Βιβλιοφάγοι από… κούνια

Βιβλιοφάγοι από… κούνια

Βιβλιοφάγος από κούνια Στην προσχολική ηλικία, ο κόσμος των παιδιών γυρίζει γύρω από τον εαυτό τους, το σπίτι τους, την οικογένεια και σιγά-σιγά επεκτείνεται στην αγάπη τους για τα ζώα και ότι «παράξενο» ή «φανταστικό».

Είναι γεγονός πως στις μέρες μας ευτυχώς υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε παιδικά βιβλία με ανάλογο περιεχόμενο για κάθε ηλικία.

Ο καλύτερος τρόπος για να γίνουν τα παιδιά…βιβλιόφιλοι, είναι να τους δώσουμε από νωρίς το ερέθισμα να δουν τι θησαυροί κρύβονται μέσα σε αυτά.

Υπάρχουν βιβλία με πολύχρωμη εικονογράφηση, με εικόνες που ξεπετάγονται, φτιαγμένα ώστε ν’ ακονίζουν τις αισθήσεις.

  • Στα πολύ μικρά παιδιά, αρέσει είτε να «διαβάζουν» μόνα τους το βιβλίο βλέποντας και ξαναβλέποντας τις εικόνες, είτε τους αρέσει να τους διαβάζουμε εμείς το κείμενο και να τους δείχνουμε τις εικόνες.
  • Σε πολύ μικρές ηλικίες, επειδή τα παιδιά δεν συγκεντρώνονται για πολύ ώρα, επιλέγουμε βιβλία με μικρό κείμενο που μπορεί να έχει κάποιες αστείες λέξεις, πρωτότυπους χαρακτήρες και ήρωες που γνωρίζουμε ότι τους αρέσουν..
  • Δεν είναι ότι καλύτερο να ενισχύουμε αποκλειστικά το ενδιαφέρον τους για ήρωες που βλέπουν στην τηλεόραση.

Αυτή τη φορά, ρίχνουμε βιβλιοματιές σε βιβλία για παιδιά προσχολικής ηλικίας που είτε είναι ιστορίες με πολύχρωμη εικονογράφηση, είτε είναι βιβλία με δραστηριότητες ή απλές ιστορίες.


Λέξεις από πλαστελίνη

Λέξεις από πλαστελίνη Λέξεις από πλαστελίνη Σε ποιο πιτσιρίκι δεν αρέσει να περνάει την ώρα του δημιουργώντας με πλαστελίνη!

Σίγουρα θα εμπνευστείτε να δημιουργήσετε ότι περνάει από το μυαλό σας με αφορμή το βιβλίο Λέξεις από πλαστελίνη-Εκδόσεις Susaeta.

Θα δείτε με απίστευτη λεπτομέρεια διάφορα χρηστικά αντικείμενα, τοποθεσίες και καταστάσεις φτιαγμένα από πλαστελίνη, που αποτελούν ταυτόχρονα και ένα εικονογραφημένο λεξικό.

 

Με την χρήση ενός υλικού παρόμοιου με πλαστελίνη, του «PLAY-DOH» οι εκδόσεις Ψυχογιός προτείνουν μια έξυπνη σειρά βιβλίων που συνδυάζει τη δημιουργία και το παιχνίδι με την εκμάθηση και το διάβασμα.

Πολλές προτάσεις, όπως το να μάθουν ποιηματάκια, να ταξιδέψουν στο διάστημα και να μετρήσουν τερατάκια.

Με την χρήση του υλικού που ήδη υπάρχει στο βιβλίο, θα φτιάξουν σχήματα, αριθμούς και «νέους φίλους».


Βιβλια απο χοντρό χαρτόνι

Πρωτότυπη βρήκαμε την σειρά με το μαγικό ποντίκι απο τις εκδόσεις Ψυχογιός. Η σειρά αυτή αποτελείται από τρία βιβλία με ερωτήσεις και απαντήσεις.

