Προβλήματα συμπεριφοράς στην εφηβεία.

Προβλήματα συμπεριφοράς στην εφηβεία.

Το internet πάνω από όλα.

Είναι ειρωνικό το γεγονός ότι η μορφή επικοινωνίας των εφήβων, όπως δηλαδή το μήνυμα, το SMS και η συνομιλία στο κινητό τηλέφωνο, έχει κάνει τους νέους λιγότερο επικοινωνιακούς, τουλάχιστον με την οικογένειά τους. Αλλά στην εποχή μας, το να απαγορεύσει κανείς τις ηλεκτρονικές συσκευές δεν είναι μόνο ανέφικτο είναι και αγενές. Το να είναι συνδεδεμένα τα παιδιά στο διαδίκτυο με τους φίλους τους, είναι ζωτικής σημασίας για τους περισσότερους εφήβους, λένε οι ειδικοί.

Η λύση.

Κοιτάξτε τη γενική του εικόνα. Αν το παιδί λειτουργεί καλά στο σχολείο, κάνει τις δουλειές του στο σπίτι και δεν είναι εντελώς αποτραβηγμένο από την υπόλοιπη οικογένεια, όλα είναι καλά. Επίσης είναι καλό να θέσετε ορισμένα όρια, όπως «όχι μηνύματα ή ομιλία στο κινητό την ώρα του φαγητού». Μερικοί γονείς απαγορεύουν στα παιδιά να έχουν υπολογιστή στο δωμάτιο τους γιατί δεν μπορούν να ελέγξουν τη χρήση τους και αυτό είναι απόλυτα λογικό.

Ειδικοί προτείνουν στους γονείς να έχουν ως κανόνα το κλείσιμο του υπολογιστή τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο, για να είναι σίγουροι ότι το παιδί κοιμάται κανονικά (και δεν ξενυχτά).
Μία καλή λύση για να περιορίσετε τα λεπτά που ο έφηβος ξοδεύει μιλώντας στο κινητό του ή στέλνει μηνύματα είναι να απαιτήσετε να πληρώνει ο ίδιος το λογαριασμό του τηλεφώνου του. Επίσης προσπαθήστε να παρακολουθείτε τι κάνει όταν είναι στο διαδίκτυο ιδίως στα κοινωνικά δίκτυα. Παρακολουθήστε με προσοχή μήπως χρησιμοποιεί κάποιες αμφισβητήσιμες ιστοσελίδες.

Μένει έξω μέχρι αργά. 

Είναι 10:30 μμ και έχετε πει στην κόρη σας να είναι σπίτι το αργότερο μέχρι τις 10:00μμ. Γιατί συνέχεια σας αγνοεί; Ένα μέρος της συμπεριφοράς των εφήβων είναι να δοκιμάζουν τα όρια, εξηγούν οι ειδικοί. Αλλά το γεγονός είναι ότι θέλουν πραγματικά να έχουν όρια, έτσι οι γονείς πρέπει να τα κρατούν. 

Η λύση.

Προσέξτε λίγο πριν καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι δεν σέβεται το παιδί σας τους κανόνες σας. Γιατί μπορεί οι κανόνες αυτοί να είναι παράλογοι. Μιλήστε με τους γονείς των φίλων των παιδιών σας και μάθετε πότε αυτοί περιμένουν τα δικά τους παιδιά σπίτι. Δώστε τους μία περίοδο χάριτος για 10 ή 15 λεπτά και αν δεν το σεβαστούν τότε πρέπει να ξέρουν ότι θα υποστούν τις συνέπειες, όπως να μείνουν μέσα μία νύχτα για μία εβδομάδα.

