8 πλεονεκτήματα της ζωγραφικής στην ψυχολογία και την ανάπτυξη των παιδιών

...Αφήστε τα να αναπτύξουν τη φαντασία τους...

«Μία από τις πιο απλές δραστηριότητες που βοηθά την ψυχολογική, γνωστική και δημιουργική εξέλιξη των παιδιών, είναι η ζωγραφική».

Γράφει η Μάρθα,

Όταν διάβασα αυτή την πρόταση σε ένα άρθρο άρχισα να σκέφτομαι πόσα πράγματα δεν γνωρίζω μεγαλώνοντας την κόρη μου.

Η μικρή μου Γεωργία ζωγραφίζει από τότε που άρχισε να πιάνει πράγματα. Ζύμωνα εγώ ψωμί κι εκείνη «τράβαγε γραμμές» στο αλεύρι. Κι έτσι, πάντα στην «τσάντα που βάζουμε μέσα όλα τα απαραίτητα» έχουμε ξυλομπογιές ή μαρκαδόρους και ένα μπλοκ.

Φέτος, ξεκινάει σχολείο και εχθές πήγαμε στο Lidl για να αγοράσουμε, τσάντα, κασετίνα, μολύβια και φυσικά πήραμε και ξυλομπογιές/μαρκαδόρους/κηρομπογιές επειδή «μαμά όταν θα διαβάζω θα μπορώ μετά να ζωγραφίσω;». Εννοείται «έλιωσα» και πήραμε όσα χρωματικά εργαλεία ήθελε.

Γυρνώντας σπίτι ξεκίνησε να ζωγραφίζει κι εγώ άρχισα να ψάχνω τι πραγματικά της προσφέρει αυτή η ασχολία. Βρήκα εξαιρετικά πλεονεκτήματα και σας αναφέρω τα 8 που θεώρησα πολύ σημαντικά και θα ήθελα να τα μάθει κάθε γονέας.

Τα παιδιά απολαμβάνουν τη ζωγραφική χωρίς να σκέφτονται τι τους προσφέρει. Μέσα από την ζωγραφική οδηγούνται προς μία υγιέστερη και πιο ευτυχισμένη εφηβεία και αργότερα ενηλικίωση. Πιο συγκεκριμένα:

Βελτίωση της κινητικότητας των παιδιών

Η πράξη της ζωγραφικής μπορεί να βοηθήσει την κινητικότητα των νέων παιδιών. Οι κινήσεις, τα συναισθήματα και η ακριβής πρόσφυση που απαιτείται βοηθά τους μύες των δακτύλων, των χεριών και των καρπών. Η ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων βοηθά τα παιδιά να γίνουν επιδέξια και να μπορούν να χειριστούν μικρά αντικείμενα με σταθερότητα. Κάπως έτσι μπορεί να γίνουν εξαιρετικοί δακτυλογράφοι, έμπειροι αθλητές ή να ασχοληθούν με αντίστοιχες δραστηριότητες.

Προετοιμασία για το σχολείο

Η μόρφωση των παιδιών μέσα στην τάξη βασίζεται στη δομή. Σχεδόν όλα τα μαθήματα εξετάζονται ή διδάσκονται γραπτά με τεστ, εργασίες κ.λπ. Η ζωγραφική σε μπλοκ με σχέδια μπορεί να γίνει ένα αναπόσπαστο κομμάτι στην σωστή προετοιμασία των παιδιών για την δομημένη δουλειά που απαιτείται στο σχολείο.

Διέγερση της δημιουργίας

Είτε μένουν στις γραμμές είτε όχι, η ζωγραφική προωθεί ένα δημιουργικό πνεύμα και μια εκτίμηση για οπτικές διαφορές. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ανατροφοδοτείται η φαντασία και η έμπνευση των παιδιών καθώς τα ωθεί να σκεφτούν και να «γεννήσουν» νέες ιδέες.

Πιο ευανάγνωστος γραφικός χαρακτήρας

Η επιδεξιότητα, η δύναμη στο χέρι και η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι βασικές προϋποθέσεις για να γράψει το παιδί (ή πολλές φορές να καταφέρει και να καλλιγραφήσει). Όσο πιο συχνά ζωγραφίζει σε μπλοκ με πλαίσια τόσο πιο εύκολα θα καταφέρει να γράψει όταν έρθει η ώρα.

Αναγνώριση και διάκριση των χρωμάτων

Τα ονόματα και οι αποχρώσεις του κάθε χρώματος είναι δύσκολο να απομνημονευθούν, ακόμη και οι γονείς δυσκολεύονται. Κάθε διαφορετικός μαρκαδόρος (ενδεικτική αναφορά) προωθεί την πρακτική αναγνώρισης κοινών και λιγότερων κοινών χρωμάτων.

Συγκέντρωση και συγχρονισμός ματιού με το χέρι

Ο συγχρονισμός και η δυνατότητα εστίασης αναπτύσσεται στα μικρά παιδιά και οι δραστηριότητες που περιλαμβάνουν άσκηση των δεξιοτήτων αυτών βοηθούν στην αποτελεσματική και υγιή εξέλιξη των παιδιών. Όταν τα παιδιά κρατούν τα εργαλεία ζωγραφικής, επιλέγουν τα χρώματα, βάφουν με προσοχή στο σημείο που θέλουν με το χρώμα που επιλέγουν, ακόμη και όταν ακονίζουν τις μύτες των χρωμάτων παράλληλα εξασκούν τη δεξιότητα του συντονισμού και της συγκέντρωσης.

Όρια, δομή και χωρική συνειδητοποίηση

Τα όρια είναι ένα σημαντικό μάθημα που καλείται κάθε γονέας να διδάξει στα παιδιά του. Ό,τι κι αν επιλέξει να «γίνει» το παιδί σας μεγαλώνοντας οφείλει να ξέρει να διαχωρίζει τα όρια που το ίδιο ή οι οικείοι του θα του θέτουν. Με τη ζωγραφική σε μπλοκ με πλαίσια ένα παιδί μαθαίνει να σέβεται τα όρια προκειμένου να επιτευχθεί το αποτέλεσμα που θέλει. Επίσης, ακόμη κι αν δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά, μαθαίνουν τα σχήματα, την προοπτική, τα σχέδια και τις μορφές των απεικονίσεων.

Έκφραση των συναισθημάτων

Κάθε ανθρώπινο ον εκφράζει τον εαυτό του με διαφορετικό τρόπο. Η ζωγραφική λειτουργεί ως ένα «όχημα» έκφρασης καθώς δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να βγαίνουν εκτός «ορίων» να δίνουν δικά τους σχήματα στις σκέψεις, να επιλέγουν χρώματα κ.ο.κ.

Εγώ θα σας δώσω μία ακόμη συμβουλή. ΜΗΝ επεμβαίνετε στη ζωγραφική των παιδιών. Αφήστε τα να απολαύσουν αυτή την εκπληκτική δραστηριότητα κι ας κάνουν τον ήλιο μπλε και τετράγωνο.

Είναι κι αυτό μία μορφή έκφρασης που αν μη τι άλλο στο δικό τους μυαλό μοιάζει η σωστότερη.

Αφήστε τα να αναπτύξουν τη φαντασία τους και αν θέλετε να κάνετε κάτι, τότε πιάστε μολύβι και ζωγραφίστε παρέα.