Συμβουλές για να είστε δυνατή και με θετική διάθεση στην προσπάθειά σας να μείνετε έγκυος
«Μετά από τρία χρόνια, μετά από πολλαπλούς κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης, δύο αποβολές και αμέτρητες αποτυχίες, ο δρόμος προς τη μητρότητα κάθε άλλο παρά εύκολος είναι», διηγείται νεαρή φίλη αναγνώστρια και συνεχίζει:
«Αν έχετε την ίδια εμπειρία με μένα, ή δίνετε τη δική σας μάχη γονιμότητας, ξέρετε πόσο δύσκολο είναι.
Είναι πολύ δύσκολο να ελέγχεις τα συναισθήματά σου, να προσπαθείς να δεις τα πάντα με θετική διάθεση αλλά αυτό είναι χωρίς αμφιβολία ζωτικής σημασίας.
Είναι τόσο εύκολο να αφήσουμε το φόβο, την αμφιβολία και την αμφισβήτηση να μας κατακλύσουν, μέρα με τη μέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα και τελικά βρισκόμαστε σε σοβαρή κατάθλιψη.
Και ενώ πάντα πίστευα ότι είναι καλό και έξυπνο να αισθάνεσαι αυτό που πράγματι αισθάνεσαι καλό ή κακό, τώρα νομίζω ότι είναι σημαντικό να μην αφήσουμε το κακό να μας πλημυρίσει.
Βιώστε το συναίσθημα αυτό, φωνάξτε το και προχωρήστε εμπρός. Ακόμη και αν πρέπει να προσπαθήστε πολύ για να χαμογελάσετε, μη χάνετε το κουράγιο και τη δύναμή σας και:
1. Βγείτε έξω.
Πηγαίνετε για περίπατο, πεζοπορία, οτιδήποτε σας αρέσει για να βγείτε έξω στη φύση. Υπάρχει κάτι σχετικά με το φρέσκο αέρα που καθαρίζει το κεφάλι σας και σας βοηθά να βάλετε τα πράγματα σε μία σωστή προοπτική. Ο αγώνας της υπογονιμότητας μπορεί να είναι χρονοβόρος και άσχημος, έτσι πολύ εύκολα ξεχνάμε την ομορφιά που υπάρχει γύρω μας. Πηγαίνετε λοιπόν στην ομορφιά αυτή.
2. Μιλήστε γι’ αυτό.
Πάρα πολλές γυναίκες παραπονιούνται ότι δεν έχουν κάποιον να μιλήσουν για τον αγώνα τους αυτόν, πράγμα που με εκνευρίζει αφάνταστα. Δεν μπορώ να καταλάβω πως κάποιος μπορεί να τα καταφέρει μόνος του να ξεπεράσει κάτι τέτοιο. Εγώ σίγουρα δεν θα μπορούσα ποτέ. Δεν μπορώ να τονίσω αρκετά, πόσο σημαντικό είναι να έχετε μία φίλη, μία ξαδέλφη, μία θεία για να μιλήσετε. Το «ταξίδι» αυτό είναι τόσο σκληρό, είναι απάνθρωπο να το κάνετε μόνη σας.
3. Εμπνευστείτε στην κουζίνα σας.
Πειραματιστείτε με μερικές νέες συνταγές. Ανακαλύψτε νέες γεύσεις. Μην κολλήσετε στη ρουτίνα.
Η δημιουργία κάτι καινούργιου, θα κάνει θαύματα στην ψυχή σας και σε μένα βοήθησε πολύ στην ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης που κατεδαφίστηκε από την στειρότητα.
4. Περάστε χρόνο με τους φίλους σας.
Δώστε στον εαυτό σας μία ή δύο ημέρες, μετά από ένα αποτυχημένο κύκλο, ή όσο καιρό χρειάζεστε μετά από μία αποβολή και στη συνέχεια βγείτε από το σπίτι.
