Τα οφέλη της μουσικής στο έμβρυο

Γράφει η Σοφία, 

Πρώτα από όλα να σας πω ότι η μουσική για εμένα είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Δουλεύω ακούγοντας μουσική, μαγειρεύω με μουσική, χαλαρώνω με μουσική κάνω δουλειές στο σπίτι με μουσική. Σαφές ε;

Όταν έμεινα έγκυος ένα από τα πρώτα δώρα του άντρα μου ήταν ένα cd με τραγούδια που βρήκε πως κάνουν καλό στο μωρό – είναι γλύκας ε;!

Κι έτσι το έψαξα λίγο παραπάνω και βρήκα πως πράγματι η μουσική ωφελεί μαμά και μωρό.  

Πρώτα από όλα να επιβεβαιώσω πως το έμβρυο ακούει μουσική! Η αίσθηση της ακοής είναι η πρώτη που αναπτύσσεται γύρω στους 3 μήνες της εγκυμοσύνης και τον 5ο μήνα της κύησης είναι πλέον τελειοποιημένη. Το μωρό από τον 7ο πλέον μήνα, όχι μόνο κινείται σύμφωνα με την μουσική, αλλά δείχνει και προτίμηση για συγκεκριμένους τύπους μουσικής! Φοβερό;;

Έχει παρατηρηθεί πως τα νεογέννητα μπορούν να αναγνωρίσουν μουσική που οι γονείς τους έπαιζαν για αυτά όταν ήταν στην μήτρα και επίσης γίνονται πιο χαρούμενα, ή τους παίρνει ο ύπνος όταν ακούνε κάποιο γνώριμο τραγούδι.  Κάποιοι ειδικοί επίσης λένε ότι τα έμβρυα αναπνέουν στον ρυθμό της αγαπημένης τους μουσικής. 

Είναι γεγονός πως τα μωράκι μας αναπτύσσεται άρρηκτα ενωμένο με τη μανούλα άρα ό,τι βιώνουμε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης το βιώνει και εκείνο! Τα συναισθήματά μας, τις σκέψεις μας, τα άγχη μας, όλα! Αυτές οι πρώτες εμπειρίες διαπλάθουν την σωματική και ψυχική ύπαρξή του και καθορίζουν την μελλοντική του υγεία και νοοτροπία. 

Όταν λοιπόν, σας λένε «μην αγχώνεσαι, να είσαι ήρεμη» κλπ σχετικές συμβουλές, έχουν απόλυτο δίκιο! 

Ψάχνοντας λοιπόν βρήκα πως η καταλληλότερη μουσική για τη μητέρα και το μωρό είναι η κλασσική μουσική. Έρευνες που έχουν γίνει έχουν δείξει πως η κλασσική μουσική, ενεργοποιεί τον εγκέφαλο και αυξάνει την δημιουργικότητα δηλαδή μπορεί να βοηθήσει στη δόμηση ενός υγιούς και αρμονικού σώματος γεμάτο με ψυχικά χαρίσματα και αρετές. Η μουσική συνδέεται με τον ρυθμό, την αρμονία, την αίσθηση του μέτρου, την αυτογνωσία, τη διάκριση της ομορφιάς και την ηρεμία. 

Εμένα δε, με χαλαρώνει πάρα πολύ να ακούω ήχους της φύσης. Τη βροχή, τα κύματα, ήχους του δάσους, κελάηδισμα πουλιών κλπ. Βάζω βίντεο διάρκειας τουλάχιστον μιας ώρας στο YouTube και χαλαρώνω…

Σε αυτό το σημείο λοιπόν να σας πω πως μόλις είδα στο φυλλάδιο του Lidl πως θα φέρει μουσικά όργανα… πήρα τον αντρούλη μου και του είπα πως ήρθε η ώρα να θυμηθούμε τα μαθήματα κιθάρας που και οι δύο κάναμε στην εφηβεία μας.

Έτσι… πήραμε κιθάρα! Είναι πολύ αστείο, καθώς μέχρι στιγμής μόνο την «γρατζουνάμε» και τραγουδάμε λίιιγο σαν γάτες, όμως όση ώρα το κάνουμε αυτό, εγώ νιώθω πάρα πολύ χαρούμενη και το μωράκι μας κλωτσάει! Τώρα αν κλωτσάει γιατί δεν αντέχει να μας ακούει… δεν το ξέρω!


Να ακούτε μουσική λοιπόν, να τραγουδάτε, να μιλάτε και να επικοινωνείτε με το μωρό σας!

Η φωνή σας σε συνδυασμό με τη μουσική πλάθουν το σώμα και διαμορφώνουν το χαρακτήρα του μωρού σας. Η φωνή της μητέρας είναι το πιο σημαντικό άκουσμα του εμβρύου.

Το έμβρυο συνδέεται ψυχικά με την μητέρα του ιδίως μέσα από την φωνή της και πιστέψτε με μέσα από την ευτυχή ακοή, την ευτυχή επικοινωνία του εμβρύου με την εσάς, αντλεί ένα βαθύ συναίσθημα ασφαλείας, μια επιθυμία επικοινωνίας με τον κόσμο, όπου θα ζήσει μετά τη γέννησή του.