Το Σύμπαν: Δικό σας να το Ανακαλύψετε

Το Σύμπαν: Δικό σας να το Ανακαλύψετε

Παιδί Αστρονομός Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση ανακύρηξε το 2009 ως Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας.

Σε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να ανακαλύψουν ίσως την θέση τους στο σύμπαν τα βιβλία είναι καλός σύμμαχος. Οι σχετικοί τίτλοι είναι αρκετοί.

Εμείς κάναμε μια μικρή επιλογή για μικρούς και μεγαλύτερους αναγνώστες.

 

 

 

Η αστρονομία ως παιχνίδι για παιδιάΗ αστρονομία ως παιχνίδι για παιδιά

Αρτμάν Μιρέιγ, Εκδόσεις Πατάκη

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε όλους τους δασκάλους, αλλά και στους γονείς και τους εμψυχωτές μικρών παιδιών. Προτείνει μια σειρά από απλές δραστηριότητες και πειράματα, που μπορούν να διεξαχθούν με φτηνά υλικά και έχουν ως θεματικό άξονα τα οικεία στα παιδιά ουράνια σώματα: τον Ήλιο, τη Σελήνη και τη Γη.

Αξιοποιώντας τη φυσική περιέργεια των μικρών μαθητών για τα αστρολογικά φαινόμενα, ο δάσκαλος μπορεί να καλλιεργήσει στα παιδιά τον επιστημονικό τρόπο σκέψης.

 

Ένα ταξίδι στο διάστημαΈνα ταξίδι στο διάστημα

Εκδόσεις Σαββάλας

Στις εκδόσεις Σαββάλας βρήκαμε το «Ένα ταξίδι στο διάστημα» όπου ο μικρός Τζόνι και ο φίλος του το σκυλάκι ταξιδεύουν στο διάστημα με τον πύραυλό τους, συναντάνε το φεγγάρι, πλανήτες και ένα σωρό μικρά πράσινα ανθρωπάκια που τους κατοικούν.

Στις ίδιες εκδόσεις ξεχωρίσαμε και το «Πρώτο βιβλίο του διαστήματος για παιδιά». Ένα ευχάριστο ταξίδι στο συναρπαστικό κόσμο του διαστήματος. Το ιδιαίτερο του είναι η εικονογράφηση και οι τρισδιάστατες εικόνες.

 

Το 3D βιβλίο των πλανητώνΤο 3D βιβλίο των πλανητών

Εκδόσεις Στρατίκης

Εάν τα πιτσιρίκια σας τρελαίνονται για το διάστημα, τότε αυτό το βιβλίο σε συνδυασμό με τα 3D γυαλιά, θα τα απογειώσει! Θα δουν τον ήλιο,  τους πλανήτες και τα φεγγάρια τους τρισδιάστατα.

 

 

 

 

 

Ο πλανήτης του δεν ξέρω πουΟ πλανήτης του δεν ξέρω που

Γιολάντα Πατεράκη, Εκδόσεις Ψυχογιός

Ένα ενδιαφέρον βιβλίο, γραμμένο με πολύ χιούμορ και φαντασία! Οι αναγνώστες ταξιδεύουν μαζί με το σοφό επιστήμονα Χάρι Μεντ και την οικογένεια του στη Σελήνη, στην Αφροδίτη και στον "Πλανήτη τού δεν ξέρω πού", όπου θα ζήσουν απίθανες και τρελές περιπέτειες και θα περάσουν σε μια… άλλη διάσταση! Ένα βιβλίο που μιλά στα παιδιά με απλό, παραμυθένιο τρόπο για τις παγκόσμιες εξελίξεις και -διόλου απίθανο- τις μελλοντικές μετακινήσεις στους πλανήτες!

 

Το διάστημαΤο διάστημα

Μαρί Κολαζέκ, Εκδόσεις Καστανιώτη

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα άστρα και στους πλανήτες; Σε τι χρησιμεύει ένα τηλεσκόπιο; Yπάρχει αλλού ζωή στο διάστημα; Στα πλαίσια της σειράς Μάθε μαζί μου, ένα βιβλίο με πλούσια εικονογράφηση και πολλές πληροφορίες που δίνονται με πολύ ευχάριστο τρόπο στα παιδιά.