Αν όμως καταλάβετε ότι το παιδί μένει έξω αργά για κάποιο σκοπό που δεν είναι καλός ή αισθάνεται δυστυχισμένο στο σπίτι, πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσετε μαζί του για να διαπιστώσετε τι συμβαίνει. Ωστόσο αν η ώρα που του έχετε ορίσει είναι σύμφωνη με αυτή των φίλων του, είναι η κατάλληλη στιγμή να του θέσετε τις συνέπειες που θα έχει και αν συνεχίσει να σας αγνοεί να τις τηρήσετε. Όταν θέτετε ένα κανόνα θα πρέπει να το εννοείτε. Δεν πρέπει να μπλοφάρετε ποτέ με το έφηβο παιδί σας. 

Κάνει παρέα με παιδιά που δεν σας αρέσουν.

Αισθάνεστε απαίσια κάθε φορά που ο γιος σας βγαίνει έξω με βρώμικα μαλλιά παρέα με τους θορυβώδεις φίλους του. Θα πρέπει να το καταπιείτε ή να πείτε κάτι;

Η λύση.

Τα παιδιά μπορεί να φορούν περίεργα ρούχα, τα τρυπούν τα χείλη τους, να φέρονται με αγένεια, συγχρόνως όμως να είναι αξιοπρεπή παιδιά, λένε οι ειδικοί. Και συμβουλεύουν τους γονείς να μην επικρίνουν κάτι τόσο επιφανειακό όπως η μόδα στους φίλους των παιδιών τους. Οι έφηβοι είναι πολύ προσκολλημένοι στους φίλους τους και είναι σαν να επικρίνετε τους ίδιους.

Όμως, αν γνωρίζετε ότι το παιδί σας συχνάζει με μία ομάδα προβληματικών εφήβων που δεν πάνε σχολείο ή υπάρχει υποψία να κάνουν χρήση ουσιών, πρέπει να μιλήσετε μαζί του. Χωρίς να τον αναγκάσετε να αμυνθεί, πείτε του ότι ανησυχείτε για τις παρέες του και τη χρήση ναρκωτικών, συμβουλεύουν οι ειδικοί. Ενώ δεν μπορείτε να απαγορεύσετε στο παιδί σας να κάνει παρέα με ορισμένα παιδιά, μπορείτε χωρίς αμφιβολία να παρέμβετε και να προσπαθήσετε να καταπνίξετε επικίνδυνες συμπεριφορές στην αρχή τους. Μην φοβάστε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.

Τα πάντα είναι ένα δράμα.

Κάθε μικρό πράγμα φαίνεται τεράστιο πρόβλημα για την κόρη σας τον τελευταίο καιρό. Και όσο και αν προσπαθείτε να τη βοηθήσετε, τόσο περισσότερο καταλήγει σε αναφιλητά, φωνές και κλείσιμο της πόρτας της δυνατά με θυμό.
Μέρος της δύσκολης αυτής ηλικίας είναι να αισθάνονται τα παιδιά όλα τα πράγματα πολύ έντονα. Κάτι που φαντάζει χωρίς σημασία στους γονείς, μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντικό για το παιδί.

Η λύση.

Οι γονείς έχουν την τάση να μειώνουν τη σημασία των πραγμάτων στη ζωή των εφήβων. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα παιδιά αισθάνονται παρεξηγημένα και τελικά θα σταματήσουν να σας μιλούν. Αυτή τη στιγμή, το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή της κόρης σας είναι το γεγονός ότι η καλύτερη φίλη της φλερτάρει με το φίλο της. Και θα πρέπει να το πάρετε πολύ σοβαρά.

Μην τη συμβουλεύσετε, μη κατηγορήσετε τους φίλους της ή προσπαθήσετε να μειώσετε το γεγονός λέγοντας, ότι μία ημέρα θα γελά και θα καταλάβει πόσο ανόητα ήταν τα ειδύλλια στο λύκειο. Απλά ακούστε τη και δείξτε κατανόηση και συμπάθεια.

Σκεφτείτε τον εαυτό σας στη θέση της. Κάποτε είσαστε και εσείς στην εφηβεία!