Ανύπαντρη μητέρα. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένας σωστός προγραμματισμός

Ανύπαντρη μητέρα. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένας σωστός προγραμματισμός

Σήμερα, πολλές νέες γυναίκες αποφασίζουν να αποκτήσουν ένα παιδάκι, χωρίς να είναι παντρεμένες, είτε γιατί αυτή είναι η απόφασή τους, είτε γιατί λίγο πριν τον γάμο η σχέση τους χάλασε.

Σε όλη την Ευρώπη και στην Αμερική υπάρχουν πολλά εκατομμύρια μονογονεϊκές οικογένειες, που στηρίζονται κυρίως στην μητέρα, και τα καταφέρνουν πολύ καλά.

Ας δούμε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί:
Δημιουργήστε μία βάση.
Το κλειδί για να προετοιμαστείτε για την άφιξη του μωρού σας, είναι να ξέρετε πολύ καλά τι ξοδεύετε τώρα, χωρίς το μωράκι σας. Επίσης είναι σημαντικό να υπολογίσετε τις δαπάνες όταν φτάσει το μωρό, μην ξεχάσετε τίποτε, από τις πάνες, την κούνια του, το καθισματάκι του, τις κρέμες, τον παιδίατρο, το γάλα του (αν δεν θα θηλάσετε) αλλά και την τροφή του μετά τον απογαλακτισμό. Κάτι ακόμη πολύ σημαντικό.

Εφόσον είστε μόνη, κάποιος πρέπει να προσέχει το μωράκι σας, όταν θα επιστρέψετε στην εργασία σας. Υπάρχει κρατική βοήθεια, δηλαδή, δημόσιος παιδικός σταθμός με κριτήριο τα εισοδήματα κάθε γονέα.

Ξεκινήστε την εξοικονόμηση.

Μόλις μάθετε πως στέκεστε οικονομικά, μπορείτε να καθορίσετε εάν θα είστε σε θέση να ανταποκριθείτε στις δαπάνες, μόλις γεννηθεί το μωρό σας. Αν τα έσοδά σας είναι λίγα, είναι η κατάλληλη στιγμή να περιορίσετε τις δικές σας μηνιαίες δαπάνες.
Πρώτα από όλα εξετάστε τα σταθερά έξοδα με σχέση με αυτά που ίσως δεν είναι απαραίτητα.

Τα σταθερά έξοδα, είναι τα ίδια κάθε μήνα, όπως το ενοίκιο ή το στεγαστικό δάνειο, η ασφάλεια του αυτοκινήτου ή κάποια για την υγεία σας. Άλλες δαπάνες ποικίλουν κάθε μήνα και ενώ μερικές είναι απαραίτητες όπως το σούπερ μάρκετ ή μία επίσκεψη στο γιατρό, άλλες όπως τα ταξίδια και η ψυχαγωγία δεν είναι. Στη συνέχεια, καλό είναι να περικόψετε τις έκτακτες δαπάνες όπου μπορείτε. Για παράδειγμα, ετοιμάστε το φαγητό σας στο σπίτι, αν συνηθίζατε να τρώτε συχνά έξω.
Και όσο όμορφο και αν είναι μην το παρακάνετε στα ψώνια για το μωρό σας. 

Μην ξεχάσετε να εξετάσετε το κόστος του τηλεφώνου σας, σταθερό και κινητό, ή κάποιες συνδρομές που ίσως έχετε και δεν είναι απαραίτητες. Κάθε μηνιαίο έξοδο που είναι δυνατόν να περιορίσετε θα είναι αργότερα, μεγάλη βοήθεια.
Όσο γρηγορότερα, προσαρμοστείτε σε ένα καινούργιο μηνιαίο προϋπολογισμό, τόσο πιο εύκολα θα οικοδομήσετε ένα «μαξιλάρι» οικονομίας για τον ερχομό του μωρού σας. 

Εξασφαλίστε το μέλλον του.
Είναι σίγουρα ένα θέμα που δεν θέλει κανείς να σκεφτεί αλλά είναι απαραίτητο, ιδίως για τους μόνους γονείς, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν το παιδί όχι μόνο οικονομικά, δηλαδή να ορίσουν ποιος θα είναι ο κηδεμόνας του παιδιού, σε περίπτωση που κάτι συμβεί. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο άλλος γονέας του μωρού, ή αν όχι, μιλήστε με κάποιο άτομο που εμπιστεύεστε για να αναλάβει την ανατροφή του παιδιού σας.

Επίσης, η ασφάλεια ζωής είναι πολύ σημαντικό μέτρο, για να εξασφαλίσει το παιδί τους οικονομικούς πόρους που χρειάζεται μέχρι να μπορεί να στηρίξει τον εαυτό του.
Σύμφωνα με τον νόμο και οι δύο γονείς έχουν την υποχρέωση να στηρίζουν ένα παιδί.

Τόσο η μητέρα όσο και ο πατέρας έχουν τη νομική υποχρέωση να στηρίζουν το παιδί μέχρι τα δέκα οκτώ του χρόνια. Συνήθως η μητέρα έχει το παιδί από τη γέννησή του, αλλά και ο πατέρας έχει υποχρεώσεις στην ανατροφή του. Εάν δεν το έχει αναγνωρίσει, μπορεί η μητέρα να καταφύγει στη δικαιοσύνη και μία δικαστική απόφαση θα απαιτήσει από τον πατέρα να αναλάβει τη γονική μέριμνα.

Ζητήστε βοήθεια.

Η ενασχόληση με τα οικονομικά ως μόνος γονέας μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο, αλλά δεν χρειάζεται να το αντιμετωπίζετε μόνη. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν πάρα πολλά άτομα που είναι σαν εσάς. Συζητήστε το με συγγενείς, φίλους και επαγγελματίες και ακόμη με απευθείας σύνδεση με φόρουμ, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν πάντα άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να δώσουν ένα χέρι βοήθειας.

Μην χάσετε την ελπίδα.
Θα μπορούσε να είστε άστεγη ή ο πλουσιότερος άνθρωπος στη γη. Χωρίς ελπίδα δεν έχετε τίποτε, λένε οι ειδικοί. Είστε η ζωντανή απόδειξη ότι μπορείτε να «βγάλετε» τον εαυτό σας από κάθε κατάσταση χάους.