Συνέντευξη με ένα συγγραφέα

Βαγγέλης Ηλιόπουλος ... με τον συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλο

παιδόραμα: Πως ξεκινήσατε να γράφετε το πρώτο σας βιβλίο;

Ξεκίνησα ως νέος δάσκαλος να αφηγούμαι ιστορίες στους μικρούς μαθητές μου. Όταν αργότερα υπηρετούσα τη θητεία μου στο Πολεμικό Ναυτικό βρέθηκα μπροστά σε έναν υπολογιστή για ατέλειωτες ώρες και αποφάσισα τις ιστορίες που έλεγα να τις γράψω! Έτσι λοιπόν σε μια μονάδα του Π.Ν. γεννήθηκε «Η Περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας» που ήταν και το πρώτο μου βιβλίο (Εκδόσεις Δελφίνι 1995)

Πείτε μας για ένα παιδικό βιβλίο που δεν έχετε γράψει εσείς και θα θέλατε να το είχατε γράψει.

Πολλά βιβλία όταν τα διαβάζω ζηλεύω που δεν τα έχω γράψει εγώ. Κι αυτή η ζήλια δεν είναι κακή, αλλά δημιουργική, γιατί με κάνει να προσπαθώ να γίνω καλύτερος. Ένας ήρωας που θα ήθελα να έχω δημιουργήσει εγώ είναι ο Καπτεν-Νέμο από τις 20000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα του Βερν.

Όταν ήσασταν παιδί, ποιο βιβλίο είχατε αγαπήσει πολύ και ποιόν συγγραφέα;

Πρώτα τον Άντερσεν, μετά τον Βερν και στην εφηβεία τον Λουντέμη! Όλα τα παιδιά της γενιάς μου νομίζω ότι κάπου εκεί κινήθηκαν. Και στους τρεις ξαναγυρίζω συχνά και ως μεγάλος.

Ποιος είναι ο ήρωας από τα βιβλία σας που αγαπάτε περισσότερο;

Πρώτος και καλύτερος ο Τριγωνοψαρούλης που μαζί έχουμε περάσει πάνω από δέκα χρόνια δημιουργικής παρέας. Ακολουθεί ο Βιβλιοπόντικας ο οποίος μου έχει αφηγηθεί κι αυτός πολλές περιπέτειές του. Γενικά πρέπει να παραδεχτώ ότι δένομαι πολύ με τους ήρωές μου και δεν μπορώ να τους εγκαταλείψω στο ένα βιβλίο. Θέλω να γράφω και συνέχειες... τα ίδια τα παιδιά μου το ζητούν.

Είστε γονιός; Πως σας αρέσει να περνάτε τον χρόνο σας με τα παιδιά σας; Υπάρχουν κάποια μέρη στην πόλη που βρίσκετε όμορφα και θεωρείτε ότι είναι ιδανικά για οικογένειες;

Με τα παιδιά μου φτιάχνουμε ιστορίες, παίζουμε, βλέπουμε ταινίες, κάνουμε ποδήλατο. Ευτυχώς μένουμε στην Παιανία και υπάρχει χώρος για ποδήλατο και παιχνίδι. Όποτε έχουμε όμως λίγο ελεύθερο χρόνο φεύγουμε για το Αίγιο όπου δίπλα στη θάλασσα περνάμε όλοι καλύτερα.

Πείτε μας για μια παράσταση, μια ταινία ή κάποια άλλη εκδήλωση που είδατε φέτος με τα παιδιά σας και σας άρεσε ιδιαίτερα.

Ακόμη συζητάμε και παίζουμε σκηνές από το «Παράξενο δεν είναι;» του Θάνου Μικρούτσικου και της Μαρίας Παπαγιάννη που παίχτηκε για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων τα Χριστούγεννα στο Μέγαρο. Ευτυχώς υπάρχει το CD και μας βοηθά να θυμόμαστε την υπέροχη αυτή παράσταση.

