Βιβλιοματιές ... στο περιβάλλον

Βιβλιοματιές ... στο περιβάλλον

Το περιβάλλον και η προστασία του είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολεί καθημερινά. Πως όμως θα καταφέρουμε να ενισχύσουμε την οικολογική συνείδηση των παιδιών με απλό και κατανοητό τρόπο έτσι ώστε να περάσουμε από την θεωρία στην πράξη;

Ξεφυλλίσαμε πολλά βιβλία ανάμεσα στα οποία βρήκαμε πολύ χρήσιμο υλικό που αφορά στην οικολογία και που αποτελούν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των γονιών ή των εκπαιδευτικών αλλά φυσικά και των παιδιών.


Πρωταθλητές κόσμουΠρωταθλητές κόσμου Πρωταθλητές κόσμου στην οικολογία θα γίνουν τα πιτσιρίκια σας διαβάζοντας το ομώνυμο βιβλίο των εκδόσεων Άγκυρα.

Μια νέα έκδοση, με πολύ ωραία εικονογράφηση, που αποτελεί χρήσιμο οδηγό με πλούσια ενημέρωση και πολλές προτάσεις για το τι μπορούμε να κάνουμε για το περιβάλλον στην καθημερινή μας ζωή. Διαβάζεται ευχάριστα και δίνει πολλές αφορμές για συζητήσεις.

Ο οδηγός με χρήσιμες ιστοσελίδες οικολογικού περιεχομένου, το οικολογικό κουίζ και το ευρετήριο στο τέλος του βιβλίου συμπληρώνουν την χρησιμότητα αυτού του βιβλίου.

Για παιδιά από 8 χρονών.


Στις εκδόσεις Άγκυρα βρήκαμε επίσης μια ολόκληρη σειρά που αφορά στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με ξεχωριστούς τίτλους για κάθε θέμα όπως:

Την «Ανακύκλωση» και το πώς μπορούμε να ανακυκλώνουμε χαρτί, γυαλί, πλαστικό και άλλα υλικά που χρησιμοποιούμε συχνά. Το «Σώσε το νερό» γεμάτο ιδέες και τρόπους για εξοικονόμηση νερού στο σπίτι και στο σχολείο.

Για μεγαλύτερα παιδιά μας άρεσε πολύ ένα βιβλίο που αφορά στο «φαινόμενο του θερμοκηπίου». Τέτοιου τύπου βιβλία πιστεύουμε πως θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται στην σχολική ύλη. Οι εικόνες κάνουν το διάβασμα ευχάριστο, ουσιαστικά γεγονότα και παραδείγματα κάνουν κατανοητό το θέμα και σίγουρα αυτός ο οδηγός θα φανεί χρήσιμος σε όποιον αναζητά σχετικές με το θέμα πληροφορίες.


Απορίες παιδιών Απορίες παιδιών Γιατί η θάλασσα είναι αλμυρή; Γιατί δεν ξεχειλίζει; Ποιο είναι τελικά το χρώμα της;Σίγουρα κάποια από αυτές τις ερωτήσεις θα την ακούσετε όταν θα βρίσκεστε κοντά σε κάποια παραλία.Γνωρίζετε τις απαντήσεις;

Στο βιβλίο Απορίες παιδιών για τη θάλασσα της Βούλας Μάστορη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα θα βρείτε τον πιο ωραίο τρόπο να απαντήσετε στα παιδιά σας μέσα από μύθους αλλά και αλήθειες. Αντίστοιχα, κυκλοφορεί και το Απορίες παιδιών για τη γη». «Γιατί νυχτώνει; Γιατί δεν πέφτουμε έξω από τη γη, γιατί δεν ζαλιζόμαστε αφού η γη γυρίζει γύρω –γύρω;» .

Τα παιδιά μέσα από αυτά τα βιβλία κατανοούν φαινόμενα της φύσης και ανακαλύπτουν το μεγαλείο της, ερχόμενα παράλληλα σε επαφή με την παράδοση, την μυθολογία και την επιστήμη με έναν τρόπο διασκεδαστικό. Μακάρι να ήταν έτσι η εκπαίδευση γενικότερα.


Ένα δάσος Ένα δάσος Στις εκδόσεις Ελληνικά γράμματα βρήκαμε και το «Ένα δάσος για δεκατρείς».

Ένα βιβλίο, συλλογική δουλειά δεκατριών εικονογράφων, μελών του κύκλου Ελληνικού Παιδικού βιβλίου. Δεκατρείς ιστορίες με κεντρικό άξονα το δάσος.

