τους. Έτσι αυτοί παρουσιάζουν με υπερηφάνεια τα παιδία στους γνωστούς τους και εσείς κάνετε ένα διάλειμμα!
Καπνίζουν ή πίνουν.

Είναι από τις συνήθειες που δεν μπορείτε να αγνοήσετε. Το κάπνισμα απαγορεύεται. Προκαλεί σοβαρά προβλήματα ακόμη και αιφνίδιο βρεφικό θάνατο. Επίσης μην επιτρέψετε το ποτό, στους συγγενείς ή φυσικά και στο πρόσωπο που φροντίζει το παιδί σας.

Τους αρέσει το πρόχειρο φαγητό.
Εάν οι γονείς σας ή τα πεθερικά σας φροντίζουν καθημερινά το παιδί σας και τους αρέσει το πρόχειρο φαγητό, προσέξτε πολύ. Προετοιμάστε το φαγητό του παιδιού και να είστε σαφείς για το τι θα πρέπει να φάει και τι όχι. Εξηγείστε ότι τα γλυκά και τα έτοιμα φαγητά είναι ίσως για κάποια ιδιαίτερη στιγμή. Όμως αν τα παιδιά δεν βλέπουν τον παππού και τη γιαγιά πολύ συχνά, αναρωτηθείτε τι κακό μπορεί να κάνει μία σοκολάτα! Ασφαλώς κανένα. Οι δικές σας διατροφικές συνήθειες είναι αυτές που θα επηρεάσουν εκείνες των παιδιών σας.

Κακομαθαίνουν τα παιδιά με πάρα πολλά δώρα.
Είναι δύσκολο για τους γονείς να βλέπουν τον παππού και τη γιαγιά να κακομαθαίνουν τα παιδιά. Γιατί δεν ρωτούν πριν αγοράσουν όλα αυτά τα δώρα που φέρνουν σχεδόν καθημερινά στο σπίτι; Γιατί δεν σκέπτονται ότι δεν πρέπει τα μικρά να τρων τόσα πολλά γλυκά σε κάθε επίσκεψή τους; Σαν γονείς, θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι έχουμε τον πλήρη έλεγχο της συμπεριφοράς των παιδιών μας και του περιβάλλοντος. Αλλά, ευτυχώς, δεν τον έχουμε! Να θυμάστε ότι ο παππούς και η γιαγιά δεν μπορούν να αποδείξουν την αγάπη τους καθημερινά με τα φιλιά, τα παραμύθια, τις αγκαλιές μέσα στη νύχτα, όπως εσείς.

Ειδικά αν ζουν μακριά από εσάς, το να τα κακομαθαίνουν είναι μία χειρονομία αγάπης και τα δώρα είναι μία υπενθύμιση της αγάπης τους. Βάλτε αν θέλετε κάποια όρια, όπως για παράδειγμα όχι όπλα, αλλά προσπαθήστε να εκτιμήσετε πόσο η πράξη αυτή ευχαριστεί και τα παιδιά και τους μεγάλους. Πιστεύετε ότι η κορούλα σας θα γίνει μία κακομαθημένη έφηβος γιατί η γιαγιά της έχει πάρει πολλές κούκλες; Φυσικά όχι. Πιστεύετε όμως ότι θα θυμάται πάντα πόσο την αγαπούσαν ο παππούς και η γιαγιά;

Σίγουρα ναι!