Τα όρια στη ζωή του παιδιού

Τα όρια στη ζωή του παιδιού

Το παιδί σας πάει στο νηπιαγωγείο. Μεγαλώνει. Δεν είναι πια τόσο μικρό και στη νηπιακή ηλικία μπορεί να κάνει αρκετά πράγματα μόνο του.

Να φροντίζει τον εαυτό του, να τακτοποιεί τα παιχνίδια του κ.ά. Τώρα λοιπόν είναι σημαντικό να αναπτύξει με την βοήθειά σας τα κατάλληλα όρια.

Η λέξη όρια δεν χρησιμοποιείται με αρνητική σημασία. Αντίθετα κρύβει μέσα της ενδιαφέρον, προσοχή και το σπουδαιότερο, την αγάπη σας για την εξέλιξη του παιδιού σας.

Μαθαίνοντας να συμβιώνει με άλλα παιδιά

Στο νηπιαγωγείο θα βρεθεί σε ένα χώρο με άλλα παιδιά και θα αναπτύσσει τις κοινωνικές του δεξιότητες, μέσα από τις σχέσεις του με τους συνομηλίκους.

Θα αρχίσει να κατανοεί ότι υπάρχουν και άλλοι εκτός από τον εαυτό του και θα μαθαίνει να μοιράζεται και να συμβιώνει.

Βρίσκεται στην ηλικία της αυθόρμητης δημιουργίας, της κατάκτησης του κόσμου που ανοίγεται μπροστά του.

Οι γονείς είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε αυτές τις προσπάθειες του παιδιού σας να ανακαλύψει τον κόσμο, με τέτοιο τρόπο που να μην ξεφεύγει από ό,τι είναι εφικτό για την ηλικία του, ώστε να αναπτύξει τα όρια του.

Διαβάστε ακόμη: Τα μοναχοπαίδια πέφτουν στα δύσκολα με μετωπική…

monachopaidi

Πώς να το βοηθήσετε να αναπτύξει τα όρια του

Δεν θα διακινδυνεύσετε την ασφάλεια του παιδιού σας με το να το αφήσετε να σκαρφαλώσει κάπου όπου μπορεί να είναι επικίνδυνο για τη σωματική του ακεραιότητα, αλλά θα μάθει πώς να σκαρφαλώνει με την ενασχόλησή του με τον αθλητισμό για παράδειγμα.
Δώστε του την ευκαιρία να βοηθάει λίγο στο σπίτι, ακόμη κι αν δεν το κάνει καλά, αναθέτοντάς του ευθύνες που να μπορεί να ανταποκριθεί, όπως να βοηθάει στο μάζεμα του δείπνου.

Συζητήστε μαζί του για ό,τι το ενοχλεί και εξηγείστε του πως όταν παίζει με παιδιά και χτυπάει το ένα παιδί το άλλο, αυτό είναι κάτι που πονάει.
Αφήστε το να παρακολουθήσει τηλεόραση ή να παίξει στον υπολογιστή για τόση ώρα όσο θα συμφωνηθεί, με μέτρο και πάντα με επίβλεψη.

Να είστε σταθεροί στις αποφάσεις σας.
Το όχι να είναι όχι και το ναι να είναι ναι, ακόμα κι αν έχετε ενοχές γι’αυτό.

Έτσι εξισορροπούνται τα μηνύματα που δέχεται το παιδί σας και αισθάνεται ασφάλεια στις προσπάθειές του.
Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να μπορείτε να βάζετε όρια και κανόνες, όχι για να είστε αυστηροί με το παιδί σας και να του στερήσετε την πρωτοβουλία που θέλει να έχει, αλλά γιατί το προετοιμάζουν για τον κόσμο των ενηλίκων.

Μ’αυτόν τον τρόπο το παιδί σας θα μάθει να ελέγχει αυτό που κάνει και να βάζει και το ίδιο όρια στη συμπεριφορά και τις πράξεις του.

Διαβάστε ακόμη:Tα λάθη των παιδιών

lathi

Χρύσα Γουλή-Σταμόγιαννου

Νηπιαγωγός, M.Ed.,
Διδάκτωρ Τ.Ε.Α.Π.Η Πανεπιστημίου Αθηνών

πηγή:psychologos-papadakis.gr