Ζεστό μπάνιο και σάουνα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ζεστό μπάνιο και σάουνα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Είναι ασφαλές να κάνω ένα ζεστό μπάνιο ή σάουνα όταν είμαι έγκυος; Μπορεί αυτό να επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού μου»;

Καθισμένη στη σάουνα ή μουλιάζοντας στο ζεστό μπάνιο, μπορεί να φαίνονται σαν την τέλεια λύση για να καταπραΰνουν τους πόνους της εγκυμοσύνης. Όμως και τα δύο είναι επικίνδυνα.

Πρώτα από όλα, οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αφυδάτωση, ζάλη, και μείωση της αρτηριακής πίεσης, κάτι που μπορεί να προκληθεί από την υπερβολική ζέστη.  

Και ότι αυξάνει την θερμοκρασία του σώματος πάνω από 38 βαθμούς είναι δυνητικά επικίνδυνο για το μωρό σας, ειδικά στους πρώτους μήνες που αναπτύσσονται το σώμα και ο εγκέφαλος του.

Μελέτες επίσης έδειξαν ότι η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του μωρού για δισχιδή ράχη, μία διαταραχή που συμβαίνει όταν η ραχοκοκαλιά του μωρού δεν κλείνει τελείως, όπως αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα της εγκυμοσύνης.

Έτσι λοιπόν είναι καλύτερα να ξεχάσετε τελείως τα ζεστά μπάνια και τη σάουνα, έως ότου ο γιατρός σας δώσει το πράσινο φως, μετά βεβαίως από τη γέννηση του μωρού σας.

Όμως, αν σας είναι αδύνατον να αντισταθείτε προσέξτε τα εξής για την ασφάλεια του μωρού σας:

  • Κανονίστε τη θερμοκρασία του νερού στους 36 με 37 βαθμούς. Και είναι καλύτερα να έχετε ένα θερμόμετρο για να ελέγχετε ότι θα παραμείνει έτσι.
  • Περιορίστε το χρόνο σας στο μπάνιο ή τη σάουνα στα δέκα λεπτά ή ακόμη λιγότερο.
  • Δώστε προσοχή για σημάδια υπερθέρμανσης, όπως ζάλη, ή έντονη εφίδρωση. 

Εάν είστε ήδη στη σάουνα ή στη μπανιέρα σας δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία. Οι περισσότερες γυναίκες βγαίνουν όταν φτάσει η θερμοκρασία τους στους 38 βαθμούς, γιατί απλά η ζέστη είναι πλέον ανυπόφορη και το ίδιο θα κάνετε και εσείς.

Αλλά αν ανησυχείτε, μιλήστε με τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας κάνει ένα υπέρηχο ή άλλο προγεννητικό έλεγχο για να βεβαιωθείτε ότι είναι όλα καλά με την ανάπτυξη του μωρού σας.

Μία πραγματική απόλαυση για σας, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι να κάνετε ένα χλιαρό μπάνιο, γιατί στη μπανιέρα το επάνω μέρος του σώματος μένει συνήθως έξω από το νερό και έτσι δεν πρόκειται να ζεσταθείτε πολύ. Προσθέστε ένα ωραίο αφρόλουτρο και ανάψτε ένα αρωματικό κερί! Και παρακολουθήστε όλη την έντασή σας να φεύγει δια μαγείας.