Απλές συμβουλές για τις Μητέρες με αγχώδεις διαταραχές

Απλές συμβουλές για τις Μητέρες με αγχώδεις διαταραχές

Η μητρότητα και το άγχος δεν είναι καθόλου καλό μίγμα! Δείτε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί για να αντιμετωπίσουν οι μανούλες κρίσεις πανικού και αγχώδη διαταραχή, ακόμα και όταν τα παιδιά είναι γύρω τους.

«Περπατούσα πάνω κάτω, διηγείται νεαρή μητέρα, στη συνέχεια έκανα βαθιά καθίσματα και μετά έπινα νερό, ενώ ο ενός έτους γιός μου κοιμόταν ήρεμα στο κρεβάτι του. Δεν έκανα γυμναστική, είχα κρίση πανικού. Δεν ήταν σαφές τι την προκάλεσε και αυτό έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα».

Οι κρίσεις αυτές μπορεί να έρθουν από το πουθενά, ή να τις προκαλέσει κάποιο συγκεκριμένο γεγονός. Ειδικά, αν συμβαίνουν σε ορισμένες καταστάσεις που μας προκαλούν φόβο, όπως η οδήγηση ή όταν βρισκόμαστε σε ένα μεγάλο πλήθος κόσμου, αναφέρει η Dr. Samantha Brody, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.

Με τα χρόνια, συνεχίζει η ίδια, έχω μάθει πώς να αντιμετωπίζω το άγχος, η προσπάθεια μου ήταν να αποφύγω τα χειρότερα, δηλαδή να λιποθυμήσω. Υπάρχουν σήμερα, πολλά διαφορετικά φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν να ξεπεράσουμε τα συμπτώματα πανικού.

Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα που αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, χρησιμοποιούνται συνήθως ως παράγοντες πρώτης γραμμής, λόγω του ότι είναι αποτελεσματικά και καλά ανεκτά. Μερικές φορές τα βλαβερά συμπτώματα χρειάζονται άμεση ανακούφιση και τα φάρμακα αυτά είναι αναγκαία. Όμως χρειάζεται προσοχή ώστε να αποφευχθεί η κατάχρηση και η εξάρτηση, συμβουλεύει η Samantha Brody.

Είναι απαραίτητο να επικοινωνήσει κάθε άτομο με κρίσεις πανικού με ένα ειδικό γιατρό με εμπειρία στη θεραπεία της διαταραχής πανικού για να εφαρμόσουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας. Μόνο η χρήση φαρμάκων, πολλές φορές δεν είναι αρκετή.

Τα διαφορετικά άτομα απαιτούν διαφορετικά είδη φροντίδας. Ο γιατρός δουλεύοντας με τον ασθενή του θα μπορέσει να τον καταλάβει και να συστήσει ακριβώς την θεραπεία που χρειάζεται.

Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή και τη θεραπεία, συνιστά η Δρ. Brody, υπάρχουν κάποιες απλές, χρήσιμες συμβουλές και φιλικές προς τα παιδιά, συμβουλές για να ηρεμήσει από το άγχος η μητέρα και να ανταπεξέλθει σε μία κρίση πανικού, γιατί σαν μητέρες, δεν έχουμε το δικαίωμα και δεν μπορούμε να ξαπλώσουμε στο κρεβάτι μέχρι να μας περάσει.

• Ασχοληθείτε με κάποιο κατασκευαστικό παιχνίδι.
• Βγείτε έξω και κάντε μία βόλτα στον καθαρό αέρα.
• Αφήστε το μικρό σας να δει ένα παιδικό πρόγραμμα και ξεκουραστείτε για 15 λεπτά.
• Πιείτε χαμομήλι. Έχει καταπραϋντικές ιδιότητες και παρόλο που δεν είναι φάρμακο μπορεί κάλλιστα να σας ανακουφίσει.
• Τηλεφωνήστε σε μία φίλη σας ή σε κάποιο μέλος της οικογένειας. Δεν είναι καθόλου ντροπή να ζητήσετε υποστήριξη και βοήθεια, αν πράγματι είναι αυτό που έχετε ανάγκη.

Οι κρίσεις πανικού δεν είναι αρρώστια, με τη σωστή καθοδήγηση και ίσως κάποια φάρμακα που θα σας προτείνει ο γιατρός σας θα μάθετε να τις ξεπερνάτε χωρίς πρόβλημα.