Βιβλία για την τέχνη της ζωγραφικής

Βιβλία για την τέχνη της ζωγραφικής

Ζωγραφική για παιδιάΖωγραφική για παιδιάΣτα παιδιά αρέσει πολύ η ζωγραφική. Μπορεί άραγε κανείς πέρα από το να τους δώσει χρώματα και χαρτί, να τα φέρει σε μια πρώτη γνωριμία με διάσημους ζωγράφους, είδη ζωγραφικής, πίνακες κλασικούς και σύγχρονούς;

Εμείς ανακαλύψαμε κάποια βιβλία τα οποία με πρωτότυπους τρόπους φέρνουν τα παιδιά σε επαφή με την τέχνη της ζωγραφικής.


Η Τέχνη σαν παραμύθι

Η Τέχνη σαν παραμύθι Η Τέχνη σαν παραμύθι Από τον τίτλο της σειράς που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη, καταλαβαίνει κανείς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η συγγραφέας Φίλια Δενδρινού την τέχνη.

Ναϊφ ζωγράφο, αποκαλούμε αυτόν που είναι αυτοδίδακτος, που δημιουργεί τα έργα του έξω από τα επίσημα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά πλαίσια. Στον κηπουρό της φύσης, τα παιδιά μέσα από μία μυθοπλαστική αφήγηση θα περιπλανηθούν μαζί με την ματιά των εν λόγω ζωγράφων στην εξοχή της παιδικής ηλικίας.

Μέσα στην κυκλική σκηνή του τσίρκου βρίσκονται όλα όσα ο Μαρκ Σαγκάλ αγάπησε. Οι κλόουν, οι ακροβάτες, αλλά και το χωριό του, το Βιτέμπσκ, με τα ξύλινα σπίτια και τα κοκόρια που σουλατσάρουν στις αυλές, τα πολύχρωμα φουστάνια των κοριτσιών, ένα βιολί και η Μπέλα, η αγαπημένη του σύντροφος. Ο Ακροβάτης του ονείρου, είναι γεμάτος παραμυθένια λόγια και εικόνες.

Στο θαλάσσιο τσίρκο του Χουάν Μιρό, μια ευθεία γραμμή γίνεται ραβδάκι ταχυδακτυλουργού, μια μαύρη κουκκίδα μεταμορφώνεται σε ημίψηλο καπέλο και μια θαλάσσια ανεμώνη που φουσκώνει και ξεφουσκώνει σαν μεγάλο κόκκινο μπαλόνι συναντιούνται στο τελάρο του καλλιτέχνη για να ζήσουν τη δική τους ιστορία.

Στη διάρκεια της ζωής του ο Paul Klee , ζωγράφισε ένα σωρό πίνακες με τοπία, με πουλιά, με παράξενες μορφές. Όλα όμως όσα ζωγράφισε ήταν εικόνες της φαντασίας του χρωματιστές, μιας και όσα έβλεπε ή όσα τον συγκινούσαν τα αποτύπωνε όχι όπως ήταν στ’ αλήθεια, αλλά κυρίως όπως τα ονειρευόταν. Αυτό θα το δείτε στο Στο νυσταγμένο φεγγάρι. Τι συμβαίνει αργά, πολύ αργά μέσα στη νύχτα, όταν όλοι κοιμούνται; Μήπως το φεγγάρι νυστάζει κι αυτό; Κι αν τυχόν κοιμηθεί, τότε πού πηγαίνει το φεγγάρι όταν ονειρεύεται;

Στο Αγαπημένο μου ημερολόγιο, καταγράφονται οι επτά ημέρες της εβδομάδας ενός παιδιού που μεγαλώνει σε μια συνοικία του Παρισιού την εποχή που ανθεί το κίνημα του Ιμπρεσιονισμού. Το πινέλο των ζωγράφων παγιδεύει στον καμβά τις οικογενειακές στιγμές, αποτυπώνοντας όχι τόσο τα γεγονότα αυτά καθεαυτά, αλλά κυρίως την εντύπωση, την αίσθηση μιας φευγαλέας στιγμής.

Στο τέλος του κάθε βιβλίου, υπάρχουν δραστηριότητες, οι οποίες καλούν τα παιδιά να σχολιάσουν, να παρατηρήσουν και να γνωρίσουν ακόμη καλύτερα τον κόσμο και τις διαδρομές των ζωγράφων..


Οι αριθμοί της Εθνικής Πινακοθήκης

Αυτό το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, ξεχωρίζει για την απλότητα του.

Απευθύνεται και σε πολύ μικρά παιδιά, μιας και που μέσα από αυτό οι μικροί αναγνώστες έρχονται και σε μια πρώτη επαφή με τους αριθμούς, με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Μετρώντας από το ένα έως το δέκα, τα παιδιά γνωρίζουν σαράντα έργα Ελλήνων ζωγράφων, όπως του Εγγονόπουλου, του Γύζη, του Λύτρα και πολλών άλλων.

Η Συγγραφέας Ελένη Γερουλάνου, καλεί τον μικρό αναγνώστη να ψάξει πόσα συγκεκριμένα αντικείμενα μπορεί να μετρήσει σε ένα μόνον πίνακα. Στη συνέχεια, γυρίζει σελίδα για να ανακαλύψει διαφορετικά έργα τέχνης, που περιλαμβάνουν αντικείμενα με τον αριθμό αυτό.

Ένα βιβλίο που θα σας εμπνεύσει και θα σας δείξει πως τέχνη, η εκπαίδευση και η διασκέδαση, πάνε παρέα.


