10 απλές συμβουλές, σωστής διαχείρισης χρόνου της πολυάσχολης μητέρας!

10 απλές συμβουλές, σωστής διαχείρισης χρόνου της πολυάσχολης μητέρας!

Δείτε τι συμβουλεύει φίλη αναγνώστρια και πολυάσχολη μητέρα:

 «Πολλές φορές με ρωτούν πως μπορώ και «στριμώχνω» τόσα πολλά πράγματα στην ημέρα μου. Κάνω ντους και κάνω τον εαυτό μου ημι-ευπαρουσίαστο κάθε πρωί. Ετοιμάζω κατά 99% τα γεύματά μας εγώ, πηγαίνω στο γυμναστήριο 3 φορές την εβδομάδα, κάνω ένα σωρό δουλειές με την τρίχρονη κόρη μου και πραγματικά προσπαθώ να είμαι το είδος της μητέρας που θα ήθελα να θυμάται το παιδί μου.

Βέβαια, δεν τα κάνω όλα τέλεια, ιδίως να είμαι ευπαρουσίαστη το πρωί, αλλά πράγματι τα κάνω όλα και σε αυτή την περίοδο της ζωής μου, είναι αυτό που έχει σημασία για μένα.

Πως γίνονται όλα αυτά μέσα στην ημέρα;

1.            Σηκωθείτε μισή ώρα νωρίτερα.

Λοιπόν, πρέπει να σας πω ότι δεν μου αρέσει να σηκώνομαι πολύ πρωί. Αλλά πριν έξι μήνες, διαπίστωσα ότι εάν σηκώνομαι πριν από την υπόλοιπη οικογένειά μου, αυτό λειτουργεί θαυμάσια για να αρχίσω θετικά την ημέρα μου. Όχι μόνο μπαίνω στο μπάνιο με ηρεμία, αλλά μπορώ να ετοιμάσω το πρωινό, να αδειάσω το πλυντήριο των πιάτων, να ελέγξω τα e – mails μου, και να σημειώσω ορισμένα πράγματα που χρειάζομαι, χωρίς να με τραβάει κάποιος από το πόδι, πράγμα που με βοηθάει πάρα πολύ να είμαι υπομονετική με το παιδί μου στη διάρκεια της πρωινής τρεχάλας.  Στην πραγματικότητα αυτό το μικρό τέχνασμα έχει κάνει μία τεράστια διαφορά στην ημέρα μου. Έτσι βάζω το ξυπνητήρι και τα Σαββατοκύριακα για να βεβαιωθώ ότι θα σηκωθώ νωρίτερα, πράγμα που εκνευρίζει το σύζυγό μου!

2.            Ετοιμάστε μία λίστα.

Εργάστηκα, για κάποιο διάστημα ως διευθυντής Marketing σε μία μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία και πριν φύγω από το γραφείο μου κάθε βράδυ, έγραφα μία λίστα με όλα όσα έπρεπε να κάνω την επόμενη ημέρα. Αυτό μου έπαιρνε πέντε λεπτά, αλλά βοηθούσε να βάλω τα πράγματα σε μία σειρά, και πολύ συχνά διαπίστωνα ότι δεν ήταν τόσα πολλά αυτά που έπρεπε να κάνω. Βέβαια η μητρότητα δεν μπορεί να είναι τόσο «τακτοποιημένη» και σαφής, αλλά αισθάνομαι ότι είμαι πολύ πιο παραγωγική και με λιγότερο άγχος αν αρχίσω το πρωινό μου με ένα σαφές σχέδιο για την ημέρα μου.

3.            Βάλτε χρονόμετρο.

Όταν είμαι πραγματικά «πνιγμένη» ορισμένες ημέρες, συχνά βάζω ένα χρονικό όριο για κάθε πράγμα που πρέπει να κάνω, με την βοήθεια του ρολογιού για να μην ξεπερνώ τον χρόνο που έχω ορίσει. Αυτό μπορεί να σας φαίνεται γελοίο, αλλά θα εκπλαγείτε με το πόσο παραγωγική θα είστε, αν γνωρίζετε ότι έχετε μόνο 30 λεπτά για να τελειώσετε τη συγκεκριμένη δουλειά σας! Να δείτε τους λογαριασμούς σας, να ετοιμάσετε το γεύμα, να ευχαριστήσετε τους φίλους σας με emails φυσικά που ήρθαν στα γενέθλια της κόρης σας. Εμένα, προσωπικά, το χρονόμετρο με κάνει να μην αφαιρούμε και να συγκεντρώνομαι σε αυτό που κάνω.