Μικρά παραμύθια και ποιηματάκια, ιστορίες που μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε για να πείτε μια «καληνύχτα» στα παιδιά, άλλες τρυφερές, άλλες κεφάτες, με πρωταγωνιστές ανθρώπους και ζώα, γεμάτο με πολλές όμορφες ζωγραφιές.


Η Κυρία Ανακύκλωση Η Κυρία Ανακύκλωση Η Κυρία Ανακύκλωση και οι φίλοι της, είναι οι πρωταγωνιστές του βιβλίου που ξεφυλλίσαμε από τις εκδόσεις Λιβάνη. Ένα ευχάριστο παραμύθι, μια «καλοκαιρινή» περιπέτεια με πρωταγωνιστές μπουκάλια, χαρτιά και τενεκεδάκια.

Μέσα απο την περιπέτεια τους τα μικρά παιδιά μαθαίνουν με τον καλύτερο τρόπο την έννοια της ανακύκλωσης και της χρησιμότητας της. Η συγγραφέας του βιβλίου Ματούλα Τόλκα που είναι εκπαιδευτικός, έχει φροντίσει να περάσει χαριτωμένα και χωρίς διδακτισμούς ένα σωρό μηνύματα. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν λίγα παιχνίδια και συμβουλές για εφαρμογή των όσων έμαθαν τα παιδιά στο παραμύθι.

Άλλο ένα θέμα που μας απασχολεί τα τελευταία χρόνια είναι και Μεσογειακή φώκια Μονάχους- μονάχους που απειλείται με εξαφάνιση.

Στις εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορεί το «τραγούδι της φώκιας» της Αλίκης Δημοσθένους. Στην αρχή του βιβλίου, υπάρχει ένας πρόλογος της Ελληνικής εταιρίας προστασίας της φώκιας (ΜΟΜ) με χρήσιμες πληροφορίες.

Ακολουθεί μια όμορφη ιστορία με πρωταγωνίστριες ένα κορίτσι και μια φώκια. Το βιβλίο συνοδεύεται απο CD με αφήγηση του Γρηγόρη Βαλτινού, αλλά υπάρχουν και σχετικά με το θέμα τραγούδια. Εάν έχετε πλάνα να ταξιδέψετε σε κάποιο από τα μέρη της Ελλάδας όπου έχουν καταφύγια οι φώκιες Μονάχους (όπως η Σίφνος, η Σέριφος, η Μήλος κ.α) βάλτε στο CD player του αυτοκινήτου το CD. Θα σας κάνει καλή παρέα!


Αγαπήσαμε τον «Άνθρωπο που φύτευε δέντρα» του Ζαν Ζιονό, με την εξαιρετική εικονογράφηση της Έφης Λαδά, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Ένα βιβλίο που μιλάει γενικότερα για τον σεβασμό που οφείλουμε να δείχνουμε στην φύση.

Τα δέντρα απλώνουν τις ρίζες τους βαθιά μέσα στο ζεστό χώμα. Κάτω από τα δέντρα κάθεται η σκιά τους, φιλοξενεί πουλιά και ανθρώπους, κόβει τη μανία του ήλιου. Μερικά βουνά κουβαλούν πολλά δέντρα στη ράχη τους, δάση ολόκληρα, το πράσινό τους κατηφορίζει στις πλαγιές σαν καταρράχτης. Κάποτε έρχονται φωτιές, καταστροφές μεγάλες παίρνουν μαζί τους τα δάση και μένουν τα βουνά γυμνά, γεμάτα πέτρες κι άγρια χόρτα.

Οι άνθρωποι φεύγουν, πάνε αλλού να ζήσουν. Όλοι; Όχι όλοι. Κάποιος μένει πίσω στο ερημικό τοπίο, ένας άνθρωπος μόνος, μένει και επιμένει: ο άνθρωπος που φύτευε δέντρα.

Μέσα από το βιβλίο διδασκόμαστε την επιμονή, την αποφασιστικότητα, την γενναιοδωρία, την χαρά του να δημιουργούμε και πάνω απ’ όλα την ουσία που έχει η αγάπη και η προσφορά μας στην φύση.

Για παιδιά από 8 ετών.


Στις εκδόσεις Παπαδόπουλος βρήκαμε και ένα βιβλίο για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών προσχολικής ηλικίας.

Το «Δέντρο απο αγάπη» της Τασούλας Τσιλιμένη είναι μια μικρή, τρυφερή ιστορία που πραγματεύεται την σχέση μας με την φύση αλλά και γενικότερα το συναίσθημα της αγάπης.


