Διαβάστε 5 γονικές συμβουλές σύμφωνα με τους «ευτυχισμένους Δανούς»

Διαβάστε 5 γονικές συμβουλές σύμφωνα με τους «ευτυχισμένους Δανούς»

Έχοντας παντρευτεί και δημιουργήσει οικογένεια με έναν άνδρα από τη Δανία, τη χώρα που κυριαρχεί στις πρώτες θέσεις κατάταξης των πιο ευτυχισμένων χωρών, η Jessica Joelle Alexander αποφάσισε να μοιραστεί χρήσιμες συμβουλές που η ζωή της μαζί του, της έχει μάθει. Έτσι, ακολουθούν πέντε γονικές συμβουλές σύμφωνα με τους «ευτυχισμένους Δανούς».

Ως νέοι γονείς, συχνά αισθανόμαστε σαν να ζούμε στη στιγμή. Είτε ψάχνουμε να βρούμε πώς θα περάσουν αυτές οι «ατέλειωτες» νύχτες με το νέο μωρό, είτε πώς θα βεβαιωθούμε πως τρώει καλά, είτε πώς να διαχειριστούμε τα tantrums ή γενικότερα, πώς να διαχειριστούμε αυτό το νέο ρόλο μας. Το επάγγελμα του γονέα είναι σίγουρα το δυσκολότερο από όλα. Και είναι το δυσκολότερο επειδή αρκετές φορές είναι ζόρικο να καταλάβεις ποιος είναι ο «σωστός τρόπος». Πώς θα ήταν όμως οι ίδιες εμπειρίες αν τις ζούσαμε όπως οι γονείς από τη Δανία;

Διαβάστε ακόμη: Οι Δανοί διδάσκουν την ενσυναίσθηση, μεγαλώνοντας ευτυχισμένους ανθρώπους!

Η Δανία συνεχώς ως μία από τις πιο «ευτυχισμένες χώρες» στον πλανήτη για περισσότερα από 40 χρόνια στη σειρά. Είναι εντυπωσιακό. Παρατηρώντας τα παιδιά από τη Δανία διαπίστωσα πως πάντα είναι γαλήνια. Ήρεμα, σαν να αισθάνονται «γεμάτα».

Αφήστε τα να παίξουν.

Οι Δανοί γονείς πιστεύουν πως το παιχνίδι είναι μία από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες σε ένα παιδί. Δεν υπερ-προγραμματίζουν τη καθημερινότητα της ζωής των παιδιών τους. Το παιχνίδι αντιμετωπίζεται ως μία εκπαιδευτική μέθοδος στην Δανία από το 1871. Αφήστε τα παιδιά σας να βγουν έξω, να εξερευνήσουν παρέα με άλλα παιδιά της ίδιας ή διαφορετικής ηλικίας. Αντί να προγραμματίσετε δραστηριότητες, ίσως να τα αφήσετε να παίξουν μόνα τους. Όπως θέλουν. Το παιχνίδι από τα ίδια τα παιδιά αναπτύσσει την αυτοπεποίθησή τους, τους μηχανισμούς αντιμετώπισης καταστάσεων, τις ικανότητες διαπραγμάτευσης, τη δημιουργικότητα και τον αυτοέλεγχο.

Να είσαστε ειλικρινείς

Η ζωή δεν είναι ένα παραμύθι. Ακόμη κι αν ήταν όμως, έχουν και τα παραμύθια τις δικές τους δυσκολίες. Οι Δανοί είναι ειλικρινείς για τις πλευρές της ζωής στα παιδιά τους κι έτσι τα βοηθούν να είναι περισσότερο ανθεκτικά στα «πάνω-κάτω» που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Να τους λέτε την αλήθεια και να δίνετε αληθινές απαντήσεις στα ερωτήματά τους. Καμιά φορά το να διαβάσετε στα παιδιά μία ιστορία χωρίς happy ending ίσως να τα βοηθήσει να αναπτύξουν ένα πιο ανθεκτικό πρόσωπο.

Δοκιμάστε το «hygge»

Οι Δανοί συνεχώς εφαρμόζουν τη δική τους «χούγκα» (έτσι προφέρεται).Τι είναι; Είναι το «χουχούλιασμα». Η χαλαρές στιγμές με τους φίλους και την οικογένειά σου. Το να μαγειρεύετε παρέα, να παίζετε, να συζητάτε βοηθά τα παιδιά να μάθουν να απολαμβάνουν τον «χρόνο μαζί» και όχι μόνον τον «χρόνο μόνος». Αυτή η εκπαίδευση είναι τρομερά ωφέλιμη σε κάθε άνθρωπο. Σου δίνει εργαλεία για να μπορείς να απολαμβάνεις στιγμές με αγαπημένα σου πρόσωπα, ουσιαστικά.

Τέλος στα Τελεσίγραφα.

Οι Δανοί γονείς θέτουν όρια με σεβόμενοι τα παιδιά τους. Δεν θέλουν τα παιδιά τους να τους φοβούνται αλλά να τους σέβονται. Το «χαστούκι» στη Δανία νομοθετήθηκε ως παράνομο, 20 χρόνια πριν. Αντί αυτού οι γονείς στη Δανία προσπαθούν να κερδίσουν τη θέση τους στον απόλυτο σεβασμό από τον παιδί τους. Το κλειδί είναι η Υπομονή. Ως γονείς πρέπει να μάθουμε να οδηγούμε τα παιδιά μας έξω από τα καθημερινά τους ξεσπάσματα, χωρίς να έχουμε οι ίδιοι ξεσπάσματα. Και ναι! Πολλές φορές είναι εύκολο στη θεωρία αλλά τρομερά δύσκολο στην πράξη.

Αναδιατυπώστε τις αρνητικές λύσεις

Τα λόγια μας διαμορφώνουν το πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπουμε τον κόσμο. Όταν αλλάζουμε τον τρόπο που περιγράφουμε τα πράγματα, αλλάζουμε τον τρόπο που ο κόσμος μας αντιμετωπίζει. Προσοχή! Η αναδιατύπωση δεν είναι η επικάλυψη με ένα ροζ πέπλο. Είναι η ουσία της επικοινωνίας. Ακούμε τις θετικές λεπτομέρειες στις καταστάσεις και χτίζουμε τη λύση έχοντας στο νου μας αυτές τις θετικές λεπτομέρειες. Αν πχ. το παιδί σας μισεί το σχολείο, συζητήστε για το μάθημα των καλλιτεχνικών το οποίο σας είχε πει πως αγαπά. Αν θεωρούν πως είναι χάλια στο ποδόσφαιρό, συζητήστε για το παιχνίδι εκείνο που έβαλε γκολ. Βοηθήστε τα παιδιά σας να επικεντρωθούν σε αυτά που μπορούν να κάνουν και όχι σε εκείνα που δεν μπορούν. Αυτή η ικανότητα είναι συμβουλή προς τους γονείς για τα παιδιά τους αλλά και για τους ίδιους. Σιγά-σιγά θα το δείτε… η καθημερινότητα στην οικογένειά σας θα είναι περισσότερο τρυφερή!

δανοί ευτυχισμένα παιδιά