Τι πρέπει να κάνω όταν το παιδί μου αρνείται να ντυθεί το πρωί;

Τι πρέπει να κάνω όταν το παιδί μου αρνείται να ντυθεί το πρωί;

«Η ώρα περνάει. Πρέπει να φύγουμε για τον παιδικό σταθμό. Φοβάμαι μην αργήσω στην δουλειά μου και… το παιδί μου αρνείται να ντυθεί»!!!

Ο εκνευρισμός και η απελπισία είναι ότι χειρότερο μπορείτε να πάθετε εκείνη τη στιγμή. Όλοι σχεδόν οι γονείς, που τα παιδάκια τους είναι σε αυτή την ηλικία έχουν το ίδιο πρόβλημα και κάνουν τον ίδιο αγώνα κάθε πρωί.

Το ντύσιμο είναι μία καλή ευκαιρία για να διεκδικήσει το μικρό σας την ανεξαρτησία του, κάτι που μαθαίνει να κάνει τώρα. Γνωρίζοντας ότι η μαμά ή ο μπαμπάς θέλει να κάνει κάτι τώρα και γρήγορα, αυτή ακριβώς τη στιγμή θα διαλέξει για να αντισταθεί!

Αντί λοιπόν να το αφήσετε να καταλάβει ότι γίνατε έξαλλη, μείνετε ήρεμη! Μια στρατηγική που λειτουργεί καλά είναι να του δώσετε δύο επιλογές (όχι όμως περισσότερες). Πείτε του να διαλέξει τι θέλει, την κόκκινη φόρμα του για παράδειγμα ή το τζιν παντελονάκι του.

Μία άλλη χρήσιμη τακτική, είναι να δεχτείτε την απροθυμία του να αλλάξει ή να φύγει από το σπίτι και στη συνέχεια να του αποσπάσετε την προσοχή με κάτι άλλο. Τα παιδάκι των 2 ετών δεν αγαπούν τις μεταβάσεις και αυτό ακριβώς του προτείνεται.

Πείτε λοιπόν : «Ξέρω ότι δεν θέλεις να βγάλεις τις πυτζάμες σου είναι τόσο άνετες. Όμως μπορείς σε παρακαλώ να κρατήσεις για λίγο το αυτοκινητάκι σου, ενώ εγώ θα σε βοηθήσω να βάλεις τη φόρμα σου». Έτσι έχετε συμφωνήσει μαζί του και συγχρόνως χρησιμοποιείται ένα διασκεδαστικό τρόπο για να αποσπάσετε την προσοχή του και να κάνετε τη δουλειά σας.

Επίσης, στην ηλικία αυτή τα παιδάκια δεν ανταποκρίνονται καλά όταν πρέπει να βιάζονται. Αν είναι δυνατόν προσπαθήστε να έχετε λίγο περισσότερο χρόνο το πρωί. Ξυπνήστε το λίγο νωρίτερα, ή συμφωνήστε μαζί του το προηγούμενο βράδυ τι θα φορέσει την άλλη μέρα. Έτσι μάλλον θα γλιτώσετε την πρωινή σύγχυση!

Καλό είναι να το αφήνετε να διαλέξει μόνο του τι θέλει να φορέσει. Δεν χάθηκε ο κόσμος να του κάνετε το χατίρι. Αν θέλει να πάει με τις πυτζάμες του στον παιδικό σταθμό, αφήστε το! Απλά βάλτε στην τσάντα του δύο ρουχαλάκια.

Αν τώρα θέλει να φοράει το μπλουζάκι με τον Spiderman κάθε μέρα όλη την εβδομάδα δεν πειράζει. Έτσι και αλλιώς θα το ξεπεράσει σε λίγο και εσείς δεν θα έχετε εκνευρισθεί.

Τώρα χρειάζεται και λίγο χιούμορ. Ασφαλώς επιθυμείτε να είναι το παιδάκι σας όμορφα ντυμένο. Αλλά αν κάνετε λίγο πίσω και προσέξτε γενικά όλη την εικόνα του, θα διαπιστώσετε ότι δεν πειράζει που είναι παράταιρα ντυμένο από το κεφάλι μέχρι τα δάκτυλα!

Αρκεί να είναι εντάξει ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Δεν μπορεί ποτέ να του επιτρέψετε να φορέσει φούτερ το καλοκαίρι ούτε τα παπούτσια του χωρίς κάλτσες το χειμώνα!

Πάντως μην απελπίζεστε. Με χιούμορ και διπλωματία θα ξεπεράσετε και αυτό το μικρό πρόβλημα, που άλλωστε δείχνει ότι το παιδάκι σας μεγαλώνει.