4.            Μάθετε πώς να λέτε όχι.

Ήμουν πάντα ένα ευχάριστο και ευγενικό άτομο που προσπαθούσα να ικανοποιήσω τους πάντες. Όμως πριν ενάμιση χρόνο, όταν ο άνδρας μου ήρθε σπίτι από τη δουλειά και με βρήκε να κλαίω στο πάτωμα της κουζίνας, γιατί απλά δεν μπορούσα να κάνω τα πάντα, αποφάσισε να μου διδάξει την τέχνη να λέω πολύ χαριτωμένα «όχι»! Και βέβαια καταλαβαίνετε ότι έκανε θαύματα για μένα. Διότι όχι μόνο δεν συμφωνώ να κάνω πράγματα που δεν έχω τον χρόνο ή την ενέργεια να κάνω αλλά είμαι σε θέση να πω «όχι» σε ανθρώπους με ένα ανοικτό και τίμιο τρόπο χωρίς να έχω καμία ενοχή.

Θα πρέπει να το δοκιμάσετε κάποια στιγμή.

5.            Βοήθεια.

Ένα πράγμα που έμαθα κατά τη διάρκεια των 8 και χρόνων μου στον κόσμο της εργασίας, είναι ότι η ανάθεση καθηκόντων σε άλλους ανθρώπους είναι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά μόλις μάθετε πώς να το κάνετε, θα αλλάξετε τη ζωή σας για πάντα. Και το ίδιο ισχύει και όταν πρόκειται για τα παιδιά μας. Μόλις έμαθα ότι είναι απολύτως αποδεκτό να ζητήσω βοήθεια, η ζωή μου έγινε τόσο πολύ πιο εύκολη! Αυτό για μένα σημαίνει, να πηγαίνω τα πουκάμισα του συζύγου μου στο καθαριστήριο και να έχω μία γυναίκα για τις δουλειές του σπιτιού. Αλλά αν είστε αρκετά τυχερή να έχετε ένα σύζυγο που να εργάζεται λιγότερο από 14 ώρες την ημέρα και η οικογένεια σας να ζει κοντά σας, μη διστάζετε να ζητήσετε από τον άνδρα σας να βάζει τα παιδιά για ύπνο 3 φορές την εβδομάδα, και να ζητήσετε από τη μητέρα σας ή την αδελφή σας να κρατήσει τα παιδιά δύο φορές την εβδομάδα για να κάνετε τα ψώνια σας με την ησυχία σας.

6.            «Στριμώξτε» το γυμναστήριο.

Το ξέρω πολύ καλά. Το να βρεις το χρόνο να πας στο γυμναστήριο φαίνεται σχεδόν αδύνατο όταν έχεις παιδιά, ιδίως όταν δεν είναι σε σχολείο με πλήρες ωράριο, αλλά το πρώτο πράγμα που κάνω, όταν αισθάνομαι καταπιεσμένη είναι να πάω για τρέξιμο. Βρίσκω ότι μου δίνει την κατάλληλη ενέργεια για να ανταπεξέλθω την υπόλοιπη ημέρα μου, την υπομονή που χρειάζομαι για να είμαι ήρεμη με το παιδί μου καθώς και την συγκέντρωση στα πράγματα που πρέπει να κάνω και πια από αυτά θα μπορούσε να κάνει κάποιος άλλος!

7.            Νωρίς για ύπνο.

Ο σύζυγός μου και εγώ είμαστε νυχτοπούλια. Σπάνια πηγαίνουμε για ύπνο πριν τις 11, γεγονός που καθιστά το πρωινό μου ξύπνημα στις 6.30 για να πάω στο γυμναστήριο πάρα πολύ επώδυνο τις περισσότερες φορές! Αλλά κάθε φορά που έχουμε πράγματι ξεμείνει από ενέργεια ή ήπιαμε λίγο περισσότερο κρασάκι, και πήγαμε στο κρεβάτι μία ώρα νωρίτερα, ήταν εκπληκτικό το πόσο ξεκούραστοι και ανανεωμένοι αισθανθήκαμε το άλλο πρωί.

8.            Προετοιμασία της επόμενης ημέρας, πριν πάω για ύπνο.