Μια χαρούμενη και πρωτότυπη ιστορία με οικολογική συνείδηση είναι ο Μάγος του Όζοντος του Αντώνη Παπαθεοδούλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

Από πού βγαίνει πράσινος καπνός; Γιατί χιονίζει καλοκαιριάτικα; Τι είναι αυτό που κάνει τους μεγάλους επιστήμονες; Γιατί το κρεμμύδι έχει μια τρύπα; Τι είναι το όζον; Ποιος το τρύπησε; Ποιος θα το μπαλώσει; Η γη φοράει γυαλιά ηλίου; Από πού πέφτουν τα φέιγ βολάν; Οι απαντήσεις δίνονται από έναν μάγο που πιστεύει όσο κανείς άλλος στον εαυτό του, από μια μαθήτρια που δε θα πάει φέτος διακοπές και από μια σειρά από απίθανα μαγικά πειράματα.

Για παιδιά από 8 ετών.

 


<p > Μια τρυφερή και κάπως αστεία περιπέτεια ζουν ο ήλιος, το φεγγάρι, ένας δύστυχος ξεχασμένος αστροναύτης και ένα κατεργάρικο κόκκινο μπαλόνι όταν η γη εξαφανίζεται!

Μέσα από την ιστορία «Τέσσερις φίλοι ψάχνουν τη γη» της Λέττας Βασιλείου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, τα παιδιά μαθαίνουν πολλές αλήθειες που σίγουρα δεν θα τους αφήσουν αδιάφορούς.

Για παιδιά απο 8 ετών

 

 

Στις ίδιες εκδόσεις βρήκαμε και ένα βιβλίο που έχει βραβευτεί απο την WWF για το περιεχόμενο του. Πρόκειται για «Το δάσος που το ’σκασε» της Βεατρίκης Κάντζολα-Σαμπατάκου. Την πολύ ωραία εικονογράφηση έχει κάνει ο Νικόλας Ανδρικόπουλος και πρόκειται για ένα πολύ πρωτότυπο παραμύθι που αφορά ένα κάπως παράξενο δάσος!

Δέντρα που περπατάνε, συζητάνε, πάνε κομμωτήριο για να χτενίσουν τις πευκοβελόνες τους, παίζουν κουτσό, κάνουν γυμναστική και σκοινάκι για να ξεμουδιάσουν τα κλαδιά τους, χορεύουν ξέφρενα στο πάρτι της υπναρούς νεράιδας Ονειράνθης με ολοκαίνουργιες φορεσιές και πανέμορφα κολιέ από κουκουνάρια! Κουκουβάγιες και διάσημοι δημοσιογράφοι, μαρούλια και τσικλόφουσκες, δήμαρχοι-παιδιά και παγωτά χωνάκια. Λέτε γι' αυτό να το 'σκασε το δάσος;

 


Κοιτώντας στα βιβλία των εκδόσεων Ψυχογιός που αφορούν στο περιβάλλον, ξεχωρίσαμε :

«Την βασιλική και την νεράϊδα του νερού» της Γιώτας Φώτου. Ένα βιβλίο για παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας, που μιλάει για τον κύκλο του νερού, την χρησιμότητα και την δύναμη του. Συνιστούμε να το βάλετε στην βαλίτσα των διακοπών σας. Ότι πρέπει για καλοκαιρινό ανάγνωσμα των παιδιών.

Άλλο ένα βιβλίο για μεγαλύτερα παιδιά (από 7 ετών) έγραψαν δέκα συγγραφείς της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς με θέμα το περιβάλλον. Κάθε μία συγγραφέας ρίχνει τον οβολό της στον "Πράσινο Κουμπαρά", μιλώντας για ζητήματα που αφορούν τη θάλασσα, τα ζώα, το νερό και πολλά άλλα επίκαιρα οικολογικά ζητήματα.

Κλασικό βιβλίο για μεγάλα παιδιά αλλά και μεγάλους θα λέγαμε, είναι το Μαγικό Φίλτρο του Μιχαήλ Έντε όπου διαβάζοντας το οι αναγνώστες θα αναρωτηθούν πώς θα μπορέσουν να ξαναβρούν τη δροσερή σκέψη των παιδικών τους χρόνων. Πίσω από τους κεντρικούς ήρωες, μπορεί κανείς να βρει τον τρόπο να βοηθήσει τη φύση, τα δέντρα, τα πουλιά, τα ζώα, ολόκληρο τον υπέροχο, ολοζώντανο κόσμο μας.

