Τα Χριστουγεννιάτικα έθιμα του σπιτιού μας!

Δεν ξέρω αν ισχύει και για εσάς όμως, εγώ είμαι μία μητέρα που λατρεύει την περίοδο των Χριστουγέννων.

Γράφει η Παρασκευή,

Μόλις περάσει το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη το σπίτι μας αρχίσει να μετατρέπεται σε «χωριό του Άγιου Βασίλη». Για πολλούς ίσως θεωρείται υπερβολή για εμάς στην οικογένειά μας είναι η έναρξη μίας περιόδου κατά την οποία γινόμαστε παιδιά για το παιδί μας. 

Βλέπετε, μεγαλώνοντας ούτε εγώ ούτε ο άντρας μου είχαμε την πολυτέλεια των Χριστουγεννιάτικων στολισμών και έντονων εθίμων. Μεγαλώσαμε σε χωριό με γονείς που μας λάτρευαν αλλά δεν πίστευαν ή καλύτερα δεν έμαθαν να αφήνουν αυτή την ανεξέλεγκτη Χριστουγεννιάτικη διάθεση να τους κατακλύζει. 

Τώρα που έχουμε γίνει γονείς της μικρής Γεωργίας πραγματικά έχουμε καθιερώσει τόσες Χριστουγεννιάτικες στιγμές που το πρόσωπό της λάμπει (μαζί με το δικό μας).

Προτού σας αναφέρω τα Χριστουγεννιάτικά μας έθιμα θα ήθελα να σας πω να κάνετε αυτό που θέλετε εσείς και όχι αυτό που κάνει ο γείτονας σας. Αν θέλετε να στολίσετε, στολίστε! Αν δεν θέλετε, μην στολίσετε! Η ουσία άλλωστε αυτής της περιόδου κρύβεται στην διάθεση. Αυτή την ορμώμενη από την «παιδική αφέλεια» διάθεση πως, αν ήμασταν όλο το χρόνο καλά παιδιά, ο Άγιος Βασίλης θα μας φέρει ένα δώρο και ο κόσμος θα γίνει καλύτερος από πέρσι…

Έθιμο Νούμερο 1: Στολισμός σπιτιού. 

Ξεκινάμε με τον στολισμό του σπιτιού με μικρά διακοσμητικά. Μη φανταστείτε υπερβολές κι ας είπα πως στολίζουμε από νωρίς. Πρώτα-πρώτα βάζουμε στολιδάκια σε σημεία του σπιτιού. Το δέντρο το στολίζουμε περίπου στις 05 Δεκέμβρη, έτσι όλο τον Νοέμβρη έχουμε Χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά και κεράκια γύρω στο σπίτι για να μας ανεβάζουν τη διάθεση. Φέτος βρήκαμε υπέροχα στο Lidl και μιας και ήταν οικονομικά πήραμε αρκετά!

Aγοράσαμε και καινούργια στολίδια για το δέντρο! 

Έθιμο Νούμερο 2: Χριστουγεννιάτικες γεύσεις

Από τα αγαπημένα μας έθιμα είναι να δοκιμάζουμε κάθε χρόνο από ένα παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο γλύκισμα και να βραβεύουμε το καλύτερο. Τι εννοώ; 

Φέτος δηλώσαμε πως θα ψάξουμε να βρούμε το πιο νόστιμο Panettone της αγοράς. 

Oι Ιταλοί το θεωρούν το Νο 1 χριστουγεννιάτικο γλυκό ενώ τόσο σε Ευρώπη (πλην της Ελλάδας) όσο και Αμερική, οι βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων και των delicatessen γεμίζουν με το επιβλητικό αυτό γλύκισμα. Το πανετόνε (panettone) είναι, το ψηλό γλυκό ψωμί με φρούτα και ξηρούς καρπούς από την Ιταλία. 

Πέρσι δοκιμάσαμε Κουραμπιέδες και τη χρονιά πριν μελομακάρονα. Οι καλύτεροι κουραμπιέδες ήταν της γιαγιάς Θεοδώρας (η μαμά μου) και τα καλύτερα μελομακάρονα ήταν … τα δικά μου! (οκ, ίσως «λάδωσα» τους κριτές).
Μέσα από αυτή τη διαδικασία η μικρή μας μαθαίνει και την ιστορία των γλυκών αλλά και να «μαγειρεύει» μαζί μου ή με τη γιαγιά της. Είναι ένα έθιμο που το περιμένει πώς και τι!

Έθιμο 3: Προσφορά

Αν και ως οικογένεια προσφέρουμε όλο τον χρόνο στους συνανθρώπους μας, τα Χριστούγεννα η Γεωργία μας θέλει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Προσφέρουμε γλυκά στον οίκο ευγηρίας της γειτονιάς μας, δίνουμε ρούχα σε συνανθρώπους μας που έχουμε γνωρίσει στην εκκλησία και ξέρουμε πως τα χρειάζονται και το κυριότερο κάνουμε δώρα που προσφέρουν χαρά αλλά και έχουν κοινωνική ευαισθησία. 

Ό,τι κι αν κάνετε είναι αρκετό! Τα Χριστούγεννα είναι μία γιορτή για τα παιδιά και η ουσία του εορτασμού τους βρίσκεται στη χαρά. Αφήστε τα να αισθανθούν τη χαρά και γεμίστε τα με οικογενειακές αναμνήσεις που θα τους ζεσταίνουν τη καρδιά για πάντα.