Υπερηχογράφημα Doppler

Υπερηχογράφημα Doppler

Το υπερηχογράφημα Doppler, η μελέτη της ροής των αγγείων, είναι ένας από τους σημαντικότερους δείκτες της υγείας του εμβρύου.

Πραγματοποιείται, συνήθως την 34η εβδομάδα, τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, αλλά πολλές φορές πρέπει να γίνει νωρίτερα και να επαναληφθεί. Πάντα με την συμβουλή του θεράποντος γιατρού και σε συνδυασμό με τις μετρήσεις που επιβεβαιώνουν την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.

Με το Doppler ελέγχεται η ανάπτυξη του εμβρύου, το βάρος του, η ποσότητα του αμνιακού υγρού, η θέση του πλακούντα. Επίσης ελέγχεται η ροή στην ομφαλική αρτηρία και τη μέση εγκεφαλική αρτηρία.

Οι πληροφορίες αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τα μικρά σε βάρος έμβρυα, για να διαπιστωθεί αν το έμβρυο δέχεται αρκετό οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες από τον πλακούντα.

Πλέον, η τεχνολογία μας επιτρέπει να έχουμε τρισδιάστατη απεικόνιση του εμβρύου. Η τρισδιάστατη εικόνα προκύπτει από την σύνθεση πολλών δισδιάστατων εικόνων. Στα περισσότερο τελευταίου τύπου μηχανήματα, μπορούμε να βλέπουμε το έμβρυο τρισδιάστατο σε πραγματικό χρόνο , δηλαδή να βλέπουμε και τις κινήσεις του.