Τρόποι για να περιορίσετε τη ζάχαρη στη διατροφή του παιδιού σας

Τρόποι για να περιορίσετε τη ζάχαρη στη διατροφή του παιδιού σας

Εάν κοιτάξτε γύρω σας σε μία παιδική χαρά, μάλλον θα διαπιστώσετε ότι τα περισσότερα παιδάκια είναι πιο παχιά από ότι μερικές δεκαετίες πριν. Σύμφωνα με τις στατιστικές, το 25% περίπου των παιδιών, δύο έως πέντε ετών, είναι παχύσαρκα.

Βέβαια υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στα προβλήματα βάρους των παιδιών, αλλά η ζάχαρη είναι στην κορυφή της λίστας. Και δεν είναι τα φυσικά σάκχαρα του γάλακτος και των φρούτων που πρέπει να μας ανησυχούν, αλλά τα σάκχαρα που προστίθενται στα τρόφιμα και τα ποτά.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας καταναλώνουν κατά μέσο όρο δέκα ως 12 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη κάθε μέρα, που είναι τρεις έως τέσσερις φορές παραπάνω από το επιτρεπτό όριο.

Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να περιορίσουμε την κατανάλωση της ζάχαρης στα μικρά μας.

Μην φέρνετε πρόχειρο φαγητό στο σπίτι

Ξέρετε την παροιμία «δεν το βλέπω δεν το θέλω»! Αυτό ισχύει και για τα τρόφιμα. Αν το ντουλάπι και το ψυγείο σας δεν είναι γεμάτα με γλυκά και μπισκότα, τα παιδιά είναι πολύ πιθανό να μην τα ζητήσουν. Ελέγξτε καλά το ντουλάπι και το ψυγείο, και εφοδιάστε τα με υγιεινές επιλογές. Φρούτα, κράκερ ολικής αλέσεως, μπάρες δημητριακών με φρούτα χωρίς ζάχαρη. Φυσικά ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Έχετε πάντα υγιεινά σνακ στη διάθεση του παιδιού.(Που μπορεί να πάρει μόνο του)

Κάντε το παιδάκι σας να νιώσει ελεύθερο και ανεξάρτητο, προωθώντας ταυτόχρονα την καλή του διατροφή, με υγιεινά σνακ που μπορεί να πάρει μόνο του. Βάλτε στο τραπέζι της κουζίνας ένα μπολ με σνακ που θα μπορούσε να φάει όποτε θέλει. Και χαμηλά στο ψυγείο ή το ντουλάπι, φέτες φρούτου, τεμαχισμένα λαχανικά, σταφίδες και τυρί. Επίσης δημητριακά με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Πάντα με μεγάλη προσοχή ανάλογα την ηλικία τους.

Διαβάζετε πάντα τις ετικέτες διατροφής

Η ζάχαρη κρύβεται παντού. Έτσι πριν αγοράσετε κάτι, διαβάστε με προσοχή την ετικέτα για να δείτε την περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Διαλέξτε προϊόντα «χωρίς ζάχαρη» και αυτά που δεν περιέχουν σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης ή οποιαδήποτε άλλη ονομασία ζάχαρης. Η σκόνη σοκολάτας προσθέτει 13γρ. ζάχαρης σε ένα φλιτζάνι γάλα σοκολάτας. Αλλά αν αγοράσετε «χωρίς προστιθέμενη ζάχαρη» θα έχει μόνο 3γρ.

Σερβίρετε υγιεινά ποτά

Τι είναι υγιεινά; Το νερό και το γάλα με χαμηλά λιπαρά. Τι δεν είναι; Η σόδα, οι φρουτώδεις χυμοί, τα ενεργειακά ποτά. Ένα μπουκάλι μπορεί να περιέχει πάνω από 27 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα ζαχαρούχα ποτά θεωρούνται ένας από τους βασικούς συντελεστές στην παιδική παχυσαρκία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, κάθε ζαχαρούχο ποτό αυξάνει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας κατά 60%. Αυτό που είναι πράγματι τρομακτικό είναι το γεγονός ότι το 44% των μικρών από 18 έως 24 μήνες και το 70% των παιδιών από δύο έως πέντε ετών, καταναλώνουν καθημερινά τέτοια ποτά. Αφήστε λοιπόν τα ποτά αυτά μόνο για κάποια ειδική περίπτωση.

Χυμός φρούτων, με φειδώ

Ο φυσικός χυμός φρούτων είναι χωρίς καμία αμφιβολία πολύ καλός. Αλλά να θυμάστε ότι και τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη. Επιπλέον η ζάχαρη σε ένα ποτήρι χυμό είναι περισσότερη από το ολόκληρο φρούτο. Έτσι οι παιδίατροι συνιστούν μισό ποτήρι χυμό την ημέρα, στα παιδάκια από ένα έως έξι ετών. Αν θέλετε μπορείτε να αραιώσετε τον χυμό με λίγο νερό.

Καθιερώστε την ώρα του γλυκού

Ο σωστός τρόπος για να διδάξετε τη συγκράτηση του παιδιού στα γλυκά, είναι να τα επιτρέψετε αλλά με μέτρο. Και ο καλύτερος τρόπος είναι να υπάρχει ένας γενικός κανόνας στο σπίτι για γλυκό, όπως μετά το δείπνο. Έτσι είναι εύκολο να συγκρατήσετε το μικρό σας όταν αρχίζει να φωνάζει στο σούπερ μάρκετ για γλυκό, ή γιατί να μην τρώει και αυτό μπισκότα με το φαγητό του, όταν ο φίλος του μπορεί.

Στρατολογήστε και τις άλλες μαμάδες

Αν η κορούλα σας πάει στο σπίτι της φίλης της, ενημερώστε την μητέρα της για τον δικό σας κανόνα για γλυκό. Δεν είναι ντροπή ή αγένεια να βεβαιωθείτε ότι αυτά που θα προσφέρει στα παιδιά είναι υγιεινά. Επίσης είναι καλό να δει η μητέρα της φίλης ότι τα παιδιά δεν τρώνε συνέχεια γλυκά ή μπισκότα. Αν τώρα διαπιστώσετε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, δώστε στη κορούλα σας το δικό της σνακ. Ή μπορείτε να κανονίσετε να παίξουν στο κοντινό πάρκο και να φέρετε υγιεινά σνακ και για τα δύο παιδιά.

Εν τέλει δεν είναι πολύ δύσκολο να μάθουμε στα παιδιά μας από πολύ νωρίς τα οφέλη της καλής διατροφής. Τις σωστές βάσεις θα πάρει κάθε παιδάκι από το σπίτι του και τις συνήθειες των γονιών του.