Βλέποντας τις γιορτές μέσα από τα μάτια του μικρού παιδιού σας

Βλέποντας τις γιορτές μέσα από τα μάτια του μικρού παιδιού σας

Το παιδί καταλαβαίνει όλο και περισσότερο τι συμβαίνει γύρω του και επικοινωνεί όλο και καλύτερα τις σκέψεις του.

Αν και είναι ακόμη πολύ μικρό για να καταλάβει τι πραγματικά είναι οι γιορτές των Χριστουγέννων, θα θέλει χωρίς καμία αμφιβολία να συμμετέχει σε αυτές.
Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να ξεκινήσετε να του δείχνετε τη δική σας οικογενειακή παράδοση, όποια και αν είναι αυτή.

Οι γιορταστικές αυτές ημέρες μπορεί να παρουσιάσουν κάποιες ιδιαίτερες προκλήσεις για το παιδί σας.
Έχοντας στο μυαλό σας το στάδιο της ανάπτυξης και την ιδιοσυγκρασία του, δείτε πιο κάτω τι συμβουλεύουν οι ειδικοί για να αντιμετωπίσετε κάποια προβλήματα που ίσως παρουσιαστούν.

Αφήστε το να είναι φιλύποπτο.
Αν σκοπεύετε να επισκεφτείτε τον Άγ. Βασίλη στο πλησιέστερο πολυκατάστημα, εξηγήστε στο μικρό σας ποιος είναι.
Ένα παιδάκι 18 μηνών μάλλον θα καταλάβει καλύτερα από ένα μεγαλύτερο, και δείξτε του φωτογραφίες από τα παιδικά βιβλία για να εξοικειωθεί με την εμφάνιση.

Μην το αναγκάσετε να καθίσει στα πόδια του Αι Βασίλη για να βγει φωτογραφία αν δεν θέλει. Έχει πολλά χρόνια για να το κάνει.

Είναι η εποχή για αταξίες.
Από 12 έως 18 μηνών, το παιδί σας θα δοκιμάζει τα όριά του.
Πείτε όχι αν θέλει να δοκιμάσει το Χριστουγεννιάτικο κοκτέιλ σας.

Μάλλον θα σας κοιτάξει κατάματα και θα κουνήσει το κεφάλι του λέγοντας όχι, αλλά επίσης θα δοκιμάσει τις αντιδράσεις σας αν το κάνει ξανά.
Η ικανότητα του παιδιού να κατανοήσει τι συμβαίνει γύρω του, ξεπερνά την ικανότητά του να επικοινωνεί, με αποτέλεσμα την απογοήτευση και τη γκρίνια όταν δεν ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του.
Αυτή τη χρονιά ίσως πρέπει να γιορτάσετε στο σπίτι σας, όπου θα έχετε περισσότερο έλεγχο στο περιβάλλον.

Πηγαίνετε μαζί βόλτα και για ψώνια, όπου μπορείτε να κινήστε ήρεμα, αλλά προσπαθήστε να έχετε μαζί σας το σύντροφό σας ή κάποιο άλλο ενήλικο πρόσωπο αν θέλετε να ευχαριστηθείτε τα γιορτινά σας ψώνια χωρίς γκρίνια.

Προσέξτε την υπερδιέγερση.
Είναι εύκολο να παγιδευτείτε στη χαρά των γιορτών, και να ξεχάσετε πόσα καινούργια πρόσωπα, αξιοθέατα και ήχοι μπορούν να επηρεάσουν άσχημα ακόμη και το πιο κοινωνικό μικρό παιδί.
Δώστε λοιπόν προσοχή στα συνθήματα του παιδιού. Βάλτε το να κοιμηθεί για λίγο ή κανονικά νωρίς το βράδι όταν βλέπετε τα σημάδια της κούρασης και του ύπνου, όπως να τρίβει τα μάτια του, να τραβά το αυτί του ή να γκρινιάζει.

Επίσης αν δείτε ότι είναι αναστατωμένο ή εκνευρισμένο χρειάζεται λίγη ηρεμία.
Πηγαίνετε σε ένα ήσυχο δωμάτιο διαβάστε του κάτι από το αγαπημένο του βιβλίο ή παίξτε ήρεμα για λίγο, μέχρι να ηρεμήσει.

Τηρήστε το πρόγραμμά του.
Η αναστάτωση του προγράμματος του παιδιού, μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα κατά τη διάρκεια των διακοπών.
Έτσι προσπαθήστε, όταν είναι δυνατόν, να μην ξεφύγετε από τις ώρες του ύπνου του, είναι καλύτερα να κοιμηθεί λιγάκι μέσα στην ημέρα παρά να περάσετε όλη την υπόλοιπη μέρα σας με ένα κουρασμένο παιδί.

Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι θαυμάσιες και μαγικές για όλη την οικογένεια. Το μόνο που χρειάζεται είναι να προσέξετε λίγο περισσότερο τα μικρούλια σας δεν έχουν τις δικές μας αντοχές.

xristougenniatikes kataskeyes gia paidia

Χριστουγεννιάτικες μπάλες με τη βοήθεια μίας πατάτας 

Χιονόμπαλα με δενδράκι

Χριστουγεννιάτικος τάρανδος από την παιδική παλάμη