Υπογονιμότητα: Μην το βάζετε κάτω!
Τα πρώτα βήματα μετά το δυσάρεστο αυτό αποτέλεσμα.
Έχετε προσπαθήσει να συλλάβετε χωρίς επιτυχία και οι τελευταίες εξετάσεις έδειξαν δυστυχώς πρόβλημα. Είναι φυσικό να αναρωτηθείτε «τώρα τι κάνουμε;».
Μην απελπίζεστε.
Εάν προσπαθείτε να συλλάβετε και το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, είτε είναι πρώτη είτε η τέταρτη φορά, είναι φυσικό να είσαστε στενοχωρημένη και να σας κυριεύσει η απελπισία. Όταν περάσει το πρώτο σοκ, θα αισθανθείτε μόνη, χωρίς πραγματικά να ξέρετε τι να κάνετε από δω και πέρα. Όμως δεν είστε μόνη. Και όσο πιο γρήγορα ακολουθήσετε τις συμβουλές μας, τόσο καλύτερα θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα σας.
Μάθετε καλά τις λεπτομέρειες.
Το πρώτο βήμα, αφού λάβετε την διάγνωση, είναι να μάθετε τι σημαίνει αυτό για εσάς και την οικογένειά σας. Δείτε αν στο τοπικό νοσοκομείο μπορείτε να παρακολουθήσετε κάποιο σεμινάριο σχετικά με την υπογονιμότητα ή αν μπορούν να σας συστήσουν κάποιο άλλο. Επίσης, μπορείτε να πάρετε πληροφορίες από το διαδίκτυο, αλλά προσοχή να είναι οι πηγές σας αξιόπιστες.
Αρχίστε θεραπεία
Το επόμενο βήμα είναι να βρείτε την κατάλληλη θεραπεία για τη διάγνωση σας και το κλειδί γι’ αυτό είναι ένας καλός και έμπειρος ειδικός γιατρός γονιμότητας. Όταν βρείτε ένα πρόσωπο που εμπιστεύεστε θα αρχίσετε τις εξετάσεις χωρίς άγχος και με ψυχραιμία και πιο μετά, τη θεραπεία σας. Και σύμφωνα με τις συμβουλές του, μπορεί να χρειαστείτε τη βοήθεια ψυχολόγου ή ακόμη και ενός βελονιστή.
Βρείτε υποστήριξη
Τα ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν χωρίς επιτυχία, μπορεί να αισθάνονται απομονωμένα, αν και περίπου 1 στα 8 ζευγάρια αντιμετωπίζει πρόβλημα στειρότητας. Αν επιτρέψετε στον εαυτό σας να απομονωθεί, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη και να δημιουργήσει πρόβλημα στη σχέση σας. Έτσι, η υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας σε αυτή την περίοδο της ζωής σας. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να πάρετε μέρος σε ομάδα υποστήριξης που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα με εσάς.
Βρείτε ένα χόμπι
Τέλος, προσπαθήστε να θυμηθείτε ότι η διάγνωση αυτή δεν καθορίζει εσάς ή τη σχέση σας, ακόμη και αν έτσι αισθάνεστε. Βρείτε μία ευχάριστη απασχόληση που μπορείτε να απολαύσετε μόνη σας ή με το σύντροφό σας και που δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην θεραπεία σας, όπως για παράδειγμα τρέξιμο ή γιόγκα. Αν και η βοήθεια από τα blog στο διαδίκτυο και οι ομάδες στήριξης θα βοηθήσουν πάρα πολύ, δεν πρέπει να στηρίξετε εκεί όλη τη ζωή σας. Κλείστε το computer και τα περιοδικά γονιμότητας και υπενθυμίστε στον εαυτό σας, ότι είστε κάτι πολύ σημαντικότερο από την ικανότητα να αποκτήσετε παιδί.
Σιγά – σιγά, καθώς προχωράτε στην προσπάθεια σας αυτή, θα διαπιστώσετε ότι μαθαίνετε πολλές χρήσιμες λεπτομέρειες και είστε σε θέση πλέον να αντιμετωπίσετε σωστά και με έλεγχο την δική σας κατάσταση. Και αυτό να είστε σίγουρες ότι είναι πολύ σημαντικό για σας.