 

Το σύμπαν στο τραπέζιΤο σύμπαν στο τραπέζι

Μαντλέν Ντενί, Εκδόσεις Καστανιώτη

Στις εκδόσεις Καστανιώτη υπάρχει μία πολύ ωραία σειρά βιβλίο παιχνιδιών. Τα παιδιά παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια αποκτούν με πολύ ευχάριστο τρόπο γνώσεις.

Το σύμπαν είναι άλλο ένα που ξεχωρίζει στην σειρά, με 8 πρωτότυπα επιτραπέζια παιχνίδια. Από παιχνίδι σε παιχνίδι το παιδί εξοικειώνεται με τους εννέα πλανήτες του ηλιακού συστήματος, ταξιδεύει με ένα διαστημικό όχημα κάνοντας ελιγμούς ανάμεσα σε κομήτες και αστεροειδείς, ανακαλύπτει μακρινά αστέρια και γαλαξίες, μαθαίνει να εντοπίζεις τους πιο γνωστούς αστερισμούς, ξαναζεί τα πρώτα βήματα του ανθρώπου στη Σελήνη.

 

Μια βόλτα με το φεγγάριΜια βόλτα με το φεγγάρι

Πετρή Αγγελική, Εκδόσεις Λιβάνης

Τι γίνεται όταν το φεγγάρι νιώθει μοναξιά;  Παίρνει για παρέα δυο παιδάκια και τους γνωρίζει τον κόσμο του: τους πλανήτες, τ’ αστέρια και το διάστημα.  Όταν ξυπνούν λουσμένα στη φεγγαρόσκονη, δεν ξέρουν αν όσα έζησαν ήταν αληθινά ή όνειρο !

 

 

 

 

Ανακαλύπτω το σύμπαν Ανακαλύπτω το σύμπαν

Heather Couper & Nigel Henbest, Εκδόσεις Ερευνητές

Tι είναι τα πάλσαρ και οι «μαύρες τρύπες»;
Mπορείτε να φτιάξεται το ομοίωμα μιας «μαύρης τρύπας»;
Tι είναι οι ηλιακές κηλίδες;
Πώς κινούνται οι δορυφόροι γύρω από τους πλανήτες;
Ποιες συνθήκες επικρατούν στην καφαλή ενός κομήτη;
Yπάρχουν εξωγήινοι;

Εκατοντάδες πρακτικά, πρωτότυπα πειράματα σας ξεναγούν στο Σύμπαν και σας αποκαλύπτουν τα μυστικά του. Ένα οικιακό εργαστήριο με υλικά και όργανα καθημερινής χρήσης. Πολύχρωμες φωτογραφίες και λεπτομερείς οδηγίες που παρουσιάζουν βήμα βήμα τον τρόπο εκτέλεσης κάθε πειράματος.

Ρωτώ και μαθαίνω για: Γη και Διάστημα Ρωτώ και μαθαίνω για: Γη και Διάστημα

Graham Ian, Andrew,Langley Andrew, Paul Sterry . Εκδόσεις Μεταίχμιο

Το σύμπαν, η Γη και ο άνθρωπος Για χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι κοιτούσαν τον βραδινό ουρανό και αναρωτιούνταν για τα μυστήρια του σύμπαντος και τη δομή των πλανητών και των αστέρων. Περπατούσαν πάνω στη Γη και απορούσαν για την προέλευση, τη σύσταση και την εξέλιξή της. Με το πέρασμα των αιώνων οι επιστήμες της αστρονομίας και της γεωλογίας έδωσαν λύσεις σε πολλά από τα αινίγματα, αλλά ταυτόχρονα δημιούργησαν πολλά νέα. Το βιβλίο αυτό, που απευθύνεται σε νεαρούς ανήσυχους αναγνώστες, θέτει πάνω από 101 ερωτήσεις σχετικά με τα μυστήρια του σύμπαντος, το ηλιακό σύστημα, τα διαστημικά ...

Το βιβλίο αυτό, που απευθύνεται σε νεαρούς ανήσυχους αναγνώστες, θέτει πάνω από 101 ερωτήσεις σχετικά με τα μυστήρια του σύμπαντος, το ηλιακό σύστημα, τα διαστημικά ταξίδια, τον πλανήτη Γη, τις φυσικές δυνάμεις, το νερό, τα πετρώματα και τα ορυκτά, την εξέλιξη, την οικολογία, τα παγκόσμια δεδομένα, τις χώρες και τους ανθρώπους, τη βιομηχανία, την καλλιέργεια.