Τεχνητό μαύρισμα: Είναι ασφαλές στην εγκυμοσύνη;

Τεχνητό μαύρισμα: Είναι ασφαλές στην εγκυμοσύνη;

Γενικά, η χρήση κρέμας ή λοσιόν για τεχνητό μαύρισμα, θεωρείται ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όμως καλύτερα είναι να αποφύγετε το σπρέι, επειδή τα αποτελέσματα της εισπνοής του δεν είναι γνωστά.

Το δραστικό συστατικό στο τεχνητό μαύρισμα είναι η  διϋδροξυακετόνη (DHA). Αυτή είναι μία μη τοξική ουσία που αντιδρά με τα κύτταρα στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος και παράγει μία καφέ χρωστική ουσία (χρώμα) που ονομάζεται μελανοϊδίνη. Καθώς η DHA δεν θεωρείται ότι διαπερνά το εξωτερικό στρώμα του δέρματος, δεν απορροφάται στο  σώμα και δεν μπορεί να βλάψει το μωρό σας.

Παρόλο που δεν υπάρχουν γνωστοί κίνδυνοι για το μωρό, από τη χρήση τεχνητών προϊόντων μαυρίσματος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχει κίνδυνος να έχετε μία αλλεργική αντίδραση σε αυτά. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών σας ίσως κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο από το κανονικό. Έτσι, δοκιμάστε πρώτα το προϊόν σε μία μικρή περιοχή του δέρματος για να δείτε αν έχετε κάποια αντίδραση. 

Τα χάπια μαυρίσματος απαγορεύονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και καλό είναι να μην χρησιμοποιούνται από κανέναν, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των εγκύων γυναικών. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες βήτα-καροτίνης ή κανθαξανθίνης, οι οποίες χρησιμοποιούνται συνήθως ως χρωστικές ουσίες τροφίμων και μπορούν να είναι τοξικές για το αγέννητο μωράκι. Άλλες παρενέργειες μπορούν να προκαλέσουν ηπατίτιδα και βλάβη στον αμφιβληστροειδή.