Τι πρέπει να ξέρετε για να προστατεύσετε το παιδί από την ιλαρά

Τι πρέπει να ξέρετε για να προστατεύσετε το παιδί από την ιλαρά

Η ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, μία ιδιαίτερα μεταδοτική και σοβαρή ασθένεια που προκαλεί πυρετό, καταρροή, βήχα και εξανθήματα σε όλο το σώμα. Ο ιός μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία, λοίμωξη του εγκεφάλου (εγκεφαλίτιδα)και να προκαλέσει σπασμούς.

Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό μικρών παιδιών με ιλαρά ίσως χρειαστεί να πάνε και στο νοσοκομείο. Έτσι οι γονείς πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί με την προστασία των παιδιών και να μην παραμελούν για κανένα λόγο τον εμβολιασμό τους.

Εμβολιάστε τα παιδιά εγκαίρως

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστά να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά σε δύο δόσεις για ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά, (ΜΜR). Η πρώτη δόση στους 12 έως 15 μήνες και η δεύτερη δόση στα 4 έως 6 χρόνια τους. Τα παιδιά μπορούν να λάβουν τη δεύτερη δόση νωρίτερα, τουλάχιστον όμως 28 ημέρες μετά την πρώτη. Το εμβόλιο είναι πολύ ασφαλές και εξαιρετικά αποτελεσματικό.

Βεβαιωθείτε ότι είστε εντάξει με την ημερομηνία για το εμβόλιο αυτό (ΜΜR)

Οι ενήλικες και οι έφηβοι που δεν έχουν αποδεδειγμένη ανοσία κατά της ιλαράς, (δηλαδή να είναι σίγουροι ότι έχουν κάνει το εμβόλιο) πρέπει να εμβολιαστούν αμέσως. Δύο δόσεις είναι απαραίτητες για τους ενήλικες υψηλού κινδύνου, όπως για παράδειγμα φοιτητές, εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέα και αυτούς που ταξιδεύουν σε πολλές χώρες.

Όσοι γεννήθηκαν πριν το 1957, θεωρούνται απρόσβλητοι από τον ιό, επειδή έζησαν εκτεταμένη επιδημία (όσοι έχουν ήδη περάσει την ιλαρά δεν αρρωσταίνουν πάλι). Αν όμως δεν είστε σίγουροι αν έχετε εμβολιαστεί, είναι απολύτως ασφαλές να εμβολιαστείτε πάλι.

Να είστε προσεκτικοί με το μωρό σας που δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί

Αν δεν είναι αρκετά μεγάλο για να εμβολιαστεί, προσέξτε πάρα πολύ που πηγαίνετε. Αποφύγετε τις μαζικές συγκεντρώσεις, όπου θα έρθει σε επαφή με πάρα πολλά άτομα. Και αν είναι δυνατόν αποφύγετε τα διεθνή ταξίδια.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2000 η ιλαρά κηρύχθηκε ως νόσος που έχει εξαλειφθεί, λόγω του εμβολιασμού. Όμως σε πολλά μέρη του κόσμου όπως στην Ασία και την Αφρική μετρά ακόμη πάρα πολλά κρούσματα. Παγκοσμίως 20 εκατομμύρια άνθρωποι παθαίνουν ιλαρά και ένα μεγάλο ποσοστό πεθαίνει κάθε χρόνο.

Τα βρέφη κάτω του ενός έτους, πρέπει να εμβολιαστούν, αν πρόκειται να ταξιδεύσουν στο εξωτερικό

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, συνιστά να εμβολιαστούν τα βρέφη από 6 έως 11 μηνών με την πρώτη δόση, αν πρόκειται να ταξιδεύσουν σε μέρη όπου η ιλαρά είναι ευρέως διαδεδομένη. Τα μωράκια που έχουν πάρει μία δόση του εμβολίου πριν τα πρώτα τους γενέθλια, πρέπει να πάρουν κανονικά τις δύο δόσεις, την πρώτη από 12 έως 15 μηνών και τη δεύτερη στα 4 έως 6 χρόνια τους.

Προστατέψτε το μωρό σας στον παιδικό σταθμό

Αν είναι πολύ μικρό για να εμβολιαστεί και πηγαίνει στον παιδικό σταθμό, βεβαιωθείτε ότι τα άλλα μεγαλύτερα παιδάκια έχουν εμβολιαστεί. Το ίδιο ισχύει και για τα άτομα που φροντίζουν τα παιδιά. Αν δεν είστε σίγουροι αλλάξτε παιδικό σταθμό.

Η φυσική ανοσία είναι ένας επικίνδυνος μύθος

Ίσως έχετε ακούσει ότι ορισμένοι γονείς εκθέτουν σκόπιμα τα παιδιά τους (χωρίς να έχουν εμβολιαστεί) στην ανεμοβλογιά. Πιστεύουν ότι αυτό θα τα βοηθήσει να αποκτήσουν φυσική ανοσία που έχει αποκτηθεί από τον ιό.

Ενώ είναι αλήθεια ότι η φυσική ανοσία οδηγεί συνήθως σε καλύτερη ανοσία από τον εμβολιασμό, οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγαλύτεροι.

Κάθε εκ προθέσεως έκθεση μη εμβολιασμένου παιδιού σε ανεμοβλογιά ή ιλαρά, παρουσιάζει σοβαρό κίνδυνο και θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη εξάπλωση της νόσου. Η ιλαρά μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία, ενώ το εμβόλιο είναι εξαιρετικά ασφαλές, ίσως προκαλέσει βήχα για μία δύο μέρες.

Πρόσφατες μελέτες στις ανεπτυγμένες χώρες δείχνουν ότι η ιλαρά δεν αποτελεί κίνδυνο λόγω του σωστού εμβολιασμού.

Όμως αν αρρωστήσει ένα άτομο που δεν έχει εμβολιαστεί οι συνέπειες στο ίδιο και σε όλο το περιβάλλον του είναι σοβαρές.

Έτσι χωρίς κανένα πανικό, πρέπει να είμαστε όλοι σίγουροι για την ασφάλεια της οικογένειας και τη δική μας. Και ότι είμαστε προστατευμένοι από τις ασθένειες που μπορούμε να αποφύγουμε με τον εμβολιασμό.

Για κανένα λόγο μην παραμελήσετε τα εμβόλια του παιδιού, ακριβώς στην ηλικία που πρέπει.