Με το «ποντίκι» που υπάρχει στο εσωτερικό του βιβλίου το παιδί καλείται να επιλέξει την σωστή απάντηση.

Πατώντας το κουμπί, αν έχει απαντήσει σωστά, θα ανάψει πράσινο φως. Αν απαντήσει λάθος, θα ανάψει κόκκινο φως. Περιεχόμενο από πρώτες λέξεις που αφορούν τα δωμάτια του σπιτιού, τα διάφορα είδη ζώων, τα χρώματα, τους αριθμούς …

Τα βιβλία που είναι φτιαγμένα από χοντρό χαρτόνι, είναι ιδανικά για μικρά χεράκια, αφού βοηθάνε τα παιδιά να ξεφυλλίζουν ένα βιβλίο χωρίς υπάρχει ο φόβος να το σκίσουν.

Πολύ ενδιαφέροντα βρήκαμε βιβλία των εκδόσεων Σαββάλας όπως Το τσίρκο των χρωμάτων, «Μ’ αρέσει το χορτάρι, Νάνι νάνι το μωρό.

Με απλές ωραίες εικόνες και μικρά ποιηματάκια την απόδοση των οποίων στα ελληνικά επιμελήθηκε ο Φίλιππος Μανδηλαράς.

Το τσίρκο των χρωμάτωνΤο τσίρκο των χρωμάτων


Οι περιπέτειες της Νίνας

Δύο βιβλία με τις περιπέτειες της Νίνας ξεχωρίσαμε από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, για παιδιά από 3 ετών.

 

  • Η Πιπίλα της Νίνας, στο οποίο η ηρωϊδα θέλει να κρατήσει την πιπίλα της για πάντα, και
  • Ένα αδερφάκι για τη Νίνα όπου η Νίνα προβληματίζεται με τον ερχομό ενός νέου μέλους της οικογένειας.
Ένα αδερφάκι για τη ΝίναΈνα αδερφάκι για τη Νίνα

Τρελοδαγκωνίτσες

Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο (εκδόσεις Παπαδόπουλος), εξαιρετικά είναι τα βιβλία της σειράς «Τρελοδαγκωνίτσες» της Λήδας Βαρβαρούση.

ΤρελοδαγκωνίτσεςΤρελοδαγκωνίτσες

Με πρωταγωνιστές κυρίως ζωάκια, και μηνύματα που αφορούν την οικολογία, τη συμπεριφορά και τις ηθικές αξίες, η σειρά επιχειρεί με άφθονο χιούμορ και εξαιρετική εικονογράφηση να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά, χωρίς να τα κουράζει με δύσκολες λέξεις αλλά και να τα διασκεδάσει με εύηχους και εύκολους στην απομνημόνευση στίχους.


θα σ’αγαπώ ότι κι αν γίνειθα σ’αγαπώ ότι κι αν γίνει Γνωστή για τις όμορφες εικονογραφήσεις της είναι η Debi Gliori.

Από τις εκδόσεις Πατάκη, κυκλοφορούν βιβλιαράκια της με χοντρό χαρτόνι, που έχουν χαριτωμένες ιστορίες, όπως

Το πικ-νικ της μικρής Αλεπούς, το κολύμπι της μικρής κουκουβάγιας με ξεχωριστό το θα σ’αγαπώ ότι κι αν γίνειμέσα στο οποίο μια μαμά, είναι αποφασισμένη να αποδείξει στο μικρό της πόσο το αγαπάει κατευνάζοντας τους φόβους του.


Το μικρό καλαμαράκι

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα μικρό μαύρο καλαμαράκι που του άρεσαν πολύ τα καπέλα.

Δεν του έφτανε το δικό του καπέλο, όμως, και γι’ αυτό το λόγο αποφάσισε να αποκτήσει όσα περισσότερα καπέλα μπορούσε.

Γρήγορα θα καταλάβει ότι στην πραγματικότητα δεν έχει ανάγκη τα καπέλα των άλλων και ότι μόνο το δικό του καπέλο μπορεί να τον κάνει χαρούμενο.

