Τα τρόφιμα και τα ποτά που μπορούν να κάνουν κακό στα δόντια των παιδιών

Τα τρόφιμα και τα ποτά που μπορούν να κάνουν κακό στα δόντια των παιδιών

Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να έχουν γερά δόντια, προσέχοντας τη διατροφή τους, από τη μικρή τους ηλικία.

Τα γερά δόντια δεν χαρίζουν απλά ένα λαμπερό χαμόγελο.
Είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία κάθε ατόμου.
Έτσι πως μπορείτε να προστατεύσετε τα δόντια του μικρού παιδιού σας;
Ακόμη και αν βουρτσίζετε τα δόντια δύο φορές την ημέρα, όλο και κάτι πίνει ή μασουλά ενδιάμεσα.

Και η αλήθεια είναι ότι τα δόντια του μωρού σας είναι ότι τρώει και πίνει!
Λοιπόν πρέπει το καθημερινό του φαγητό να είναι εξίσου υγιεινό για τα δόντια του όπως και για το σώμα του.
Ευτυχώς οι θρεπτικές και υγιεινές τροφές είναι καλές για τα δόντια.

Όλοι ξέρουμε ότι τα γλυκά και οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες οδηγούν στη δημιουργία βακτηρίων του στόματος, τα οποία βλάπτουν τα δόντια.

Για την πρόληψη λοιπόν της τερηδόνας, δοκιμάστε τις παρακάτω τακτικές:

Ο ένοχος: χυμός σε κύπελλο με στόμιο.
Ο χυμός είναι το αγαπημένο ρόφημα των μικρών παιδιών, ιδίως μέσα στο χρωματιστό τους κύπελο, το οποίο όμως απελευθερώνει αργά το χυμό, με αποτέλεσμα να μένει περισσότερο χρόνο στο στόμα τους. 
Σε όλη τη διάρκεια της ημέρας πίνοντας από το κύπελο αυτό δίνει το χρόνο στα βακτήρια να βλάψουν το σμάλτο των δοντιών και να προκαλέσουν τερηδόνα. 

Σωστή τακτική: Όταν σερβίρετε το χυμό, αραιώστε το μισό και μισό με νερό και μην δίνετε μεγάλη ποσότητα κάθε ημέρα.

Σερβίρετε το χυμό με κάποιο σνακ ή γεύμα για να μειώσετε τη φθορά των δοντιών και χρησιμοποιήστε το κύπελο με καλαμάκι αντί αυτό με στόμιο.
Αντί λοιπόν τα υγρά να συγκεντρώνονται στο στόμα, το καλαμάκι κάνει πιο γρήγορη την κατάποση και έτσι προστατεύονται τα δόντια καλύτερα.

Ο ένοχος: Λευκά τρόφιμα.
Τα μικρά παιδιά δεν είναι τολμηρά στο τραπέζι. Θα βρουν το αγαπημένο τους φαγητό και θα κολλήσουν σε αυτό.
Αλλά αν αυτά τα τρόφιμα είναι όλα άσπρα, κάθε μέρα, άσπρο ρύζι, άσπρο ψωμί, άσπρα ζυμαρικά, θα μπορούσε να τους προξενήσουν ασθένεια των ούλων και φθορά των δοντιών, δεδομένου ότι αυτοί οι απλοί υδατάνθρακες γρήγορα διασπώνται σε σάκχαρα.
Το μαλακό άσπρο ψωμί και τα στρογγυλά ψωμάκια είναι ιδιαίτερα βλαβερά ακόμη και χωρίς μαρμελάδα. Και δεν είναι περίεργο.
Κολλούν στα δόντια του παιδιού.

Σωστή τακτική: Απλά ανταλλάξτε τα «λευκά» τρόφιμα του μικρού σας με δημητριακά και ζυμαρικά ολικής άλεσης, καφέ ρύζι και ψωμί ολικής άλεσης.

Ο ένοχος: Κράκερς
Τα περισσότερα παιδάκια τρελαίνονται για κράκερς, αλλά όταν πρόκειται για την υγεία των δοντιών, υπάρχουν καλύτερες επιλογές από τα κλασικά κράκερς.
Προσέξτε όλα τα μπισκότα, κουλουράκια, πατατάκια τσιπς που μετατρέπονται σε ζάχαρη και απειλούν τα δόντια!

Σωστή τακτική:Οι μικρές κοιλίτσες γεμίζουν γρήγορα με τα γεύματα, έτσι δεν χρειάζονται κάτι ανάμεσα σε αυτά.
Διαλέξτε σνακ που είναι υγιεινά όπως κουλούρια ολικής άλεσης και κράκερ ολικής άλεσης χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
Προσθέστε και ένα κομμάτι τυρί το οποίο βοηθά να καθαρίσει τα βακτήρια από το στόμα, σκεφτείτε το τυρί σαν οδοντόβουρτσα που μπορείτε να φάτε!
Και για να δώσετε στα βλαβερά αυτά βακτήρια λιγότερες ευκαιρίες να βλάψουν τα δόντια του παιδιού, δίνετε στο μικρό σας ένα υγιεινό σνακ το μεσημέρι και άλλο ένα το απόγευμα.

Ο ένοχος: Σνακ με φρούτα και σταφίδες.
Φυσικά όλα τα παιδιά λατρεύουν τα γλυκά, ή σχεδόν όλα. Αλλά τους αρέσουν και τα σνακ με φρούτα και οι σταφίδες και άλλα κολλώδη κεράσματα που λανθασμένα πιστεύουν οι γονείς ότι είναι υγιεινά και ασφαλή για τα δόντια.
Το πρόβλημα είναι ότι όσο πιο κολλώδες είναι ένα τρόφιμο, τόσο περισσότερο κολλά ανάμεσα στα δόντια και στα ούλα, όπου τα σάκχαρα μετατρέπονται σε γιορτή για τα βακτηρίδια.
Το αποτέλεσμα είναι ότι μπορεί ένα κουτί σταφίδες να προκαλέσει ένα ωραίο χαμόγελο στο μικρούλι σας, αλλά αυτό το χαμόγελο αργότερα μάλλον δεν θα είναι τόσο ωραίο πια.

Σωστή τακτική: Δώστε στο παιδί, φράουλες, σταφύλια (κόψτε τα σε μικρά κομμάτια για ασφάλεια), μάνγκο, πεπόνι και καρπούζι, αντί για τα επιβλαβή κολλώδη γλυκά. Μπορείτε ακόμη να τους δώσετε και παγωτό και σοκολάτα που πρέπει να πιστέψετε είναι καλύτερη από αποξηραμένα φρούτα.