Στολίστε το σπίτι με ασφάλεια για το δίχρονο παιδάκι σας

Στολίστε το σπίτι με ασφάλεια για το δίχρονο παιδάκι σας

Τα μικρά παιδιά (12 – 24 μηνών) είναι υπερκινητικά, έλκονται ιδιαίτερα  από νέες εμπειρίες και βέβαια θέλουν να αγγίζουν οτιδήποτε μπορούν να φτάσουν. Μικρά κομμάτια παιχνιδιών, μία σκληρή καραμέλα, ένα εύθραυστο στολίδι, ένα κερί ακόμη και δηλητηριώδη φυτά όπως το γκι μπορεί να μετατρέψει σε εφιάλτη, τις γιορτινές διακοπές της οικογένειας.

Πως θα το αποφύγετε; Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, ειδικά αν θα περάσετε τις διακοπές με τους φίλους ή την οικογένεια σας που δεν είναι προετοιμασμένοι για την ασφάλεια των μικρών παιδιών.

Προσέξτε:

Αναμμένα κεριά. Βεβαιωθείτε ότι δεν μπορούν να τα φτάσουν, ούτε χρησιμοποιώντας ένα σκαμνάκι ή καρέκλα. Αν έχετε αναμμένο τζάκι, είναι απαραίτητο να έχετε συνέχεια καλυμμένη την εστία του και να κρατήσετε μακριά τα σπίρτα.

Πρόβλημα με το στολισμένο δένδρο. Για αρκετά μικρά παιδιά, τα κλαδιά του Χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι όπως η κορυφή ενός ψηλού βουνού. Και το μικρούλι σας μπορεί να θέλει να φτάσει στην κορυφή. Πολλοί γονείς τοποθετούν κάγκελα γύρω από τη βάση του δένδρου, άλλοι πάλι διαλέγουν ένα μικρό δένδρο που τοποθετούν κάπου ψηλά για να μην μπορούν να το φτάσουν. Άλλοι πάλι τοποθετούν το δένδρο και τα δώρα στο πάρκο του μικρού, όπου δεν μπορεί να σκαρφαλώσει.

Σιγουρευτείτε ότι όλα τα καλώδια είναι προφυλαγμένα πίσω από τα έπιπλα, απομακρύνετε κάθε μικρό διακοσμητικό στολίδι με το οποίο κινδυνεύει να πνιγεί. Έχετε όλα τα δυνητικά εύθραυστα ή επικίνδυνα πράγματα έξω από τον έλεγχό του. Και μην αφήνετε το τραπεζομάντηλο να κρέμεται πολύ από την άκρη του τραπεζιού. Είναι πολύ δελεαστικό για τα μικρά παιδιά.

Τοποθετήστε σε ένα υψηλό ράφι τα Χριστουγεννιάτικα φυτά σας όπως το Αλεξανδρινό ή το γκι, είναι πολύ επικίνδυνα για τα παιδιά. Αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση το Αλεξανδρινό δεν είναι δηλητηριώδες, αν και ο χυμός μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος. Όμως το γκι και μερικές ποικιλίες από πουρνάρι είναι τοξικές. Έτσι κρατήστε όλα τα διακοσμητικά μακριά από τα μικρά χεράκια.

Μην ξεχάσετε ότι οι τσάντες των επισκεπτών είναι δελεαστικές για τους μικρούς μας φίλους. Τοποθετήστε τες όλες σε ένα ασφαλές μέρος, για να κρατήσετε τα παιδιά μακριά από φάρμακα, κραγιόν, κορδέλες, ετικέτες δώρων και άλλα απαγορευμένα αντικείμενα που βρίσκονται συνήθως σε αυτές.  

Και χαρείτε με ασφάλεια τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές σας.