Τι καταλαβαίνει ένα μωρό όταν του διαβάζεις

Εσύ μιλάς, αυτό ακούει;

Το διάβασμα είναι μια υπέροχη διαδικασία την οποία εάν τη μοιράζεσαι με το παιδί σου το βοηθάς να μεγαλώσει καλύτερα, να αναπτύξει τις ψυχοσυναισθηματικές τους ικανότητες και να ισχυροποιήσει το δέσιμο μεταξύ σας.

Έχει όμως αξία να κάθεσαι να διαβάζεις σε ένα μωρό όταν είναι τόσο μικρό που δεν καταλαβαίνει τι του λες; Μήπως είναι άδικος κόπος;

Όχι βέβαια!   

Μπορείς να ξεκινήσεις να το κάνεις πολύ πριν το παιδί γεννηθεί, όταν βρίσκεται μέσα στο ασφαλές περιβάλλον της μήτρας σου. Το έμβρυο ακούει τη φωνή σου και νιώθει την ευχαρίστησή σου.

Όταν γίνει πια 6 μηνών μωρό θα είναι σε θέση να πιάσει στα χεράκια του ένα βιβλίο, το οποίο θα είναι πάνινο και ειδικό για αυτή την ηλικία. Θα γυρίζει μόνο του τις σελίδες, θα αγγίζει τις υφές, θα ακούει τους ήχους και θα αντιδρά ανάλογα. 

Αυτό που θα αποτελέσει την ειδοποιό διαφορά είναι ότι όσο εκείνο ανακαλύπτει τον υπέροχο κόσμο των βιβλίων, εσύ θα το κρατάς αγκαλιά. Η αίσθηση της ζεστασιάς της μαμάς και η ασφάλεια που αυτή εκπέμπει σε συνδυασμό με χρώματα, εικόνες, ήχους θα κάνει το παιδί να λατρέψει το διάβασμα. 

Επίσης, οι έρευνες λένε ότι τα μωρά που έρχονται νωρίς σε επαφή με τα βιβλία κατανοούν καλύτερα τις πρώτες έννοιες. 

Καμία δεύτερη σκέψη, λοιπόν. Διάβαζε στο παιδί σου μέχρι όποια ηλικία θέλει και μπορείς!

 

πηγη: allyou.gr