Βιβλία για την παιδική διατροφή

Βιβλία για την παιδική διατροφή

παιδική διατροφήΗ διατροφή κατέχει βασικό μερίδιο στην ανάπτυξη και στην υγεία του του παιδιού.Ο σύγχρονος τρόπος ζωής «παρέχει» στα παιδιά μια πληθώρα από τροφές απο τις οποίες ορισμένες προσφέρουν και άλλες δεν προσφέρουν τίποτε απολύτως στην ανάπτυξή τους.

Τα παιδιά μέσω δημιουργικών διαδικασιών, μπορούν να αντιληφθούν τις βλαβερές συνέπειες της κακης διατροφής και πολύ περισσότερο να ενημερωθούν και να αποδεχτούν έναν υγειινό τρόπο διατροφής.

Επιλέξαμε μερικά βιβλία που μέσα από διασκεδαστικές ιστορίες αλλά και δραστηριότητες, τα παιδιά πληροφορούνται για την υγιεινή διατροφή και την σημασία των τροφών.

 

Ο Αγησίλαγος

Δημήτρης Μπασλάμ
Εκδόσεις Επόμενος Σταθμός

Ο ΑγησίλαγοςΤι κοινό έχουν ένα πιάτο ζεστή σουσαμόσουπα, η δίαιτα του Μάκη του Ιπποπόταμου, η συνταγή ενός Πελεκάνου γιατρού από το Μεξικό, ένα δέντρο που τραγουδάει, το αναψυκτικό της Καμήλας με τα δύο μπικίνια, και τα γυαλιστερά λουστρίνια του Ασβού;

Τον κύριο Αγησίλαγο που ένα πρωί απλά... ξύπνησε με μαγουλάδες.

Ένα παραμύθι το οποίο μέσα από τις αστείες περιπέτειες του ήρωα του μας μιλάει για την σημασία της ισορροπημένης διατροφής.

Η ιστορία κυκλοφορεί και σε CD, με αφηγητή τον Αντώνη Καφετζόπουλο, και τις φωνές του Αλκίνοου Ιωαννίδη, Σωκράτη Μάλαμα, Αργύρη Μπακιρτζή κ.α).

Οι σωματοφύλακες της κατσαρόλας

Λένα Τερκεσίδου
Εκδόσεις:Ταξιδευτής

Οι σωματοφύλακες της κατσαρόλαςΣτο χωριό Μεγαλομπουκιά ο Σάκης Γαλατάκης, η Φρουτένια... και οι φίλοι τους προετοιμάζονται για να λάβουν μέρος σε μεγάλο διαγωνισμό, που διοργανώνει ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας και Διατροφής, για το ποιος παράγει τις πιο υγιεινές τροφές για τους ανθρώπους. Οι Χημικοχωρίτες όμως με τον Ανθρακόλα και την παρέα του, που χρησιμοποιούν χημικά όπλα, καταστρώνουν ένα φοβερό σχέδιο για να τους εμποδίσουν.Θα καταφέρουν οι Μεγαλομπουκίτες, οι Σωματοφύλακες της κατσαρόλας, να τους εξοντώσουν και να πάρουν το βραβείο;

Ποιο είναι το μυστικό τους όπλο;Μέσα από τις περιπέτειες των ηρώων αποκαλύπτονται τα πολύτιμα μυστικά των τροφών και τα παιδιά με διασκεδαστικό τρόπο κατανοούν την αξία της υγιεινής διατροφής. Οι "Σωματοφύλακες της κατσαρόλας" με τις φοβερές τους περιπέτειες, που συνδυάζουν ρεαλισμό, φαντασία και χιούμορ, μας μαθαίνουν να τρεφόμαστε σωστά, ενώ παράλληλα μας μυούν στις έννοιες της αληθινής φιλίας και της επίμονης προσπάθειας που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων μας.

Το θεατρικό έργο "Οι Σωματοφύλακες της Κατσαρόλας" παρουσιάστηκε από το Θέατρο της Ημέρας σε μια παράσταση - θεατρικό παιχνίδι.

Πέντε σωματοφύλακες κλεισμένοι στο ψυγείο

Βερούλη Άννα - Μιχαλόπουλος Νίκος
Εκδόσεις Άγκυρα

Πέντε σωματοφύλακες κλεισμένοι στο ψυγείοEίναι ποτέ δυνατόν να χωρέσουν πέντε σωματοφύλακες σε ένα ψυγείο; Είναι ποτέ δυνατόν μέσα στη νύχτα να ακούγεται μουσική από το ίδιο αυτό ψυγείο; Aκολουθήστε το περιπετειώδες ταξίδι του Mάνου στο πάρτι του ψυγείου του, στο πάρτι της ζωής του, και γνωρίστε μαζί του τους σημαντικότερους φύλακες του σώματός μας και της υγείας μας. Aνακαλύψτε την ενέργεια που κρύβεται σε κάθε επιλογή της διατροφής μας και μετατρέψτε το καθημερινό ταξίδι της τροφής σε ταξίδι γνώσης, εμπειρίας, νοστιμιάς, δύναμης και υγείας.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε και ως παράσταση, τα τραγούδια της οποίας κυκλοφορούν σε μουσικό CD σε μουσική του Τάκη Χρυσούλη και στίχους της Αναστασίας Παπαδημητρίου.

Όλα μην τα τρως, γιατί θα γίνεις παχουλός!

Phil Roxbee Cox
Εκδόσεις Άγκυρα

Όλα μην τα τρως, γιατί θα γίνεις παχουλός!Μια ιστορία όπου μέσα από ένα πολύ απλό, διασκεδαστικό κείμενο με ωραία εικονογράφηση τα παιδιά συνειδητοποιούν τις συνέπειες της παχυσαρκίας.

 

 

 

Το φαγητό δεν είναι μόνο για να χορταίνουμε

Χαρατσή-Γιωτάκη Ελένη
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Το φαγητό δεν είναι μόνο για να χορταίνουμεΧρειάζεται υπομονή, αγάπη και γνώση για να μάθει το παιδί να τρώει σωστά, να αγαπά τις υγιεινές τροφές, να αποφεύγει τις επικίνδυνες. Έτσι, θα θωρακίσει την υγεία του για όλη τη ζωή του.
Στους ήρωες του βιβλίου το παιδί θα αναγνωρίσει τον εαυτό του και κάποιες από τις συμπεριφορές του, και θα συνειδητοποιήσει την ωφέλεια της υγιεινής δίαιτας.

Το βιβλίο εντάσσεται στη σειρά Βιβλία συμπεριφοράς, που βοηθούν τους γονείς στο δύσκολο έργο της διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους. Στις τελευταίες σελίδες δίνονται πολύτιμες πληροφορίες για θέματα υγιεινής διατροφής και περιλαμβάνονται ευχάριστες δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιήσουν οι γονείς ή οι εκπαιδευτικοί με τα παιδιά.

Η συγγραφέας είναι γιατρός, ειδικευμένη στη διατροφολογία.