9 συμβουλές για να αυξήσετε το χρόνο που περνάτε σαν οικογένεια!

9 συμβουλές για να αυξήσετε το χρόνο που περνάτε σαν οικογένεια!

Το μαγείρεμα, το πλύσιμο των ρούχων και η εργασία μας είναι ασφαλώς όλα απαραίτητα αλλά πολύ συχνά, αυτό σημαίνει ότι οι γονείς έχουν λιγότερο χρόνο στη διάθεσή τους  για να τον περάσουν με τα παιδιά τους. Μία πρόσφατη μελέτη έδειξε, ότι οι γυναίκες περνούν στο σπίτι λίγο περισσότερο χρόνο από ότι οι άνδρες. Πράγμα το οποίο αποδεικνύει ότι οι γονείς γίνονται χίλια κομμάτια.

 

Σίγουρα η εργασία, ο γάμος, τα παιδιά, το μαγείρεμα είναι όλα προτεραιότητες στη ζωή μας αλλά υπάρχουν υγιείς προσεγγίσεις σε όλα αυτά έτσι ώστε, να μην αισθάνονται οι γονείς εκτός ελέγχου. Προσπαθήστε να ακολουθήσετε αυτές τις πρακτικές συμβουλές για να εξοικονομήσετε χρόνο για τις καθημερινές δουλειές και να μπορέσετε να έχετε περισσότερο χρόνο με την οικογένειά σας.

Οργανώστε το χρόνο σας

Χωρίστε τη λίστα των υποχρεώσεων σας σε τρεις κατηγορίες: Όχι – Κάποιος άλλος – Ναι!

Υπάρχει πάντα κάτι στη λίστα αυτή,  που ξέρουμε ότι δεν πρόκειται ποτέ να το κάνουμε. Διαγράψτε το. Εξετάστε προσεκτικά το κάθε τι και ρωτήστε τον εαυτό σας τι θα γίνει αν δεν το κάνετε. Εάν κάνετε κάτι από καθήκον ή συνήθεια βάλτε το στα «όχι». Εάν κάποιος άλλος μπορεί να κάνει για σας κάτι, βάλτε αυτή την υποχρέωση στη λίστα του «κάποιος άλλος». Στην κατηγορία των υποχρεώσεων που πρέπει και θέλετε εσείς να κάνετε, προσπαθήστε να είστε συνεπής και να μη χάνετε χρόνο.

Χρησιμοποιείστε αυτά που έχετε

Επωφεληθείτε από κάθε τι που έχετε. Μάθετε αν το καθαριστήριό σας μπορεί να πάρει και να παραδώσει τα ρούχα σας στο σπίτι και αν τα οικονομικά σας επιτρέπουν να δίνετε τα ρούχα για πλύσιμο έξω. Συντονίστε τις εξωτερικές δουλειές σας ανά περιοχή, ώστε να τελειώνετε όσες περισσότερες μπορείτε σε μία έξοδο. Εάν οι φίλοι σας ή κάποιος από την οικογένεια, προσφερθεί να σας βοηθήσει, προς θεού, μην πείτε όχι!

Συμμετοχή των παιδιών

Εννοείται πως διπλώνετε τα πλυμένα ρούχα και στρώνετε το τραπέζι πολύ πιο γρήγορα από το παιδί σας. Όμως, όταν τους αναθέτετε να κάνουν και αυτά απλές δουλειές, τους διδάσκετε πολύτιμα πράγματα για το μέλλον τους. «Η δουλειά της μητέρας δεν είναι να είναι προσωπικός βοηθός» λένε οι ειδικοί. «Η δουλειά της μητέρας είναι να διδάξει στο παιδί πώς να γίνει ανεξάρτητο». Ακόμη και ένα μικρό παιδί μπορεί να βάλει τα παιχνίδια του στο καλάθι. Οργανώστε ένα οικογενειακό διαγωνισμό. Ποιος θα μαζέψει πιο γρήγορα τα περισσότερα παιχνίδια από το σαλόνι! Και διασκεδάστε όλοι μαζί.

Μειώστε το χαμένο χρόνο

Εάν ξοδεύετε πραγματικά καθημερινά χρόνο ψάχνοντας τα κλειδιά σας, το κοντρόλ της τηλεόρασης και άλλα μικροπράγματα, βρείτε  ένα σύστημα, όπου κάθε μέλος της οικογένειας,  θα έχει τη δική του θέση για τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Τοποθετήστε ένα μικρό καλάθι δίπλα στην πόρτα για τα κλειδιά του σπιτιού. Βάλτε μία κρεμάστρα με θέσεις για όλη την οικογένεια όπου θα μπορούν να κρεμούν τα παλτά τους. Για να αποφύγετε το πρωινό άγχος, ετοιμάστε τα ρούχα και τα παπούτσια της επομένης ημέρας λίγο πριν κοιμηθείτε.  

