Βιβλιοματιές σε βιβλία με… βραβεία!

Βιβλιοματιές σε βιβλία με… βραβεία!

Βραβευμένα βιβλία Βραβευμένα βιβλία Οι βιβλιοματιές καλωσορίζουν τον καινούργιο χρόνο με βιβλία που αφορούν εκδόσεις του έτους 2006 και είναι στην λίστα των βραβευμένων με τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας Παιδικού Βιβλίου τα οποία ανακοινώθηκαν στις 17 Δεκεμβρίου 2007.

 

 


Παιδικό Λογοτεχνικό Βιβλίο

Η δική μας ΛάσηΗ δική μας Λάση Το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού βιβλίου δόθηκε σε δύο βιβλία. Στο «Η δική μας Λάση», της Κατερίνας Πλασσαρά και στο « Αγαπώ μια γάτα, εντάξει;» του Αντώνη Δελώνη.

«Η δική μας Λάση» είναι ένα πανέμορφο και πανέξυπνο κόλεϊ, όπως και η διάσημη συνονόματή της.

Η πρωταγωνίστρια του παραμυθιού, που δεν είναι παραμύθι αλλά πραγματική ιστορία, είναι ένα πανέξυπνο σκυλί, με μια μοναδική ιστορία. Ξεκινά όταν τα πρώτα αφεντικά της την αφήνουν στο δρόμο άρρωστη και έγκυο και συνεχίζεται ακόμα και σήμερα με την οικογένεια που την βρήκε και την αγαπά.

Ολα αυτά τα χρόνια, το σκυλάκι είχε περάσει πολλά: έπεσε θύμα απαγωγής από κάποιους που έκλεβαν σκυλιά ράτσας και κατάφερε μόνη της να απελευθερωθεί και να επιστρέψει στο... πατρικό της, χιλιόμετρα μακριά. Έγινε ηρωίδα καθώς έσωσε το Σωληνάκι, ένα γατάκι του δρόμου και τη Λόλα, ένα από τα σκυλιά του σπιτιού.

Αγαπώ μια γάταΑγαπώ μια γάτα Ο Ποτ είναι ένας αξιοπρεπέστατος σκύλος που ζει σε ένα θερμοκήπιο. Η Μελίσσα είναι μια χαριτωμένη γάτα, που ο Ποτ της σώζει τη ζωή "ένα βράδυ που 'βρεχε, που 'βρχε μονότονα".

Και να... που γίνεται ένα μικρό θαύμα: Ο Ποτ αγαπά παράφορα τη Μελίσσα και της ζητά να τον παντρευτεί στο «Αγαπώ μια γάτα, εντάξει;».

Η ζωοφιλία είναι το κεντρικό θέμα και στα δύο βιβλία που σίγουρα θ’ αγγίξουν τους μικρούς φιλαναγνώστες.


Βραβείο Εικονογράφησης Παιδικού βιβλίου

Κάτι παράξενο απόψε συμβαίνειΚάτι παράξενο απόψε συμβαίνει Και σε αυτή την κατηγορία, δύο είναι τα βιβλία που μοιράστηκαν το βραβείο.

Για την ακρίβεια, οι εικονογράφοι που βραβεύτηκαν, είναι η Φωτεινή Στεφανίδη για την εικονογράφηση του βιβλίου με τίτλο «Κάτι παράξενο απόψε συμβαίνει», και ο Πέτρος Μπουλούμπασης για την εικονογράφηση του βιβλίου με τίτλο «Ο Άγιος Βασίλης και το διαβολάκι».

Στο πρώτο βιβλίο, η εικονογράφος δίνει εικόνα σε πολλούς ήρωες παραμυθιών αφού το «Κάτι παράξενο απόψε συμβαίνει», αφορά μια γιορτή με πολλούς καλεσμένους όπως την Κοκκινοσκουφίτσα, τη Σταχτοπούτα, τη Χιονάτη και τους Εφτά Νάνους, το Κοριτσάκι με τα Σπίρτα, τα Τρία Γουρουνάκια, τον Λύκο τον κακό, τον Πινόκιο, τον Μικρό Πρίγκιπα, τον Μολυβένιο Στρατιώτη με την Μπαλαρίνα του, τον Παπουτσωμένο Γάτο, την Αλίκη με την παρέα της και τον Κοντορεβιθούλη, όπου όλοι μαζί γιορτάζουν την επιστροφή του μικρού Πάνου και φέρνουν δώρα ανεκτίμητα… Τις ιστορίες τους, που κάνουν ένα όνειρο αληθινό.