Φωνάξτε τους φίλους σας. Ασχοληθείτε με ότι σας αρέσει, αφήστε τους φίλους σας να είναι κοντά σας. Να είστε σίγουρη ότι και αυτοί το θέλουν.
Ξέρω ότι είναι δύσκολο γιατί μάλλον θα έχουν παιδιά ή κάποια φίλη θα είναι έγκυος, αλλά μην απομονωθείτε από τη ζωή τους και αφήστε τους να σας στηρίξουν.
5. Εθελοντισμός.
Πηγαίνετε να κάνετε κάτι για κάποιον άλλον, να βοηθήσετε σε κάτι, θα αισθανθείτε λιγότερο απαίσια για τη δική σας κατάσταση.
Αυτό ίσως ακούγεται σαν το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε να κάνετε τη στιγμή αυτή, αλλά κάντε το. Στο τέλος θα καταλήξετε να αισθανθείτε πολύ καλά γιατί βοηθήσατε κάποιον άλλο και βέβαια θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν είστε το μόνο πρόσωπο που έχει προβλήματα.
6. Κάντε σεξ.
Καταλαβαίνω ότι για πολλές από εσάς, το σεξ έχει γίνει μία υποχρέωση, ένα μέσο για κάποιο σκοπό. Είναι μία εργασία που υπολογίζεται στο λεπτό.
Η δική μου κατάσταση είναι λίγο διαφορετική από ότι των περισσοτέρων γυναικών (επειδή το πρόσωπο που κάνω σεξ δεν είναι αυτό με το οποίο προσπαθώ να μείνω έγκυος), αλλά όποιος υποβάλλεται σε εξωσωματική γονιμοποίηση ή άλλες θεραπείες γονιμότητας ξέρει τι είναι το προγραμματισμένο σεξ.
Ανεξάρτητα από το πώς προσπαθούμε να μείνουμε έγκυος, όλες μας έχουμε ανάγκη από τις δικές μας όμορφες στιγμές και πολλές φορές θυμώνω όταν δεν κάνει ο σύντροφός μας αυτό που πρέπει να κάνει.
Μάλλον το σεξ είναι το τελευταίο πράγμα που έχετε στο μυαλό σας αυτή τη στιγμή. Αλλά προσπαθήστε να θυμάστε ότι το να κάνετε ένα μωρό δεν είναι η μοναδική λειτουργία που κάνει το σώμα σας.
Βρίσκοντας και πάλι ευχαρίστηση στο σεξ μπορεί να συμβεί μόνο όταν κάνετε σεξ χωρίς να έχετε το μωρό στο μυαλό σας. Προσπαθήστε να λειτουργήσετε έτσι ώστε να κερδίσετε ξανά λίγη από την εμπιστοσύνη που έχετε χάσει.
7. Γράψτε γι’ αυτό.
Δεν χρειάζεται να το μοιραστείτε με κανέναν (αν και θα μπορούσατε) αλλά παρ’ όλα αυτά γράψτε τι αισθάνεστε.
Δεν μπορώ να πω πόσες φορές ήθελα να εγκαταλείψω τα πάντα, και να πάω να κρυφτώ σε ένα σκοτεινό μέρος για το υπόλοιπο της ζωής μου, να μην αντιμετωπίσω το φως της ημέρας και πάλι. Στη συνέχεια όμως αποφάσισα να γράψω. Και έγραψα τα πάντα διώχνοντάς τα έξω από εμένα. Τη θλίψη, τον πόνο, την ενοχή, την ανησυχία, τη μοναξιά. Όλα σε αφήνουν όταν τα γράφεις.
Και βέβαια όλα αυτά ξαναγυρίζουν. Αλλά δεν μένουν μέσα σας για να γίνονται όλο και πιο ισχυρά. Μπορείτε να τα διαχειριστείτε. Τα «κλωτσάτε» έξω με τα λόγια σας.
Και στο τέλος αισθάνεστε πιο «ελαφριά» κάνοντας έτσι. Και πιο δυνατή για να συνεχίσετε τον αγώνα σας.