Τι θα ήθελαν οι παιδίατροι να γνωρίζουν οι γονείς των μικρών παιδιών

Τι θα ήθελαν οι παιδίατροι να γνωρίζουν οι γονείς των μικρών παιδιών

Η ηλικία αυτή των παιδιών, πριν αρχίσουν το σχολείο, είναι δύσκολη για τους γονείς και το ίδιο το παιδάκι. Είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε πιο κάτω χρήσιμες συμβουλές παιδιάτρων, για τους γονείς,  που στηρίζονται στην μακροχρόνια εμπειρία τους με τους μικρούς τους πελάτες!

Ετοιμάζετε απλά φαγητά

Βάλτε το πιάτο του πάντα με υγιεινά τρόφιμα στο τραπέζι, και μην ανησυχείτε για το πόσο θα φάει το παιδί σας. Υπάρχουν περιπτώσεις γονέων που προσπαθούν να περιορίσουν το φαγητό στο υπέρβαρο παιδί τους και καταλήγουν να δημιουργήσουν χειρότερο πρόβλημα. Και αντίθετα γονείς με πολύ αδύνατο παιδάκι που το πιέζουν να φάει, καταλήγουν και αυτοί με ακόμη πιο λιγόφαγο μικρό. Όταν οι επιλογές που έχουν είναι καλές, τα παιδιά αντιδρούν καλύτερα όταν μπορούν να φάνε ότι και όσο θέλουν.

Μην πανικοβάλλεστε για την εκπαίδευση της τουαλέτας

Εσείς πιστεύετε ότι πρέπει να βγάλει την πάνα του, όμως δεν είναι έτοιμο. Μην ανησυχείτε, στην πραγματικότητα θεωρείται καθυστέρηση όταν φοράει ακόμη πάνα στα τέσσερα χρόνια του. Το παιδί θα είναι έτοιμο, όταν είναι έτοιμο. Τα δύο κριτήρια για επιτυχία: Το παιδάκι πρέπει να θέλει να πάει στο γιογιό του όταν έχει ανάγκη, και όχι να θέλει να πάει αφού έχει ήδη λερώσει την πάνα του. Και επίσης πρέπει να θέλει να μην λερώνεται. Όσες καραμέλες και αν του δώσετε για να πηγαίνει στο γιογιό του, δεν θα πάει αν δεν θέλει το ίδιο να είναι καθαρό.

Ξεχάστε κάποιους κανόνες

Η νηπιακή ηλικία είναι ο χρόνος που το παιδί προσπαθεί να δυναμώσει και να εδραιώσει την ανεξαρτησία του, έτσι ένα σύνολο αυστηρών κανόνων, θα οδηγήσει σε μία διαρκή πάλη για την εξουσία! Μην επιβάλετε τη θέλησή σας, αντίθετα αφήστε να έχει κάποιες επιλογές. Ετοιμάστε για παράδειγμα για το βραδινό φαγητό του, ζυμαρικά και γαλοπούλα και αφήστε το να διαλέξει. Με τον τρόπο αυτό εσείς είστε σίγουρη ότι θα φάει κάτι υγιεινό και εκείνο είναι ευχαριστημένο, γιατί πιστεύει ότι η επιλογή είναι δική του.

Φροντίστε τα δόντια του

Η μάχη αυτή για το πλύσιμο των δοντιών αξίζει τον κόπο. Τα πρώτα αυτά δόντια του κατέχουν τις θέσεις για τα ενήλικα δόντια γι’ αυτό είναι σημαντικό να τα φροντίζετε με προσοχή. Τα αγόρια αρχίζουν να χάνουν τα πρώτα δόντια τους γύρω στα 5 ή 6 χρόνια και τα κορίτσια ξεκινούν λίγο νωρίτερα. Επίσης τα μπροστινά δόντια πέφτουν πρώτα. Εάν πιστεύετε ότι το παιδί χάνει τα δόντια του γρήγορα ή πέφτουν πρώτα τα πίσω, επικοινωνήστε με τον οδοντίατρο αμέσως.

Τηρείτε το πρόγραμμα του ύπνου του

Ο ύπνος είναι ένα σημαντικό μέρος της υγείας και της ανάπτυξης του μικρού παιδιού. Έτσι να είστε σίγουρη ότι κοιμάται καλά. Τηρείτε την ώρα του ύπνου του, μία μικρή διαφορά μισής ώρας είναι εντάξει. Έχοντας μία τακτική νυχτερινή ρουτίνα, όπως να διαβάσετε ένα βιβλίο, να κάνει το μπάνιο του, θα συμβάλει στη δημιουργία μιας χαλαρής ατμόσφαιρας. Και ενώ ο μεσημεριανός ύπνος διαφέρει από παιδάκι σε παιδάκι, είναι καλό να βλέπετε τα σημάδια κούρασης και νύστας στη διάρκεια της ημέρας.

Κρατήστε την ψυχραιμία σας αν αρχίσει να κάνει φασαρία

Είναι πράγματι δύσκολο αυτό, ιδίως όταν είστε σε δημόσιο χώρο και όλα τα μάτια είναι καρφωμένα επάνω σας, αλλά είναι ο καλύτερος τρόπος για να χειριστείτε ένα μικρό που φωνάζει, προσποιηθείτε ότι δεν συμβαίνει τίποτε, αν μπορέσετε βέβαια. Μην του δίνετε καμία σημασία. Όταν δει ότι δεν έχει την προσοχή σας μάλλον θα σταματήσει. Ίσως και όχι. Πάρτε μαζί σας ένα βιβλίο και ένα αγαπημένο του παιχνίδι που θα αποσπάσει την προσοχή του όταν αρχίσει να εκνευρίζεται.

Βρείτε ώρα για κουβεντούλα

Είναι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε στην ανάπτυξη της ομιλίας του παιδιού σας. Όταν είστε στο αυτοκίνητο, δείξτε του διαφορετικά πράγματα όπως τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά, τα σπίτια, άλλα κτήρια, τα δένδρα. Μιλήστε για τις διαφορές τους στο χρώμα, στο μέγεθος, στο σχήμα. Θα εκπλαγείτε με όλα όσα θα θυμάται την επόμενη φορά το παιδί σας όταν είστε στο αυτοκίνητο.

Πάρτε μια βαθιά ανάσα

Όλοι οι παιδίατροι υπενθυμίζουν στους γονείς ότι κανείς δεν είναι τέλειος και ότι όλοι κάνουμε λάθη. Υπάρχει πάντα ένας γείτονας ή φίλος που κάνει κάτι διαφορετικό με τα παιδιά του, και αυτό δεν σημαίνει ότι το ένα είναι σωστό και το άλλο λάθος. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και το πιο σημαντικό από όλα πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά ότι τα αγαπάτε πάρα πολύ. Και αν δεν μπορείτε να αντέξετε άλλο τη φασαρία του ή το κλαψούρισμα, μη διστάσετε να δώσετε στον εαυτό σας λίγα λεπτά ηρεμίας. Σιγουρευτείτε ότι δεν κινδυνεύει και μείνετε για λίγο μόνη για να ηρεμήσετε!