4 τρόποι για να γίνει το παιδί σας υπεύθυνο

Κάθε γονέας που αγαπάει το παιδί του αναρωτιέται πώς θα γίνει ο ίδιος καλύτερος για να μπορέσει να μεγαλώσει το παιδί του με αρχές που θα το βοηθήσουν στη μετέπειτα ζωή του.

Μία από τις αξίες που κάθε γονέας θέλει να «περάσει» στο παιδί του είναι εκείνη της «υπευθυνότητας».

Επιτρέψτε στο μωρό σας να είναι “εξαρτημένο” από εσάς.

Πολλοί γονείς πιστεύουν πως είναι καλύτερο να μεγαλώνουν τα παιδιά τους περισσότερο «αυστηρά» ως έναν τρόπο που θα τα κάνει ανεξάρτητα όμως, αντικειμενικά δεν είναι απολύτως «σωστή» μέθοδος.

Ένα παιδί, για να εξελιχθεί σωστά πρέπει να έχει «βαθιές ρίζες» ή πιο απλά να είναι συναισθηματικά προσδεμένο μαζί σας. Άρα πρέπει να του δίνεται πολλή μα πολλή αγάπη.

Πρακτικά τι μπορείτε να κάνετε; Ανταποκριθείτε στο αίτημα του μωρού σας και δείξτε του πώς θα ξεχωρίσει το συναίσθημα του. Δηλαδή: Όταν κλαίει ένα μωρό δεν πρέπει να το αγνοήσετε. Οι συμπεριφορές μη ανταπόκρισης στη συναισθηματική ανάγκη του μωρού σας δεν φέρουν το αποτέλεσμα ανεξαρτησίας που θέλετε. Με πολλή αγάπη δεν «κακομαθαίνετε» το παιδί σας. Αντιθέτως του παρέχετε την ασφάλεια του να εξερευνήσει, να κάνει βήματα προς τον κόσμο και να επιστρέψει στο «καταφύγιο» του.

Επιτρέψτε στο παιδί να μεγαλώσει ανεξάρτητο.

Πολλές φορές αυτό γίνεται ανάποδα. Ενισχύεται η ανεξαρτησία στα μωρά και μετά περιορίζονται τα παιδιά, όταν ζητούν ανεξαρτησία. Φυσικά και πρέπει να ελέγχετε αν το παιδί σας κάνει το οτιδήποτε με ασφαλή τρόπο, αλλά μην του στερείτε τη δυνατότητα να κάνει εξάσκηση της ανεξαρτησίας του από φόβο «μήπως συμβεί κάτι». Αν έχει τα θεμέλια ενός ασφαλούς συναισθηματικού δεσμού με εσάς τα πρώτα χρόνια της ζωής του, ξέρει ότι μπορεί να απευθυνθεί σε εσάς, αν προκύψουν προβλήματα.

Επιτρέψτε στο παιδί σας να παίξει.

Μέχρι την ηλικία των 6-7 ετών τα παιδιά θα πρέπει να ξοδεύουν τον περισσότερο χρόνο παίζοντας. Το ιδανικό θα ήταν να παίζουν σε εξωτερικούς χώρους, αλλά ακόμα κι αν αυτό δεν είναι εφικτό το σημαντικό είναι να παίζουν. Το παιχνίδι είναι το κλειδί στη διαδικασία της μάθησης. Και ακόμα και το πιο «σκληρό» παιχνίδι (παιχνίδι με σπαθιά, πάλη κτλ.) μπορεί να διδάξει στα παιδιά πολλά πράγματα σχετικά με την ασφάλεια, το σεβασμό προς τους άλλους, κτλ.

Μία δημοφιλής εφαρμογή σε παιδιά και γονείς είναι η εφαρμογή που δημιούργησε η Lidl «My Lidl Store». Το παιδί φτιάχνει το δικό του εικονικό κατάστημα Lidl, αγοράζει και πουλάει προϊόντα με βάση τις ανάγκες και τη ζήτηση των πελατών, προσλαμβάνει προσωπικό και να αναθέτει σε κάθε ένα συνεργάτη ξεχωριστά τις δικές του αρμοδιότητες με στόχο πάντα την εύρυθμη λειτουργία του καταστήματος αλλά και την ικανοποίηση των πελατών. Εκτός από την απαραίτητη και ουσιαστική επαφή που αποκτούν τα παιδιά με τις καθημερινές προκλήσεις ενός καταστήματος, καλλιεργούν την αυτοπεποίθηση και την υπευθυνότητα τους, αφού διαχειρίζονται μόνα τους το ζήτημα της τροφής και της ανάπτυξης.

Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν την εφαρμογή My Lidl Store σε iOS και Android.

Επιτρέψτε στο παιδί σας να λέει ΟΧΙ.

Επιτρέποντας στο παιδί να λέει όχι, αναπτύσσει τη δική του φωνή. Το πρώτο βήμα μπορεί να γίνει με τους ίδιους τους γονείς. Θα πρέπει να επιτρέψετε στο παιδί σας να σας λέει όχι (όταν υπάρχουν επιχειρήματα που το στηρίζουν βέβαια!). Αν το παιδί δεν μπορεί να αισθανθεί ασφαλές να πει όχι στους γονείς, πώς μπορείτε να περιμένετε να νιώσει δυνατά να πει όχι σε οποιονδήποτε άλλο;

Aν χρειάζεται να «υποχρεώσετε» το παιδί σας να γίνει ανεξάρτητο: αυτό θα το κάνει μόνο του όταν το ίδιο θα είναι έτοιμο. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να μη φοβάστε όταν εκείνο προσπαθεί και αποτυγχάνει –άλλωστε μέσα από τα λάθη μαθαίνουμε και ωριμάζουμε– και να είστε δίπλα του υποστηρικτικά και διακριτικά σε όλη αυτή τη διαδικασία.