Θηλασμός ή μπιμπερό;

Θηλασμός ή μπιμπερό;

Μια από τις πρώτες και πιο σημαντικές αποφάσεις που θα χρειαστεί να πάρετε σχετικά με το μωρό σας, είναι αν θα το θηλάσετε ή όχι. Είναι μιά πολύ σημαντική απόφαση, που θα πρέπει να πάρετε προτού γεννηθεί το παιδί , γιατί από τη στιγμή που θα αρχίσετε την διατροφή με έτοιμο γάλα, δεν θα μπορέσετε να μεταπηδήσετε στο θηλασμό, αφού χωρίς τη διέγερση από το πιπίλισμα του βρέφους, οι μαστοί σταματούν την παραγωγή γάλακτος.

Από την άλλη το τάισμα του μωρού σας θα πρέπει να είναι ευχαρίστηση και όχι εξαναγκασμός, γι' αυτό μην νιώθετε ενοχές αν αποφασίσετε να μη θηλάσετε.

Το βιομηχανοποιημένο βρεφικό γάλα είναι μια αποδεκτή εναλλακτική λύση.

Ορισμένες πληροφορίες που θα βοηθήσουν να κάνετε την επιλογή που σας ταιριάζει:

  • Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη δυνατή τροφή για το νεογέννητο, καθώς περιέχει πολύτιμα αντισώματα που προστατεύουν το μωρό από λοιμώξεις και καταπολεμούν τις αλλεργίες. Αντιθέτως οι κατασκευάστριες εταιρείες βρεφικού γάλακτος δεν έχουν καταφέρει να βρουν τον τρόπο να αναπαράγουν αυτά τα αντισώματα, παρόλο που το έτοιμο βρεφικό γάλα περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
  • Σε αντίθεση με το μητρικό γάλα που είναι πάντα καθαρό, το έτοιμο γάλα κινδυνεύει να αλλοιωθεί και να αναπτύξει βακτήρια, που μπορούν να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές στο βρέφος, αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα σχολαστικά μέτρα.
  • Τις πρώτες εβδομάδες ο θηλασμός παίρνει πολύ χρόνο. Το μωρό που θηλάζει ζητάει τροφή συχνά , αφού το μητρικό γάλα είναι ευκολοχώνευτο και στο βρέφος αρέσει να θηλάζει. Αυτό συνήθως σημαίνει λιγότερο ύπνο για τη μητέρα ενώ «μένουν πίσω» οι υπόλοιπες δουλειές του σπιτιού και άρα υπάρχει ανάγκη για περισσότερη βοήθεια από άλλα μέλη της οικογένειας, πράγμα που ίσως δεν είναι πάντα εφικτό.

    Παρόλα αυτά πολλές μητέρες βρίσκουν και την προετοιμασία για τάισμα με μπιμπερό χρονοβόρα και μπελαλίδικη, με όλα τα επιπλέον απαραίτητα σύνεργα (μπιμπερό, θηλές, αποστειρωτές κλπ)

  • Η κούραση, η αρρώστια, το άγχος, η κακή διατροφή επηρεάζουν το μητρικό γάλα. Αν πχ μια μητέρα είναι πολύ άρρωστη, πιθανόν να μην μπορεί να θηλάσει χωρίς να επηρεαστεί η ανάρρωσή της, ή αν χρειάζεται να πάρει φάρμακα, πιθανόν να περάσουν στο γάλα της και να είναι επικίνδυνα για το μωρό (αν και η πλειονότητα των φαρμάκων είναι ασφαλή για μωρά που θηλάζουν). Όλα τα παραπάνω δεν ανησυχούν μια μητέρα που ταίζει το μωρό της με έτοιμο γάλα.
  • Το μητρικό γάλα είναι φθηνότερο, δεν χρειάζεται προετοιμασία και είναι διαθέσιμο ανα πάσα στιγμή όπου κι αν βρίσκεστε. Η θηλάζουσα μητέρα επανακτά ευκολότερα την σιλουέτα της, αφού καταναλώνει περίπου 500 θερμίδες επιπλέον καθημερινά και η μήτρα επιστρέφει γρηγορότερα στο κανονικό της μέγεθος.
  • Επίσης η άμεση σωματική επαφή είναι ευχάριστη για τις μητέρες και καθησυχαστική για το μωρό με ανυπολόγιστη αξία για την ανάπτυξή του.
  • Από την άλλη πολλές μητέρες θεωρούν ότι το τάισμα με μπιμπερό, τους δίνει περισσότερη ελευθερία και χρόνο να ασχοληθούν και με άλλα πράγματα εκτός από τη φροντίδα του μωρού, ενώ επιτρέπει και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να αναπτύξουν επαφή με το μωρό.
  • Επίσης νιώθουν πιό σίγουρες για την ακριβή ποσότητα φαγητού που τρώει το μωρό τους, ενώ αποφεύγουν τις ενοχλήσεις που μπορούν να δημιουργηθούν από το θηλασμό (πληγωμένες θηλές, φραγμένοι γαλακτοφόροι πόροι κλπ)

Όποια απόφαση κι αν πάρετε θα πρέπει να αναζητήσετε τον ιδανικό συνδυασμό τόσο για σας όσο και για το μωρό σας, έτσι ώστε η όλη εμπειρία του ταΐσματος να είναι ευχάριστη και για τους δύο. Να θυμάστε ότι η αγάπη σας, η αγκαλιά σας και η φροντίδα σας, είναι εξίσου σημαντικά για το μωράκι σας με το γάλα που θα του προσφέρετε.