Συμβουλές για την ασφάλεια των παιδιών, που κάθε γονιός πρέπει να ξέρει

Συμβουλές για την ασφάλεια των παιδιών, που κάθε γονιός πρέπει να ξέρει

Μόλις αποκτήσουμε το παιδάκι μας δεν σταματάμε ποτέ να προσπαθούμε να το προστατεύουμε, άσχετα από την ηλικία του!

Όμως, είναι σημαντικό, να τα ενθαρρύνουμε να είναι ανεξάρτητα, ώστε να έχουν την αυτοπεποίθηση και την θέληση να πειραματιστούν και να μάθουν νέα πράγματα, όπως να περπατούν, να κάνουν ποδήλατο και να οδηγούν!

Και ενώ οι εμπειρίες αυτές μπορεί να φαντάζουν τρομακτικές για εσάς και το παιδί σας, δείτε κάποιες συμβουλές που θα εξασφαλίσουν την ασφάλειά τους και θα κάνουν τις νέες περιπέτειες να είναι πολύ διασκεδαστικές και για τους δύο σας.

Ασφάλεια έξω από το σπίτι

Το ύπαιθρο είναι ένα υπέροχο μέρος για το παιδί να εξερευνήσει τον κόσμο, είτε πάτε κάμπινγκ ή απλά στο πάρκο της γειτονιάς σας.

Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να τα βλέπετε συνεχώς και ζητήστε τους να κάνουν και αυτά το ίδιο. Αυτό τους δίνει κάποια ευθύνη και συγχρόνως τους θυμίζει ότι είστε πάντα εκεί αν κάτι χρειαστούν.

Μην ξεχάσετε να τους βάλετε αντιηλιακό αν πρόκειται να περάσετε την ημέρα έξω και πάρτε μαζί σας το καπέλο τους. Το να προστατεύετε το δέρμα του παιδιού, είναι το ίδιο σημαντικό με την γενική του ασφάλεια και προστασία.

Τονίστε τους την σημασία να είστε πάντα μαζί, είτε μέσα σε ένα μεγάλο κατάστημα ή στο πάρκο. Κρατάτε το παιδί πάντα από το χέρι και σιγουρευτείτε ότι θα ακούσει το όνομά του και θα γυρίσει αμέσως κοντά σας, αν τυχόν απομακρυνθεί κάποια στιγμή.

Ασφάλεια στο δρόμο

Δυστυχώς ακούμε πολύ συχνά στα νέα, ότι κάποιο παιδάκι έπεσε θύμα ατυχήματος από αυτοκίνητο. Αυτό μπορεί να συμβεί σε ένα πολυσύχναστο δρόμο, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί στη γειτονιά σας και στο δικό σας δρόμο. Βεβαιωθείτε ότι είναι πάντα μακριά από τα αυτοκίνητα, παρκαρισμένα ή όχι και μην τα αφήνετε στο δρόμο μόνα τους.

Ορίστε μία λέξη διαταγή όπως «ακίνητος» και όχι «Μη» αν το παιδί είναι έτοιμο να διασχίσει τον δρόμο χωρίς εσάς. Εξηγήστε του τι πρέπει να κάνει μόλις ακούσει αυτή τη λέξη.

Ασφάλεια με το ποδήλατο

Στην Αμερική, μία μελέτη το 2001, έδωσε άσχημα αποτελέσματα για τα νέα παιδιά. Σύμφωνα λοιπόν με τους ερευνητές, 134 παιδιά ηλικίας 14 ετών και κάτω έχασαν τη ζωή της από ατύχημα με το ποδήλατο, και τον επόμενο χρόνο περίπου 288.000 παιδία νοσηλεύτηκαν στην εντατική από τραυματισμούς με το ποδήλατο.

Το πιο σημαντικό στην περίπτωση αυτή: να φορούν πάντα κράνος. Αυτό και μόνο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού στο κεφάλι κατά 85%, πράγματι εκπληκτικό.

Όταν τώρα είναι στην κατάλληλη ηλικία και οδηγούν βέσπα υπάρχουν τέσσερις βασικοί κανόνες για την ασφάλειά τους που ισχύουν το ίδιο και για το ποδήλατο:

  • Εκτός από το κράνος είναι καλό να φορούν προστατευτικά για τα γόνατα και τους ώμους.
  • Να αποφεύγουν το οδήγημα την νύκτα.
  • Να αποφεύγουν τα αυτοκίνητα και τα άλλα οχήματα. Να πηγαίνουν πάντα στην άκρη του δρόμου ή στις ειδικές διαδρομές για ποδήλατα και βέσπες.
  • Να αποφεύγουν την άμμο, το χαλίκι, το νερό και να οδηγούν πάντα σε ομαλές επιφάνειες.

Ασφάλεια στον αθλητισμό

Η συμμετοχή σε ομαδικό άθλημα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διδάξουμε στα παιδιά, πειθαρχία, φίλαθλο πνεύμα και ομαδική εργασία. Αλλά πρέπει να υπάρχουν σωστές οδηγίες. Όπως:

  • Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας χρησιμοποιούν τον κατάλληλο εξοπλισμό (που χρειάζεται κάθε άθλημα) και τον εξοπλισμό για την ασφάλειά τους.
  • Τα ομαδικά αθλήματα για πρωταθλητισμό, πρέπει να επιβλέπονται από ειδικευμένους ενήλικες και ο προπονητής της ομάδας να είναι εκπαιδευμένος για πρώτες βοήθειες και να γνωρίζει CPR (Καρδιο - αναπνευστική αναζωογόνηση). Να είστε πολύ επιφυλακτικοί με έναν προπονητή που δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην νίκη της ομάδας από την ασφάλεια του παιδιού σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι κάνει σωστή προθέρμανση πριν από την προπόνηση ή τον αγώνα. Αυτό μειώνει πολύ την πιθανότητα τραυματισμού.

Ασφάλεια στο νερό

Η ασφάλεια του παιδιού στο νερό, δεν είναι μόνο να το προσέχετε στην μπανιέρα ή να βάλετε προστατευτικό στην πισίνα σας, αν και τα δύο αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά.

Μην ξεχνάτε ποτέ ότι ένα μικρό παιδί μπορεί να πνιγεί σε δύο εκατοστά νερού. Επίσης προσέξτε πολύ κάθε τι που έχει «σχέση» με το νερό, όπως νεροχύτες, τουαλέτες, διακοσμητικές λίμνες και σιντριβάνια, κουβάδες, λίμνες και θάλασσα.

Πάντα παρακολουθείτε τα παιδιά γύρω από κάθε δεξαμενή νερού και προσπαθήστε να μάθουν μπάνιο όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Προσοχή, γνώση και επαγρύπνηση είναι ότι χρειάζονται τα παιδιά μας. Άλλωστε σε λίγα χρόνια θα έρθει και η σειρά τους, να προσέχουν τα δικά τους παιδιά!