Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Τα 6 στάδια της εκμετάλλευσης.

Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Τα 6 στάδια της εκμετάλλευσης.

Η διαδικασία αυτή της εκμετάλλευσης των παιδιών, είναι αυτή με την οποία ο δράστης παρασύρει ένα θύμα σε μια σεξουαλική σχέση και διατηρεί αυτή τη σχέση βέβαια κρυφή.

Το «κουκούλωμα» της σχέσης είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό της εκμετάλλευσης. Οι ειδικοί ψυχίατροι εξηγούν τα έξι στάδια που μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και τη σεξουαλική παρενόχληση.

Ο δράστης εργάζεται για να χωρίσει το θύμα του από τους συνομήλικους του, προσπαθώντας να πείσει το παιδί ότι πράγματι ενδιαφέρεται γι’ αυτό, πόσο ξεχωριστό είναι στα μάτια του και δίνοντάς του την αγάπη που χρειάζεται.
Η διαδικασία αυτή παγιδεύει τα παιδιά σε ένα κόσμο στον οποίο είναι τελικά μέρος της σεξουαλικής κακοποίησης.

Στάδιο 1. Στόχευση του θύματος.
Ο δράστης στοχεύει το θύμα, «μετρώντας» το μέγεθος της συναισθηματικής ανάγκης του παιδιού, της απομόνωσής του και της χαμηλής αυτοπεποίθησης.
Τα παιδιά με τη λιγότερο γονική επίβλεψη είναι τα πιο επιθυμητά θηράματα.

Στάδιο 2. Κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του θύματος.
Ο δράστης κερδίζει την εμπιστοσύνη του θύματος, παρακολουθώντας και συγκεντρώνοντας πληροφορίες σχετικά με το παιδί, προσπαθώντας να μάθει τις ανάγκες του και πώς να τις συμπληρώσει.
Στο πλαίσιο αυτό, τα άρρωστα αυτά άτομα αναμειγνύονται εύκολα με το πρόσωπο που φροντίζει το παιδί, επειδή δημιουργούν μια ζεστή και ισορροπημένη προσοχή.
Μόνο μία πιο δύσκολη και υπερβολική προσωπική φροντίδα ή μία συνεχή παρεμβατικότητα προκαλεί την υποψία των γονέων.
Αντίθετα ένας πιο ήρεμος δράστης, είναι καλύτερα πειθαρχημένος για το πώς να ωθήσει και να σπρώξει τα πράγματα χωρίς να αποκαλύπτεται. 

Στάδιο 3. Συμπληρώνοντας μία ανάγκη.
Μόλις ο δράστης αρχίζει να «ικανοποιεί» τις ανάγκες του παιδιού, αυτό το ενήλικο άτομο θα αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία στη ζωή του παιδιού που πιθανότατα θα το εξιδανικεύσει.
Τα δώρα, η ιδιαίτερη προσοχή και η στοργή προς το παιδί τους, πρέπει να προκαλέσουν ανησυχία στους γονείς και πολύ μεγάλη επαγρύπνηση εκ μέρους τους, όσον αφορά το συγκεκριμένο αυτό άτομο.

Στάδιο 4. Απομονώνοντας το παιδί.
Ο δράστης χρησιμοποιεί την ανάπτυξη των ειδικών σχέσεων με το παιδί για να δημιουργήσει καταστάσεις στις οποίες είναι μόνοι τους. Αυτή η απομόνωση ενισχύει περαιτέρω την ειδική αυτή σχέση.
Η φύλαξη του παιδιού, η διδασκαλία, η καθοδήγηση και κάποιες εκδρομές όλα αυτά ενεργοποιούν ακόμη περισσότερο την απομόνωση αυτή.

Μία ειδική σχέση μπορεί να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, όταν ο δράστης καλλιεργεί μία αίσθηση στο παιδί ότι το αγαπά και το εκτιμά με τρόπο που οι άλλοι, ακόμη και οι γονείς του δεν του παρέχουν.
Οι γονείς μπορεί άθελά τους να τροφοδοτούν αυ τή την κατάσταση, μέσα από τη δικής τους εκτίμηση για τη μοναδική αυτή σχέση.

Στάδιο 5. Η σχέση γίνεται σεξουαλική.
Στο στάδιο της επαρκής εξάρτησης και εμπιστοσύνης ο δράστης προοδευτικά οδηγεί τη σχέση στο σεξ.
Η απευαισθητοποίηση γίνεται μέσω της συζήτησης, με φωτογραφίες ακόμη και δημιουργώντας καταστάσεις (όπως το κολύμπι) όπου και οι δύο, δράστης και θύμα είναι γυμνοί.

Σε εκείνο το σημείο, ο ενήλικας εκμεταλλεύεται τη φυσική περιέργεια του παιδιού, χρησιμοποιώντας τα συναισθήματα της διέγερσης για να προωθήσει την σεξουαλικότητα της σχέσης.

Στάδιο 6. Διατηρώντας τον έλεγχο.
Μόλις συμβεί η σεξουαλική κακοποίηση, οι δράστες συνήθως χρησιμοποιούν μυστικότητα και απειλή, για να διατηρήσουν τη συνέχιση της συμμετοχής του παιδιού και τη σιωπή του, ιδιαίτερα επειδή η σεξουαλική αυτή δραστηριότητα κάνει το παιδί να απομακρυνθεί από τη σχέση.

Τα παιδιά σε αυτές τις μπλεγμένες σχέσεις, και στο σημείο αυτό έχουν πράγματι εμπλακεί, αντιμετωπίζουν απειλές ότι θα τα κατηγορήσουν, θα διακόψουν τη σχέση αυτή και θα τελειώσει η συναισθηματική και υλική υποστήριξη που έχει το παιδί, είτε πρόκειται για ένα ποδήλατο, την προπόνηση σε κάποιο άθλημα ή άλλα δώρα.

Το παιδί μπορεί να αισθανθεί την απώλεια της σχέσης και τις συνέπειες της έκθεσης ότι θα το ταπεινώσουν και θα το κάνουν ακόμη πιο ανεπιθύμητο.

Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι τα πρόσωπα αυτά είναι δυστυχώς πολύ ικανά στο να μένουν καλά κρυμμένα και να παρασύρουν τα παιδιά.
Η προσοχή τους οφείλει να είναι πράγματι τεράστια και η εμπιστοσύνη τους σε άγνωστα ή περίεργα πρόσωπα μηδαμινή.