ωmagikofiltro


Με τα βιβλία «η πρώτη μου εγκυκλοπαίδεια για την φύση-Larousse» και «Η πρώτη μου εγκυκλοπαίδεια Larousse για τη θάλασσα» που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, τα παιδιά θα γίνουν οι καλύτεροι «σύμβουλοι» οικολογίας!

Απλό κείμενο που υποστηρίζεται από ωραία εικονογράφηση, δίνει την δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν την ομορφιά της ζωής στον κήπο, στην εξοχή, στο ποτάμι, στο δάσος, στη θάλασσα…

Γνωρίστε τη φύση μαζί με τα παιδιά σας με υποστηρικτή το «Δραστηριότητες για ν’ ανακαλύψω τη φύση». Δίνει πολλά κίνητρα στα παιδιά για να ανακαλύψουν μέσα από το παιχνίδι, να εξερευνήσουν, να πειραματιστούν και να δράσουν σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. Πολλές προτάσεις με εφαρμόσιμες δραστηριότητες που σίγουρα θα κάνουν την γνώση διασκεδαστική.


Ο Τζιτζικο-ΠερικλήςΈνας λογοτεχνικός ήρωας υπέρμαχος για την προστασία του περιβάλλοντος είναι σίγουρα ο Τζιτζικοπερικλής. Η Ελένη Σβορώνου τον έβαλε να πρωταγωνιστεί σε τρία βιβλία: Ο Τζιτζικο-Περικλής μεγάλος συνθέτης της Ελλάδας!, Ο τζιτζικο-Περικλής Υπουργός Φύσης, και Ο Τζιτζικο-Περικλής και η πέμπτη εποχή του χρόνου.

Μέσα από τις περιπέτειες του, τα παιδιά θα απολαύσουν μια περιήγηση στην ελληνική φύση, αλλά και θα μάθουν τι είναι αυτό που την απειλεί, θα ενημερωθούν για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τις καθημερινές μας πρακτικές αλλά και τις αξίες που καθοδηγούν τη ζωή μας.

Ωραία ιδέα το ότι στο τέλος των βιβλίων υπάρχουν πληροφορίες για τα περιβαλλοντικά θέματα που θίγει η ιστορία, και ιδέες για δραστηριότητες


Στο Δάσος της ξύλινης ξύστρας και στο Σκουπιδιστάν του Κώστα Μάγου, των εκδόσεων Πατάκη, τα παιδιά-πρωταγωνιστές αναλαμβάνουν δράση και σώζουν το δάσος με τους κέδρους αλλά και προβληματίζονται για μια πολύ βρώμικη πόλη. Για παιδιά από 6 χρονών

Ο Πωλ Μακ Κάρτνεϋ είναι γνωστός για τις… μουσικές του ανησυχίες.

 Τα τελευταία χρόνια όμως ασχολείται και με την συγγραφή παιδικών βιβλίων. Με το Ψηλά στα σύννεφα δείχνει και την οικολογική του ευαισθησία αφού στο βιβλίο ένας μικρός σκίουρος αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να σώσει όλα τα σκλαβωμένα ζώα, όπου κι αν βρίσκονται.

Ψηλά στα σύννεφαΣτις εκδόσεις Πατάκη, κυκλοφορεί επίσης μια σειρά με τίτλο «Σωσίβιο για τον πλανήτη γη». Εύστοχα και απλά στατιστικά στοιχεία, παραδείγματα, καθημερινές συμβουλές και δραστηριότητες, βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν πώς μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε για την προστασία του πλανήτη μας. Η σειρά αποτελείται από 8 βιβλία, το καθένα από τα οποία καλύπτει μια ευρεία θεματική ενότητα: Το νερό, Η διατροφή, Η ενέργεια, Ο θόρυβος, Η ρύπανση του αέρα, Τα απειλούμενα είδη, Αγαπώ τον πλανήτη μου, Τα απορρίμματα.

Ο κατάλογος των βιβλίων για το περιβάλλον είναι τελικά αρκετά μεγάλος. Εμείς κάναμε μια επιλογή ανάμεσα σε νέες κυκλοφορίες αλλά και βιβλία παλαιότερα που βρήκαμε ότι υποστηρίζουν το θέμα της οικολογίας με ιδιαίτερο τρόπο. Σίγουρα και οι γονείς μέσα από τα παραπάνω βιβλία θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους αλλά θα πάρουν και πολλές αφορμές για συζητήσεις και δράσεις με θέμα το περιβάλλον και την ουσία του να το προστατεύουμε.