Ρατσισμός, υιοθεσία και τα παιδιά μας

Ρατσισμός, υιοθεσία και τα παιδιά μας

Επειδή η ρατσιστική βία, αρκετές φορές έχει πάρει και εξακολουθεί να παίρνει διαστάσεις επιδημίας, δεν είναι σωστό να δηλώνουμε πλήρη άγνοια. Αντίθετα πρέπει να θέσουμε μία ερώτηση στον εαυτό μας για το καλό των παιδιών μας.

Πως πρέπει να μιλήσω στα παιδιά μου για την πραγματικότητα του ρατσισμού και της προκατάληψης;

Ίσως οι περισσότεροι από εμάς θα προτιμούσαν να αποφύγουν την ταλαιπωρία μιας τέτοιας ερώτησης ή συζήτησης.
Άλλοι πάλι ίσως πιστεύουμε ότι απλά δεν είναι τόσο μεγάλο θέμα, όπως μας ενημερώνουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η κοινωνία μας. Όμως αυτή η απάντηση ή επιλογή, μπορεί τελικά να είναι πολύ επιζήμια για τα παιδιά μας.

Το να ενεργεί κανείς σαν ο ρατσισμός να μην είναι τίποτε σπουδαίο ή ότι το χρώμα δεν έχει σημασία, είναι επικίνδυνο. Μπορεί μία διαφορετική με άλλο χρώμα οικογένεια να μην αποτελεί ένα καθημερινό πιεστικό ζήτημα σήμερα. Μια μέρα όμως τα παιδιά μας μπορεί να μην ζουν σε ένα ασφαλή και προστατευμένο χώρο. Όταν έρθει αυτή η μέρα, αν δεν τα έχουμε προετοιμάσει κατάλληλα θα μπορούσαμε να έχουμε όλη την ευθύνη της αποτυχίας τους ή ακόμη να πάθουν κακό.

Φυσικά δεν αναφερόμαστε μόνο σε μαύρο και άσπρο ρατσισμό, αλλά για το ρατσισμό που υπάρχει στους περισσότερους πολιτισμούς, χρώματα και εθνικότητες. Δεν έχει σημασία πόσο καλό άτομο νομίζετε ότι είστε, υπάρχει μία έμφυτη δυσφορία όταν είστε με ένα άτομο ή άτομα που είναι διαφορετικά από εσάς. Η απάντηση και η αντίληψη σας για το θέμα αυτό, θα καθορίσει την συνέχεια και θα είναι ο καλύτερος δάσκαλος για τα παιδιά σας.

Λοιπόν πως μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας, να τα προετοιμάσουμε και να τους μιλήσουμε σχετικά με το θέμα αυτό του ρατσισμού;

Δείτε μερικές καλές σωστές ιδέες:
Μην διδάξετε τα παιδιά σας να περιμένουν ή να ψάχνουν για τον ρατσισμό όπου και να πάνε. Αν ψάχνετε αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για κάτι, θα το βρείτε. Αν πείτε στα παιδιά ότι ο ρατσισμός υπάρχει παντού θα αποκτήσουν μία λανθασμένη άποψη.

Βοηθήστε τα παιδιά να καταλάβουν ότι ο ρατσισμός πράγματι υπάρχει και πιθανότατα θα συναντήσουν κάποια μορφή του στην ζωή τους. Πείτε στα παιδιά, ότι ακόμη και αν η δική σας οικογένεια δεν έχει άσχημες απόψεις για τους διαφορετικούς ανθρώπους, όλος ο κόσμος δεν είναι σαν εσάς. Με πάνω από 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη μας, είναι βέβαιο ότι υπάρχουν πολλά μέρη όπου υπάρχει ρατσισμός.

Εξηγήστε ότι ακόμη και αν η οικογένειά σας έχει «αχρωματοψία», υπάρχουν πάρα πολλοί που δεν έχουν. Δυστυχώς, για πολλούς ανθρώπους το χρώμα του δέρματος είναι ακόμη ένα κοινωνικό, πολιτιστικό και ψυχολογικό εμπόδιο που δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί.

Διδάξτε τα παιδιά ιστορία. Από όποια χώρα και αν κατάγεστε, η ιστορία της ισότητας και της φυλετικής έντασης υπάρχει σε ολόκληρο τον πλανήτη. Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζετε τους αγώνες του παρελθόντος. Και συνειδητοποιώντας ότι δεν είμαστε τόσο μακριά, όσο θα μπορούσαμε να είμαστε, έχουμε πράγματι φτάσει μακριά, από ότι στο παρελθόν. Η ιστορία είναι ένας καλός δάσκαλος και μια μεγάλη υπενθύμιση για τη σημασία της προόδου και την ελπίδα για κάτι καλύτερο.

Βοηθήστε τα παιδιά να δουν δυνατότητες σε όλους. Βοηθήστε τα να αναπτύξουν τη συνήθεια να βλέπουν δυνατότητες στους άλλους, ιδίως σε αυτούς που είναι διαφορετικοί. Αυτό ξεκινά στο σπίτι με τα αδέλφια ή μεταξύ γονέων και παιδιού. Θα εκπλαγείτε με το πόσο ισχυρό μπορεί αυτό το εργαλείο να γίνει, για να ξεπεραστεί η ένταση και η δυσφορία με τους ανθρώπους που είναι γύρω σας. Βλέποντας το δυναμικό όλων των ανθρώπων ανοίγει η πόρτα στην ελπίδα!

Είναι μία συζήτηση που οι γονείς δεν μπορούν να αποφύγουν. Τα παιδιά θα ρωτήσουν σχετικά με το χρώμα. Κοιτάζοντας άλλα παιδάκια και οικογένειες που δεν είναι ίδιες με αυτά. Έχουν φίλους που είναι από άλλες χώρες. Βλέπουν τον κόσμο με μία τεράστια ποικιλία χρωμάτων και πολιτισμών. Και μέσα στην αθωότητά τους είναι περίεργα για τα πάντα.

Τέλος, σαν θετοί γονείς, έχοντας υιοθετήσει παιδάκια από άλλες χώρες, αν καταφέρουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να εκτιμούν τους πολιτισμούς, τα χρώματα και τις δυνατότητες των άλλων, μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ίσως αν όλοι κάνουμε όλα αυτά, μία μέρα θα ζούμε σε ένα κόσμο όπου οι άνθρωποι δεν θα υπολογίζονται από τη φυλή, το χρώμα ή την προκατάληψη. Σε ένα καλύτερο κόσμο!