Βγάζω τα ρούχα της γυμναστικής πριν πάω στο κρεβάτι κάθε βράδυ και αν πρέπει να ξυπνήσουμε πιο νωρίς την επόμενη ημέρα, ετοιμάζω τα ρούχα μας, τα πιάτα για το πρωινό, φτιάχνω τις τσάντες  και βάζω τα παπούτσια και τα παλτό μας κοντά στην πόρτα. Φαίνεται σαν κάτι ασήμαντο αλλά καταλαβαίνεις πόσο χρήσιμο είναι, όταν προσπαθείς να είναι όλα έτοιμα για να φύγεις με το τρίχρονο παιδάκι σου πριν από τις 8.30 το πρωί.

9.            Χαμηλώστε τις προσδοκίες σας.

Στους 6 πρώτους μήνες της ζωής της κόρης μου, χρησιμοποιούσα το κάθε λεπτό που εκείνη κοιμόταν σαν να ήταν το τελευταίο μου, ώστε να ήμουν σίγουρη  ότι δεν θα παραμελούσα κανένα από τα εγκόσμια καθήκοντα μου που νόμιζα ότι θα με έκαναν την τέλεια μητέρα και σύζυγο.

Σκούπιζα κάθε δεύτερη ημέρα, έτριβα τις τουαλέτες δύο φορές την εβδομάδα, σιδέρωνα όλα τα ρούχα, έστελνα τον άνδρα μου κάθε μέρα στη δουλειά με ένα πακέτο έτοιμο γεύμα. Και κάποια στιγμή κατάλαβα ότι όλα αυτά ήταν σημαντικά μόνο για μένα, και ότι η κόρη μου και ο άνδρας μου πραγματικά υπέφεραν που με έβλεπαν να τρέχω πάνω – κάτω και πόσο δυστυχισμένη ήμουν στην προσπάθεια μου να χωρέσω όλα αυτά τα πράγματα στην ήδη γεμάτη ημέρα μου. Και, παρόλο που μισώ να βλέπω σκόνη στα μαύρα μου έπιπλα, θα ήθελα οι τουαλέτες να είναι πιο καθαρές, δεν μου αρέσει ο τρόπος που σιδερώνονται τα πουκάμισα στο καθαριστήριο και ανησυχώ γιατί ο άνδρας μου παραλείπει ένα γεύμα, τελικά κατάλαβα, ότι τίποτε από όλα αυτά δεν έχουν πραγματικά σημασία. Το μόνο που έχει είναι να είμαστε οι τρεις μας υγιείς και ευτυχισμένοι.

Και αν τυχόν βλέπετε σκόνες κάτω από το κρεβάτι μας, ευχαρίστως να σας δείξω που είναι η σκούπα!

10.          Κάντε ένα διάλειμμα

Ανάμεσα στο να είμαι μητέρα και σύζυγος, κρατώντας μία τάξη στο σπίτι, βρίσκοντας το χρόνο να πάω στο γυμναστήριο, προσπαθώντας να είμαι ευπαρουσίαστη και κάνοντας ένα εκατομμύριο άλλα πράγματα κάθε μέρα, συχνά νοιώθω ότι λειτουργώ σαν στον αυτόματο πιλότο.

Και αυτό είναι καλό.

Αυτές είναι οι επιλογές μου και «δουλεύουν» καλά για μένα.

Αλλά μόλις φτάσει το Σαββατοκύριακο, τραβάω μία γραμμή. Ξέρω πολύ καλά ότι δεν μπορώ να ανεχτώ την τρέλα όλης της εβδομάδας χωρίς ένα διάλειμμα, έτσι έχω σχεδιάσει το βράδυ της Παρασκευής και του Σαββάτου να χαλαρώνω με το σύζυγό μου. Μερικές φορές βλέπουμε τηλεόραση, άλλες παίρνουμε μία babysitter και βγαίνουμε έξω για φαγητό, και τουλάχιστον 2 φορές τα τελευταία χρόνια πέσαμε αναίσθητοι στο κρεβάτι από τις 9!

Ξέρω ότι αυτό μπορεί να μη είναι συναρπαστικό, αλλά είναι αρκετό για μας τους δύο, και είναι πράγματι υπέροχο το πόσο μας βοηθά να ξεκουραστούμε και γεμάτοι ενέργεια να ξεκινήσουμε τη Δευτέρα το πρωί». 

Πραγματικά, απλές και εφαρμόσιμες συμβουλές από τη «φιλοσοφημένη» φίλη μας.

Μήπως να δοκιμάζαμε κάτι και εμείς;