Εάν πρέπει να ελέγξετε τα email σας ή να μιλήσετε στο τηλέφωνο, κάντε το όταν τα παιδιά είναι στο κρεβάτι τους ή νωρίς το πρωί πριν ξυπνήσουν.

Κάντε την εργασία σας αποδοτική

Η καλή απόδοση στην δουλειά σάς επιτρέπει να είστε χαλαρή στο σπίτι. Όμως μερικές φορές, μπορείτε να εργαστείτε εκτός γραφείου. Δείτε, αν η εταιρία σας επιτρέπει να φτάσετε λίγο νωρίτερα ή αργότερα στο γραφείο ή αν θα μπορούσατε να εργάζεστε από το σπίτι μία ημέρα την εβδομάδα.

Εμπιστευθείτε και βασιστείτε στην τεχνολογία

Χρησιμοποιήστε το διαδίκτυο και τα emails όσο το δυνατόν περισσότερο. Μάθετε για τον άσχημο καιρό, τις καθυστερήσεις ή τις απεργίες των μεταφορικών μέσων για να οργανώσετε όσο το δυνατόν καλύτερα τις δουλειές και τις μετακινήσεις σας. Τα online ψώνια κερδίζουν όλο και περισσότερους φίλους. Εξοικονομείτε χρόνο και πολλές φορές χρήμα, γιατί μπορείτε να δείτε όλες τις προσφορές. Κατεβάστε ένα πρόγραμμα στο computer σας και συμπληρώστε όλες τις σημαντικές ημερομηνίες, όπως συναντήσεις με τους δασκάλους, σχολικές διακοπές, εκδρομές, επαγγελματικά ταξίδια. Μην ξεχνάτε να το ενημερώνετε τακτικά.

Ετοιμάστε διπλή ποσότητα φαγητού

Εάν θέλετε να ετοιμάστε ζυμαρικά για το δείπνο, υπολογίστε διπλή ποσότητα και βάλτε τα μισά στην κατάψυξη για να είναι έτοιμα για την επόμενη εβδομάδα. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε με τα λαχανικά. Ετοιμάστε περισσότερα, βάλτε τα στο ψυγείο και την επόμενη ημέρα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σαν  σαλάτα. Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και δημιουργήστε, για παράδειγμα, νόστιμα σάντουιτς με το κοτόπουλο που έχει περισσέψει. Βρείτε στο διαδίκτυο απλές και υγιεινές συνταγές για όλη την οικογένεια. Έχετε πάντα στην κατάψυξη λαχανικά, θα σας σώσουν κάποια στιγμή αν έχετε ξεχάσει να αγοράσετε κάτι. Επίσης επιτρέψτε στον εαυτό σας να έχετε μερικές πίτσες, για κάποιο βράδυ που καθυστερήσατε στο γραφείο και δεν έχετε χρόνο να ετοιμάσετε δείπνο. 

Γνωρίστε τον εαυτό σας και τις προτεραιότητές σας

Όταν σταματήσετε να προσπαθείτε να είστε η τέλεια μαμά, δημιουργείτε περισσότερο ελεύθερο χρόνο! Σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με την σούπερ Μαμά που τα έχει όλα τέλεια στο σπίτι και το γραφείο. Δεν υπάρχει. Σκεφτείτε ποιες είναι οι προτεραιότητες σας και ακολουθήστε τες. Για κάθε άτομο είναι διαφορετικές. Κάντε αυτά που σας βοηθούν να αισθάνεστε χαρούμενη και χωρίς άγχος. Εάν δεν μπορείτε να βλέπετε στο τραπέζι σας χαρτιά και ζωγραφιές, πείτε στα παιδιά να σας βοηθήσουν να τα μαζέψετε. Αν αυτό δεν σας ενοχλεί και προτιμάτε να μαγειρεύετε με τα μικρά σας παρέα στη κουζίνα, κάντε το. Αντί να προσπαθείτε  να αλλάξετε τον εαυτό σας για να κάνετε τέλεια κάτι, αλλάξτε αυτό που δεν σας ευχαριστεί με κάτι που ταιριάζει στο δικό σας χαρακτήρα και τον τρόπο ζωής. Αφιερώστε χρόνο σε ότι είναι σημαντικό για σας.

Δημιουργήστε καινούργιες συνήθειες

Μην περιμένετε τις διακοπές ή τις γιορτές για να είστε όλοι μαζί. Το πρωινό κάθε Κυριακή, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι το βράδυ της Παρασκευής, τα ψώνια το Σαββατοκύριακο ή η κηπουρική μπορεί να «φέρει» την οικογένεια μαζί.

Όποια και αν είναι η παράδοση που θα επιλέξετε, βεβαιωθείτε ότι ο καθένας, συμπεριλαμβανομένων των γονέων, σέβεται το καθορισμένο χρονικό διάστημα. Όλοι πρέπει να εμφανιστούν. Ξεχάστε τα κινητά, το facebook και την τηλεόραση. Απολαύστε ο ένας τον άλλον.