Το μικρό καλαμαράκι Το μικρό καλαμαράκι

Αυτή είναι η υπόθεση του βιβλίου Το μικρό μαύρο καλαμαράκι και τα καπέλα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Όλη η σειρά είναι για παιδιά από 3 ετών και καταπιάνεται με θέματα της ηλικίας τους.


Μακρουλά Μικρούλικα

Η σειρά Μακρουλά Μικρούλικα- Εκδόσεις Κέδρος, με παράδοξες, έξυπνες, ξεκαρδιστικές ιστορίες του Ευγένιου Τριβιζά με πλούσια εικονογράφηση τραβάει το ενδιαφέρον των μικρών.

Ανάμεσα στα πολλά βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά, ξεχωρίσαμε επίσης δύο που αρέσουν πολύ σε μικρά πιτσιρικάκια.

 

  • Το Όταν είναι να φύγει το τρένο και το
  • Ποιος έκανε πιπί στο Μισισιπή των εκδόσεων Ελληνικά Γράμματα.

Το σίγουρο είναι πως τα παιδιά θα εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο τους. Οι εικονογραφήσεις υποστηρίζουν αξιόλογα το κείμενο.

Για παιδιά από 1-5 ετών, ενδιαφέρον έχει η σειρά Ο μικρός μου κόσμος από τις εκδόσεις Μικρή Μίλητος. Η σειρά είναι χωρισμένη σε τρία στάδια:

  • για παιδιά 1-3χρ.,
  • για παιδιά 2-4χρ.,
  • για παιδιά 3-5 χρ.

Απλά, αλλά πολύ αξιόλογα τα κείμενα της Αργυρώς Κοκορέλη και της Σοφίας Μαντουβάλου.

Δεν θα μπορούσαμε μόνο με λίγες… βιβλιοματιές να ξεφυλλίσουμε την πληθώρα των βιβλίων που υπάρχουν και απευθύνονται σε μικρά παιδιά. Σίγουρα σε άλλο σχετικό αφιέρωμα θα υπάρξουν και πολλές άλλες προτάσεις.

 

Παραμυθοπάζλ _Άγκυρα

Ελάτε να παίξετε, διαβάζοντας αγαπημένα παραμύθια, προσπαθώντας να ενώσετε τα έξι κομμάτια των παζλ που βρίσκονται σε κάθε σελίδα των τεσσάρων αυτών βιβλίων.

Κλασικά παραμύθια

Baby Einstein-ταιριάζω τα ζώα

Αυτό το βιβλίο μπορεί να γίνει ένα παιχνίδι γνώσεων για να το μοιραστείτε με το παιδί σας. Κάθε ερώτηση είναι ένα στιχάκι. Για να δώσετε την απάντηση, βρείτε τη σωστή κάρτα και τοποθετήστε την στη σωστή θήκη. Το παιδί σας θα ενθουσιαστεί μόλις δει την κάρτα να μπαίνει στη σωστή θέση και το ζωάκι να βρίσκει το σπιτάκι του!

Με αυτές τις κάρτες θα βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει να ταξινομεί τα ζώα. Παίξτε ένα παιχνίδι με το παιδί σας: περιγράψτε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάποιου ζώου, όπως αυτό έχει φτερά ή εκείνο νιαουρίζει, και ζητήστε του να βρει τη σωστή κάρτα.

Ανακαλύψτε τις συνήθειες των ζώων παρέα με τα παιδιά σας. Εξηγήστε τους γιατί τα ζώα ζουν σε διαφορετικά μέρη, όπως το δάσος ή ο αγρός.

Αν τα παιδιά σας ζητούν να επαναλάβετε ένα παραμύθι που το έχετε διαβάσει πολλές φορές μαζί , μην διστάσετε να τους το ξαναδιαβάσετε, μια και σε αυτήν την ηλικία τους αρέσει η επανάληψη και να μην ξεχνάμε άλλωστε ότι διαβάζουμε για την ευχαρίστησή μας.