Σαλπιγγογραφία: Γιατί γίνεται, τι πρέπει να γνωρίζετε

Γιατί να κάνετε σαλπιγγογραφία; Εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος και ενώ έχετε επαφή στις γόνιμες μέρες σας, αντιμετωπίζετε δυσκολία σύλληψης τότε, είναι πιθανόν ο γυναικολόγος να σας κάνει σαλπιγγογραφία.

Η σαλπιγγογραφία ή υστεροσαλπιγγογραφία όπως επίσης λέγεται, είναι ένα διαγνωστικό εργαλείο που χρησιμοποιείται κυρίως στο πλαίσιο διερεύνησης της υπογονιμότητας.

Είναι εξέταση που γίνεται με τη χρήση ακτινών Χ και δεν ενέχει κινδύνους καθώς χρησιμοποιείται μικρή δόση ακτινοβολίας.

Πώς γίνεται

Η εξέταση γίνεται σε ακτινολογικό εργαστήριο από γυναικολόγο ή ακτινολόγο και στόχος είναι η απεικόνιση με τη βοήθεια έγχυσης σκιαγραφικής ουσίας της κοιλότητας της μήτρας και των δύο σαλπίγγων.

Η κατάλληλη στιγμή για να κάνει ια γυναίκα σαλπιγγογραφία είναι η πρώτη φάση του κύκλου, δηλαδή στο πρώτο 10μερο μετά την περίοδο. Χρησιμοποιούνται σχεδόν τα ίδια γυναικολογικά εργαλεία με τη λήψη τεστ ΠΑΠ.

Διαρκεί 3–10 λεπτά, και τα αποτελέσματα μπορούν να εκδοθούν άμεσα.

Για τις επόμενες 3 μέρες είναι απαραίτητη η λήψη προφυλακτικής αντιβιοθεραπείας, προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή ενδομήτρια λοίμωξη.

Η σαλπιγγογραφία ενδείκνυται στις κάτωθι περιπτώσεις:

-Διερεύνηση υπογονιμότητας

-Πριν την αξωσωματική γονιμοποίηση

-Έλεγχος πριν από ενδομήτρια σπερματέγχυση

-Έλεγχος μετά από σαλπιγγίτιδα

-Έλεγχος πιθανών συγγενών ανωμαλιών της μήτρας

-Έλεγχος ενδομήτριας παθολογίας (πολύποδας, ινομύωμα, συμφύσεις μετά από επέμβαση)

Προετοιμασία – Τι θα νιώσω κατά τη διάρκεια και μετά την εξέταση;

Πολλές γυναίκες φοβούνται τη σαλπιγγογραφία, πιστεύοντας ότι πρόκειται για μια επώδυνη εξέταση.

Με τις νέες μεθόδους δεν απαιτείται χορήγηση αναισθησίας, ούτε νηστεία την προηγούμενη ημέρα.

Είναι πιθανή η σύσταση κάποιου απλού αναλγητικού μια ώρα πριν την εξέταση.

Η εξέταση μπορεί να προκαλέσει μόνο ήπια με μέτρια ενοχλήματα που στις περισσότερες περιπτώσεις μοιάζουν με τις συσπάσεις της μήτρας και τους πόνους της περιόδου, αλλά έχουν μικρή διάρκεια.

Ένας ήπιος πόνος χαμηλά στην κοιλιά μπορεί να οφείλεται σε ερεθισμό του περιτοναίου από το σκιαγραφικό υγρό, αλλά δεν διαρκεί περισσότερο από 12 ώρες. Τέλος, μία μικρή αιμορραγία είναι συνηθισμένο φαινόμενο το πρώτο 24ωρο.

Είναι χρήσιμο κατά τη διάρκεια της εξέτασης να είστε χαλαρές. Όσο σφίγγεστε τόσο θα νιώθετε την πίεση των εργαλείων στον κόλπο σας.

Είναι επίσης ιδιαιτέρα σημαντικό η γυναίκα να επιλέξει το κατάλληλο διαγνωστικό κέντρο όπου τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής και αποστείρωσης.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

πηγή: onmed.gr