Ψέματα. Γιατί συμβαίνει αυτό και τι πρέπει να κάνουμε.

παιδί και ψέματαΤο μικρό μας, στην ηλικία των 2 ετών, και έως ότου φτάσει τα 3 ή 4 χρόνια του, δεν είναι πραγματικά σε θέση να ξεχωρίσει την φαντασία από την πραγματικότητα. Αυτό σημαίνει ότι είναι αδύνατο να κατανοήσει τις έννοιες, λέω ψέματα ή λέω την αλήθεια. Έτσι, τα ψέματα μπορεί να προέρχονται από:
Ενεργή φαντασία. Η δημιουργικότητα του παιδιού αναπτύσσεται τόσο γρήγορα που μερικές φορές νομίζει ότι αυτά που σκέπτεται είναι όντως αλήθεια.

Απλά το ξέχασε! Αν το μαλώσετε γιατί ζωγράφισε τον τοίχο και σας απαντήσει ότι δεν το έκανε, μπορεί να το ξέχασε ή θέλει τόσο πολύ να μην έχει αυτό λερώσει τον τοίχο, που τελικά το πίστεψε.

Το σύνδρομο του «καλού παιδιού» Ένα παιδάκι που οι γονείς του πιστεύουν ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι άσχημο, αρχίζει να το πιστεύει και το ίδιο. «Ο μπαμπάς και η μαμά με αγαπούν πάρα πολύ γιατί είμαι καλό παιδί. Ένα καλό παιδί δεν θα χύσει ποτέ το γάλα του. Ποιο γάλα; Δεν βλέπω χυμένο γάλα»!

Τι μπορούμε να κάνουμε

Αντιμετωπίστε το με χιούμορ. Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, δεν θα θέλατε να ενθαρρύνεται τα ψέματα, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να το χειριστείτε σε αυτή την ηλικία είναι, να το ακούτε ήρεμα και να προσπαθήστε να γαλουχήσετε το ένστικτό του για την αλήθεια. Μην ξεχνάτε ότι και εσείς του διαβάζετε φανταστικές ιστορίες. Αφήστε το λοιπόν να σας πει και αυτό τις δικές του.

Φανταστικός φίλος. Μην ανησυχείτε. Είναι φυσιολογικό και σημάδι της φαντασίας του μικρού που αναπτύσσεται. Πολλές φορές θα κατηγορήσει τον φανταστικό φίλο του για κάτι που έκανε το ίδιο. Δεν πειράζει.

Μην το μαλώσετε. Αντιστρέψτε την παρατήρησή σας ώστε να έχετε ομολογία και όχι άρνηση. Για παράδειγμα πείτε: «Αναρωτιέμαι πως όλες αυτές οι μπογιές βρέθηκαν στο πάτωμα. Μακάρι να με βοηθήσει κάποιος να τις μαζέψω»!

Ενθαρρύνετε την ειλικρίνεια. Όταν το παιδί σας αναγνωρίζει ότι πήρε κρυφά ένα γλυκό, αποφύγετε τον πειρασμό να το μαλώσετε. Αν αρχίσετε τις φωνές θα αισθανθεί ότι λέγοντας την αλήθεια, βρήκε τον μπελά του! Αν τώρα ήρεμα του εξηγήσετε ότι είναι καλύτερα να ρωτά πρώτα και μετά να πάρει το γλυκό και του δώσετε άλλο ένα, θα καταλάβει ότι η αλήθεια έχει τα καλά της!

Μην πιέζετε πολύ το παιδάκι σας. Μη βάζετε πολλούς κανόνες και έχετε πολλές προσδοκίες. Δεν θα καταλάβει ή δεν θα μπορεί να τις ακολουθήσει και ίσως θελήσει να πει ψέματα για να μην σας απογοητεύσει.

Πείτε του ότι το αγαπάτε και θα το αγαπάτε πάντα, ακόμη και αν κάνει μια ζημιά. Για παράδειγμα έσπασε το βάζο, αλλά δεν το παραδέχεται γιατί φοβάται ότι δεν θα το αγαπάτε πια.

Εμπιστοσύνη. Δώστε στο μικρό σας να καταλάβει ότι το εμπιστεύεστε και ότι και αυτό μπορεί να σας εμπιστευτεί. Όταν μπορείτε, αποφύγετε να του λέτε μισές αλήθειες. Αν πρέπει να κάνει το εμβόλιο του μην του πείτε ότι δεν θα πονέσει καθόλου. Προσπαθήστε να κρατάτε τον λόγο σας και όταν δεν μπορείτε ζητήστε συγνώμη.

Το πιο σημαντικό είναι να επαινείτε το παιδί όταν λέει την αλήθεια. Η θετική αντιμετώπιση σας κάνει θαύματα. Κάνει το κάθε παιδί να αισθάνεται ότι αξίζει τον κόπο να λέει πάντα την αλήθεια.