Ζωγράφοι και εποχές

Έλληνες ζωγράφοιΈλληνες ζωγράφοι Μια σειρά για την ζωγραφική βρήκαμε στις εκδόσεις Κέδρος. Δεν έχει κυκλοφορήσει πολύ πρόσφατα, αλλά θεωρούμε ότι είναι από αυτές που είναι ότι πρέπει για το συγκεκριμένο θέμα. Σίγουρα μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο στα χέρια εκπαιδευτικών.

Πρόκειται για 4 βιβλία χωρισμένα σε κατηγορίες. Η Συγγραφέας Γιολάντα Χατζή, έχει κάνει μια επιλογή από πίνακες οι οποίοι έχουν επιλεγεί από την Ένωση Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων.

Εννέα αντιπροσωπευτικοί Έλληνες ζωγράφοι του 19ου αιώνα υπάρχουν στο ομώνυμο βιβλίο, κάποια έργα των οποίων μπορείτε να δείτε και με τα παιδιά σας στην Εθνική πινακοθήκη. Στο επόμενο βιβλίο, σειρά έχουν οι Έλληνες ζωγράφοι του 20ού αιώνα: Παρθένης, Μαλέας, Μπουζιάνης, Γουναρόπουλος, Παπαλουκάς, Κόντογλου, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Εγγονόπουλος, Τσαρούχης, Διαμαντόπουλος, Μόραλης. Στους Ιταλούς ζωγράφους, θα έρθετε σε επαφή με την ιταλική ζωγραφική του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης και του Μπαρόκ.. Στους Γάλλους ζωγράφους θα δείτε γαλλική ζωγραφική από την εποχή του Μεσαίωνα μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα.

Γάλλοι ζωγράφοιΓάλλοι ζωγράφοι Σε όλα τα βιβλία, η συγγραφέας παρακινεί τα παιδιά να παρατηρήσουν το κάθε έργο με προσοχή, τις λεπτομέρειες, να προσεγγίσουν τα χαρακτηριστικά και μορφοπλαστικά τους στοιχεία, αποκρυπτογραφώντας έτσι τα μυστικά και τη μαγεία που υπάρχουν στον κάθε πίνακα.

 


Εισαγωγή στην τέχνη

Εισαγωγή στην τέχνη Εισαγωγή στην τέχνη Το ομώνυμο βιβλίο για την εισαγωγή στην Τέχνη, βρήκαμε στις εκδόσεις Άγκυρα.

Βλέποντας το με μια πρώτη ματιά, θα έλεγε κανείς ότι απευθύνεται σε μεγάλα παιδιά. Για κάποια εργασία στο σχολείο τους, αλλά και γενικότερα ως ένα βιβλίο γνώσεων. Πρόκειται για ιστορική καταγραφή της Δυτικής ζωγραφικής, που αρχίζει από τους ταφικούς διάκοσμους της αρχαίας Αιγύπτου και καταλήγει στη μοντέρνα τέχνη. Λιτή και σαφής, η καταγραφή αυτή είναι εικονογραφημένη με 160 μοναδικά έργα ζωγραφικής τέχνης.

Βλέποντας το βιβλίο πιο σχολαστικά, είδαμε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από εκπαιδευτικούς αλλά και από γονείς, που θέλουν να δείξουν πίνακες στα παιδιά τους οι οποίοι αφορούν κάποια θεματολογία για την οποία δείχνουν τα παιδιά να ενδιαφέρονται. Μπορεί κάποιος πίνακας που περιέχεται στο βιβλίο, να είναι η αφορμή για να φτιάξετε μια ιστορία, για ν’ ανοίξετε μια συζήτηση, για να δώσει έμπνευση στο να δημιουργήσετε κάτι νέο δικό σας. Αυτό που κάνει το βιβλίο ακόμη πιο ξεχωριστό, είναι οι παραπομπές σε επιλεγμένες ιστοσελίδες, που επιτρέπουν τη γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε χιλιάδες ζωγραφικά έργα.


Σύγχρονη ελληνική τέχνη για παιδιά

Δεν θα μπορούσαμε να μην συμπεριλάβουμε στην ενότητα της ζωγραφικής τέχνης, το «Ένα απίθανο βιβλίο σύγχρονης Ελληνικής τέχνης για παιδιά» που κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Ένα βιβλίο που θα εμπνεύσει και θα δώσει φοβερές ιδέες σε δασκάλους και γονείς για να δημιουργήσουν μαζί με τα παιδιά. Με σύμμαχους μπογιές, ψαλίδια, φωτογραφικές μηχανές και υπολογιστές, θα ζωγραφίσουν, θα στείλουν ηλεκτρονικά μηνύματα, θα ονειρευτούν, θα απλώσουν χάρτινες μπουγάδες, θα παίξουν με τις σκιές, θα γράψουν συνθήματα!

Πέντε σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες ενθαρρύνουν να
Κλείσετε τη μύτη, να κρατήστε τα μάτια ανοιχτά, να πάρετε για αναπνευστήρα τη φαντασία σας και... να βουτήξτε στα βαθιά και μαγικά νερά της τέχνης.

Θεωρούμε ότι τα παραπάνω βιβλία, ανοίγουν μια μεγάλη πόρτα στην τέχνη της ζωγραφικής και σίγουρα θα σας εμπνεύσουν, θα σας ταξιδέψουν και θα σας χαρίσουν εκτός από γνώση, όμορφες στιγμές.

Φυσικά μια επίσκεψη σε έναν χώρο τέχνης παρέα με τα παιδιά σας (μουσείο, έκθεση…) θα συμπληρώσει το «υλικό» της θεματολογίας.