Τρεις φορές κι έναν καιρό σ' έναν πλανήτη μακρινό

tris foresΤο Τρεις φορές κι έναν καιρό, ένα βραβευμένο σπονδυλωτό σύγχρονο μεγάλο παραμύθι, που είχε αποσπάσει προ ετών ενθουσιώδεις κριτικές, επανακυκλοφορεί σε ανανεωμένη έκδοση, ακριβώς γιατί παραμένει απίστευτα σύγχρονο.

Θίγει με ειλικρίνεια και διορατικότητα θέματα της εποχής μας που προκάλεσαν τεράστια προβλήματα και κατατυραννούν τις σύγχρονες κοινωνίες, προκαλώντας απορίες στα σημερινά παιδιά.

Δε στέκεται ωστόσο στις δυσκολίες και στις αντιξοότητες, αλλά –όπως έχει σωστά ειπωθεί από τους κριτικούς– «προχωρεί σε δημιουργική υπέρβαση των κρίσεων, σε θαρραλέα αντιμετώπιση των προβλημάτων, οπλίζοντας τα παιδιά με αισιοδοξία, ελπίδα και πίστη στη ζωή, στοιχεία απαραίτητα για την ψυχική και την πνευματική τους υγεία».

Δικαιώνει έτσι τοn χαρακτηρισμό που του έχει αποδοθεί ως «ένα γοητευτικό παραμύθι, μια φανταστική ιστορία που μας θυμίζει τη Νεφελοκοκκυγία του Αριστοφάνη ή ακόμα τον Μικρό Πρίγκιπα του Saint-Exupery».

Σημείωμα από τους εικονογράφους:

«Η εικονογράφηση σ’ ένα βιβλίο για παιδιά έχει πολλούς στόχους: Πρώτα απ’ όλα, να το κάνει χαρούμενο και θελκτικό στα παιδικά μάτια, ενώ συγχρόνως δημιουργεί την ατμόσφαιρα μέσα στην οποία κινείται ο συγγραφέας.

Να κεντρίσει τη φαντασία του παιδιού και να δώσει αφορμές για προέκταση του παραμυθιού.

Ακόμα, να φροντίζει έτσι ώστε το αποτέλεσμα να καλλιεργεί την αισθητική του και να ξαφνιάζει ευχάριστα με τον διασκεδαστικό και ευρηματικό τρόπο της εικονογράφησης.

Αυτός ήταν ο σκοπός μας όταν δημιουργήσαμε τις εικόνες γι’ αυτό το βιβλίο της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, που η φαντασία και το πνεύμα του μαζί με τα μηνύματά του ήταν πηγή έμπνευσης για εμάς». Άννα Μενδρινού & Πέτρος Ζαμπέλης

Συγγραφέας: Λότη Πέτροβιτς - Ανδρουτσοπούλου
Εικονογράφηση: ΄Αννα Μενδρινού & Πέτρος Ζαμπέλης

Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