Συμβουλές για να μείνετε έγκυος

Συμβουλές για να μείνετε έγκυος

Οι ειδικοί επιστήμονες της γονιμότητας, συμβουλεύουν πως μπορεί μία γυναίκα να ενισχύσει την πιθανότητα να μείνει γρήγορα έγκυος.

Για μερικές γυναίκες η σύλληψη μπορεί να είναι τόσο εύκολη ώστε να συμβεί αμέσως μόλις σταμάτησαν την αντισύλληψη, είτε πρόκειται για το πρώτο τους παιδάκι ή το τρίτο.

Για άλλες όμως γίνεται μία νυχτερινή αγγαρεία, ένας τρελός χορός ζευγαρώματος που περιστρέφετε γύρω από την ωορρηξία, συγκεκριμένες σεξουαλικές θέσεις και όλο και πιο συχνά τεστ γονιμότητας για να βοηθήσουν να εντοπιστεί πιθανόν πρόβλημα.

Εάν μόλις έχετε αρχίσει να προσπαθείτε να μείνετε έγκυος ή προσπαθείτε εδώ και αρκετό καιρό, δείτε κάποιες συμβουλές, κοινής λογικής, που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε τις πιθανότητες να συλλάβετε.

Κάντε συχνά σεξ

Μην σας φαίνεται περίεργο. Σήμερα με το βαρύ καθημερινό πρόγραμμα των νέων ζευγαριών δεν είναι τίποτε εύκολο. Εάν έχετε ακανόνιστη περίοδο και δεν μπορείτε να μετρήσετε σωστά τον κύκλο σας, πρέπει να κάνετε σεξ κάθε δεύτερη ημέρα, λένε οι ειδικοί.

Υπολογίστε πότε έχετε ωορρηξία

Οι γυναίκες με πολύ τακτικό κύκλο 28 ημερών, μπορούν να υπολογίζουν 14 ημέρες από την πρώτη ημέρα της περιόδου για να καθορίσουν την ημερομηνία της ωορρηξίας τους. Αν ο κύκλος δεν είναι τακτικός, ή ακόμη και αν είναι ένα τεστ (kit) ωορρηξίας θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τον πιο εύφορο χρόνο σας.

Τα περισσότερα kit ωορρηξίας μετρούν το επίπεδο της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH), που βρίσκεται στα ούρα. Η LH αρχίζει να παρουσιάζεται περίπου 36 ώρες πριν την ωορρηξία, αλλά τα περισσότερα τεστ δεν την ανιχνεύουν παρά μόνο πριν 24 ώρες. Μία γυναίκα με κύκλο 28 ημερών, πρέπει να αρχίσει να ελέγχει τα ούρα της την ένατη ή δέκατη ημέρα μετά την έναρξη της περιόδου για να μην χάσει την κατάλληλη στιγμή.

Μία νέα ηλεκτρονική συσκευή που ονομάζεται ClearPlan μετρά εύκολα την LH και τα επίπεδα των οιστρογόνων και μπορεί να ανιχνεύσει την ωορρηξία έως και πέντε ημέρες νωρίτερα.

Η παρακολούθηση της τραχηλικής βλέννης είναι ένας άλλος τρόπος για να παρακολουθεί η γυναίκα της ωορρηξία. Δεν είναι βέβαια τόσο αποτελεσματική όσο το τεστ, δηλώνουν οι ειδικοί, αλλά δεν κοστίζει τίποτε. Πρέπει να ελέγχει τις εκκρίσεις της για μερικούς μήνες μέχρι να παρατηρήσετε κάποια διαφορά. Τα οιστρογόνα κάνουν την βλέννα πιο λεπτή μετά την περίοδο, ενώ η αύξηση των επιπέδων της προγεστερόνης την κάνουν πιο πυκνή. Μόλις λοιπόν διαπιστώσετε ότι έχετε ωορρηξία, μπορείτε να προγραμματίσετε να κάνετε σεξ πολλές φορές.

Τα μειονεκτήματα: Πολλές γυναίκες βρίσκουν τη μέθοδο αυτή άβολη ή ανακριβή, επειδή παράγοντες όπως τα αντιισταμινικά και τα φάρμακα της γονιμότητας μπορούν να «στεγνώσουν» την βλέννα.

Άλλος ένας τρόπος είναι να παρακολουθήσει η γυναίκα την θερμοκρασία της. Η οποία πέφτει μισό βαθμό 24 ώρες πριν την ωορρηξία και μετά ανεβαίνει καθώς είναι στην ωορρηξία. Όμως επειδή η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να αλλάξει εξ αιτίας πολλών παραγόντων, όπως κάποια αδιαθεσία δεν πρέπει να βασίζεται μόνο σε αυτή.

Εντατικοποιήσετε το σεξ πριν από την ωορρηξία

Μόλις έχετε μία μεγάλη ορμονική αύξηση, κάνετε σεξ την ίδια ημέρα, και τις δύο επόμενες. Η πιθανότητα σύλληψης κορυφώνεται δύο ημέρες πριν από την ωορρηξία. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι όταν η τραχηλική βλέννη είναι στο αποκορύφωμά της βοηθά το σπέρμα να ταξιδεύσει στο ωάριο και να σπάσει το κέλυφος που το καλύπτει.

Το σπέρμα μπορεί να ζήσει στη μήτρα για 24 έως 48 ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξουν αρκετά για να υποδεχθούν το ωάριο, μόλις ξεκινήσει η ωορρηξία!

Ένας άλλος λόγος για να κάνει η γυναίκα σεξ πριν την ωορρηξία είναι ο εξής: το ωάριο επιβιώνει μόνο για 12 ως 24 ώρες μετά την ωορρηξία, οπότε αν έχει αρχίσει να έχει ωορρηξία το πρωί και περιμένει μέχρι το βράδι για να κάνει σεξ, το ωάριο μπορεί να έχει χάσει την βιωσιμότητά του τη στιγμή που το σπέρμα φτάνει σε αυτό. Επιπλέον η τραχηλική βλέννα αρχίζει να γίνεται πιο πυκνή και αδιαπέραστη μετά την ωορρηξία, και επομένως είναι «εχθρική» στο πέρασμα του σπέρματος.

Απολαύστε τον έρωτα

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάται κάθε ζευγάρι, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να απολαμβάνει το σεξ. Αν αυτό γίνει απλά μία αγγαρεία, τότε πολύ εύκολα θα γίνει, ένα ακόμη πράγμα που πρέπει να προσθέσουν στην «πρέπει να κάνω λίστα».

Δώστε λίγο χρόνο

Αντιμετωπίζοντας κάποια προβλήματα γονιμότητας ή συνθήκες και συνήθειες που μπορούν να επηρεάσουν την σύλληψη, τα μισά από όλα τα ζευγάρια αποκτούν παιδάκι μέσα σε έξι μήνες και το 85% σε ένα χρόνο. Έτσι λοιπόν χωρίς άγχος απολαύστε το σεξ με το σύντροφό σας. Τα καλά νέα θα έρθουν σε λίγο.