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει ένας γονιός, για να αγαπήσει το παιδί του τα βιβλία;

1. Να τα αγαπάει και ο ίδιος, δηλαδή να είναι αναγνώστης

2. Να πηγαίνουν μαζί σε βιβλιοπωλεία και εκδηλώσεις

3. Να διαλέγουν τα καλύτερα βιβλία και να τα απολαμβάνουν ΜΑΖΙ

Από πόσο νωρίς πρέπει να φέρνουμε σε επαφή τα παιδιά με τα βιβλία και με ποιόν τρόπο;

 

Μόλις έρθει το μωρό από το Μαιευτήριο στο σπίτι, στην κούνια του μαζί με τα πρώτα πάνινα παιχνίδια πρέπει να βρίσκει και τα πρώτα πάνινα βιβλία. Από μωρό θα συνειδητοποιήσει ότι το βιβλίο όπως και το παιχνίδι χαρίζει απόλαυση.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα κριτήρια για να διαλέξουμε για τα παιδιά μας βιβλία;

1. Να έχουν κάτι να πουν στα παιδιά

2. Να έχουν αισθητική αξία

3. Να τους χαρίζουν λογοτεχνική απόλαυση

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου στις 2 Απριλίου, τι μήνυμα θα θέλατε να περάσετε στους γονείς;

Τους χαρίζω το σύνθημα που έχω φτιάξει και παροτρύνω όλα τα παιδιά να τους το λένε:

Σταμάτα ό,τι κάνεις

και πάρε με αγκαλιά!

Βιβλία να διαβάσουμε

γεμάτα μυστικά.


Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σήμερα ζει στην ίδια πόλη με τη γυναίκα του και τα δυο παιδιά τους.

Σπούδασε Παιδαγωγικά και Θεολογία. Από το 1984 εργάζεται ως δάσκαλος.

Το 1995 κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο του το οποίο απέσπασε Έπαινο από το Ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ.

Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ο Τριγωνοψαρούλης» από τις Εκδόσεις Πατάκη. Το διαφορετικό ψάρι που όλοι αγάπησαν γνωρίζει από τότε συνεχώς όλο και μεγαλύτερη επιτυχία. Εκατοντάδες χιλιάδες μικροί αναγνώστες έχουν απολαύσει τις περιπέτειές του όπως περιγράφονται στα βιβλία του Βαγγέλη Ηλιόπουλου που έχουν κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Πατάκη και έχουν τον Τριγωνοψαρούλη ως κεντρικό ήρωα.

Επίσης τα παιδιά έχουν παρακολουθήσει τον Τριγωνοψαρούλη ως έργο για κουκλοθέατρο, το οποίο παίζεται για τρίτη συνεχή χρονιά από την ομάδα «Το κουκλοθέατρο έρχεται...», έχουν παίξει μαζί του σε εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα, τα οποία δανείζουν οι Εκδόσεις Πατάκη στα σχολεία, έχουν ζωγραφίσει και τα έργα τους έχουν εκτεθεί σε ειδικές εκθέσεις, έχουν αλληλογραφήσει μαζί του στο διαδίκτυο, έχουν τραγουδήσει τα τραγούδια του.

Ο Τριγωνοψαρούλης έγινε ο πιο διάσημος έλληνας σύγχρονος λογοτεχνικός ήρωας. Πέρα από την Ελλάδα και την Κύπρο οι περιπέτειές του μεταφράστηκαν και κυκλοφόρησαν στην Κορέα, ενώ για την παρουσίασή του σε σχολεία και λογοτεχνικά φεστιβάλ έχουν μεταφραστεί στην Ιταλία και στη Βουλγαρία.

Εκτός από τον Τριγωνοψαρούλη ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος έχει γράψει πολλά άλλα βιβλία για παιδιά και νέους, τα οποία έχουν γνωρίσει επιτυχία και έχουν βραβευτεί.

Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος επισκέπτεται επίσης σχολεία και συναντά τους μικρούς αναγνώστες του, μεταφράζει λογοτεχνικά έργα για παιδιά, σχεδιάζει προγράμματα για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και ασχολείται με την προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας με άρθρα του σε περιοδικά και εφημερίδες.

Είναι αντιπρόεδρος του ελληνικού τμήματος της ΙΒΒΥ.

Πληροφορίες για τον συγγραφέα μπορείτε να δείτε και στην προσωπική του ιστοσελίδα.