Σωστοί τρόποι για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας

Σωστοί τρόποι για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας

Σήμερα, σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα, όχι μόνο για κάθε οικογένεια, αλλά για τη χώρα ολόκληρη.

Έξυπνες, δημοφιλείς στρατηγικές βοηθούν τα παιδιά να φτάσουν και να διατηρήσουν ένα φυσιολογικό βάρος και στο μέλλον να μειωθεί η παχυσαρκία των ενηλίκων, προστατεύοντας συγχρόνως τη χώρα από δαπάνες πολλών εκατομμυρίων υγειονομικής περίθαλψης.

Είναι λοιπόν καθήκον όλων, να αντιμετωπιστεί σωστά και αποτελεσματικά η παιδική παχυσαρκία ένα από τα πιο δαπανηρά προβλήματα της υγειονομικής περίθαλψης του κράτους, λόγω των διαφόρων ασθενειών που μπορεί να προκαλέσει.
Έτσι λοιπόν οι γονείς και τα άλλα ενήλικα πρόσωπα που επηρεάζουν τις ζωές των νέων παιδιών, μπορούν να εγκρίνουν και να χρησιμοποιήσουν τεχνικές που θα κρατήσουν τα παιδιά λεπτά και υγιή και τα οφέλη αυτά θα επεκταθούν και στην ενήλικη ζωή τους.

Από τις πιο σημαντικές επιλογές που μπορεί να πάρει μία χώρα είναι : η επιβολή ειδικού φόρου στα ζαχαρούχα ποτά. Η ακριβότερη χρέωση διαφήμισης στην παιδική τηλεόραση. Να αυξήσει την ώρα της άσκησης στο σχολείο. Και να προωθήσει υγιέστερες συνήθειες, δηλαδή περισσότερη σωματική δραστηριότητα, βελτίωση της διατροφής και λιγότερο χρόνο στην οθόνη, από το νηπιαγωγείο.

Αν και κάθε επιλογή έχει τα θετικά της αποτελέσματα, οι ειδικοί ξεχωρίζουν δύο που πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να μειώσουν το δείκτη μάζας σώματος των παιδιών! Το φόρο κατανάλωσης για τα ζαχαρούχα ποτά και την μεγαλύτερη κοστολόγηση της τηλεοπτικής διαφήμισης για τα παιδιά.

Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα, τα παιδιά και οι ενήλικες στην Αμερική καταναλώνουν δύο φορές περισσότερες θερμίδες, από τα ζαχαρούχα αναψυκτικά, σε σύγκριση με 30 χρόνια πριν. Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε ότι τα ποτά αυτά συνδέονται με την υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους, το διαβήτη και τις καρδιαγγειακές ασθένειες.

Βέβαια, έχει γίνει πρόοδος, για τον περιορισμό της πρόσβασης των παιδιών σε ζαχαρούχα ποτά. Πολλά σχολεία έχουν απαγορεύσει την πώληση τέτοιων ποτών στις καντίνες τους.
Μία μεγάλη εταιρία στην Καλιφόρνια, σταμάτησε την παραγωγή ζαχαρούχων ποτών και κατασκευάζει μόνο γάλα και νερό. Πολλά επίσης εστιατόρια αρχίζουν να εφαρμόζουν την ίδια πολιτική. Βέβαια αν οι γονείς θέλουν, μπορούν να ζητήσουν μία κόκα κόλα για το παιδί τους. Αργά αλλά σταθερά τα ζαχαρούχα ποτά θα ακολουθήσουν το δρόμο του τσιγάρου, απαγόρευση στους περισσότερους δημόσιους χώρους.

Είναι επίσης αλήθεια ότι η παιδική παχυσαρκία έχει πρόσφατα σταθεροποιηθεί. Αυτό όμως συμβαίνει για τα παιδάκια από 2 έως 5 ετών. Εξακολουθεί να αυξάνεται για τα μεγαλύτερα παιδιά.
Η καλύτερη στιγμή για να παρέμβει ο γονιός είναι όταν το παιδί είναι μικρό και μία μικρή αλλαγή στο σύνολο των θερμίδων μπορεί να έχει σημαντική επίδραση. Η μείωση του ΔΜΣ ενός ενήλικα είναι πολύ πιο δύσκολο και απαιτεί μείωση καθημερινή περίπου 500 θερμίδων. Όμως η πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας θέτει τα θεμέλια για την μελλοντική μείωση της στους ενήλικες.

Επιδιώκοντας μόνο λίγα πράγματα στη ζωή των παιδιών, όπως λιγότερα ζαχαρούχα ποτά, λιγότερο χρόνο στην οθόνη και περισσότερη σωματική δραστηριότητα, μπορεί να έχουν σημαντικά αποτελέσματα, λένε οι ειδικοί.
Ο λιγότερος χρόνος μπροστά στην οθόνη μπορεί να επηρεάσει το βάρος με δύο τρόπους: τα παιδιά θα εκτίθενται σε λιγότερες διαφημίσεις για σνακ και άλλα τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες και χαμηλά θρεπτικά συστατικά, που αποδεδειγμένα τους προσθέτουν βάρος και συγχρόνως θα έχουν περισσότερο χρόνο για σωματική δραστηριότητα.

Η αύξηση της άσκησης στα σχολεία, μπορεί να είναι δαπανηρή για το κράτος, γιατί θα χρειαστεί καλύτερα εκπαιδευμένους δασκάλους και καλύτερες εγκαταστάσεις. Όμως εκτός από τη μείωση του βάρους των παιδιών, θα ωφελήσει τη σωματική και ψυχική υγεία τους, τις νοητικές λειτουργίες τους και την ικανότητα να επικεντρώνονται στην τάξη τους. Ακόμη και σήμερα, πολλά σχολεία δεν δίνουν την απαραίτητη προσοχή στην σωματική δραστηριότητα των παιδιών. Γεγονός που χρειάζεται άμεση προσπάθεια και αλλαγή.

Όπως διαπιστώνουν οι ερευνητές, το τσιμπολόγημα δεν κάνει καλό στα παιδιά. Όμως οι έμποροι μέσω της διαφήμισης, προσπαθούν να τα κάνουν να μασουλούν κάτι συνέχεια. Τα μικρά παιδάκια στο καρότσι τους έχουν πάντα κάτι στο στόμα τους. Και οι γονείς εμφανίζονται στα παιχνίδια των μεγαλύτερων παιδιών, στο μπάσκετ ή το ποδόσφαιρο, έχοντας μαζί τους σνακς, δηλαδή πρόχειρο φαγητό και ζαχαρούχα ποτά. Δίνοντας έτσι ένα πολύ κακό παράδειγμα.