Ο μικρός Βασιλάκης Ο μικρός Βασιλάκης «Σκανταλιάρικη» εικονογράφηση στο δεύτερο χριστουγεννιάτικο βιβλίο, όπως σκανταλιάρης είναι και ο ήρωας. Ο μικρός Βασιλάκης είναι ένα διαβολάκι.

Όχι αληθινό - από τ' άλλα: από αυτά που όλο γκρινιάζουν, τσακώνονται με τα αδελφάκια τους, σκαρώνουν πλάκες στη δασκάλα και που, ακόμα κι όταν η μαμά τους τα παραχαϊδεύει με δώρα, φιλιά και παιχνίδια, αυτά στραβομουτσουνιάζουν.

Και, φυσικά, ο Βασιλάκης (παρόλο που πλησιάζουν Χριστούγεννα) δεν πιστεύει στον Άγιο Βασίλη! Έτσι, ο συνονόματος Άγιος πρέπει να του δώσει ένα μάθημα. Μήπως όμως το διαβολάκι προλάβει να του σκαρώσει κάποια τρομερή χριστουγεννιάτικη διαβολιά;

 


Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά

Καθημερινές Ιστορίες ...Καθημερινές Ιστορίες ... Και εδώ δύο είναι τα βραβευμένα βιβλία.

Πρόκειται για το «Καθημερινές Ιστορίες για τα Καράβια», του συγγραφέα και πανεπιστημιακού Βασίλη Κρεμμυδά.

Σε αυτό το βιβλίο, μια εποχή ζωντανεύει! Καραβοκύρηδες και κουρσάροι, έμποροι και αγωνιστές, άνθρωποι καθημερινοί, μας αφηγούνται τις ιστορίες τους και μας ταξιδεύουν στην Ανατολική Μεσόγειο στα ύστερα χρόνια της Τουρκοκρατίας και στα πρώτα του ελληνικού κράτους.

Ιδανικός τρόπος για να διδαχτούν τα παιδιά νεότερη ιστορία.

Ελληνική ΜυθολογίαΕλληνική Μυθολογία Το άλλο βιβλίο γνώσης που βραβεύτηκε, είναι η «Ελληνική Μυθολογία-Πως ξεκίνησε ο κόσμος» της Μαρίας Αγγελίδου. Ένα βιβλίο γεμάτο αναμετρήσεις θεών και ανθρώπων, πράξεις θνητών θεϊκές και πράξεις θεών ανθρώπινες. Με κεντρικούς ήρωες τον Κρόνο και τον Άτλαντα, τον Δευκαλίωνα και την Πύρρα, τον Προμηθέα και την Πανδώρα, τον Κένταυρο Χείρωνα και τον Πρωτέα.

 

 


Ποιοι ψήφισαν…

Η λίστα με τα παιδικά λογοτεχνικά βιβλία (δημοσιευμένων το έτος 2006), από τα οποία επιλέχτηκαν τα βιβλία που βραβεύτηκαν, είναι πολύ μεγάλη, πράγμα που σημαίνει ότι το παιδικό βιβλίο έχει πολλές ξεχωριστές προτάσεις . Η επιτροπή Απονομής Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου η οποία και αποφάσισε για τα παραπάνω βραβεία, αποτελείται από τους:


1) Μερακλής Μιχάλης , Ομότιμος Καθηγητής του Παν/μίου Αθηνών και της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Ιωαννίνων, ως Πρόεδρος
2) Αναγνωστόπουλος Βασίλης , Καθηγητής Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Παν/μίου Θεσσαλίας,ως Αντιπρόεδρος
3) Καλλέργης Ηρακλής, Ομότιμος Καθηγητής Νεοελληνικής και Παιδικής Λογοτεχνίας του
Παν/μίου Πατρών, Κριτικός Παιδικής Λογ/νίας, ως μέλος
4) Μαλαφάντης Κων/νος, Επίκουρος Καθηγητής Παιδαγωγικής της Λογοτεχνίας του Παν/μίου
Αθηνών,ως μέλος
5) Γιαννικοπούλου Αγγελική , Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος
Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Παν/μίου Αιγαίου, ως μέλος
6) Δαρλάση Αγγελική, Συγγραφέας - Θεατρολόγος, ως μέλος
7) Κοντολέων Μάνος, Συγγραφέας - Κριτικός Βιβλίου, ως μέλος
8)Ζαμπέλης Πέτρος, Εικονογράφος, ως μέλος
9) Κυριτσόπουλος Αλέξης, Ζωγράφος - Εικονογράφος, ως μέλος