Είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποκτήσετε το δεύτερο μωρό σας;

Είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποκτήσετε το δεύτερο μωρό σας;

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που έμειναν πάλι έγκυος, σε λιγότερο από ένα χρόνο από τη γέννηση του πρώτου τους μωρού, ήταν πιθανόν να έχουν πρόωρο τοκετό καθώς και ένα μωράκι με χαμηλό βάρος γέννησης.

Το μικρούλι σας δεν είναι πλέον τόσο μικρό και αναρωτιέστε αν ήρθε η ώρα να προσθέσετε ένα ακόμη μέλος στην οικογένειά σας. Ελέγξτε το ημερολόγιό σας, περιμένετε να περάσουν τουλάχιστον 12 έως 18 μήνες από την τελευταία εγκυμοσύνης σας, για να μειώσετε τις πιθανότητες ενός πρόωρου τοκετού.

Η μελέτη έδειξε ότι το διάστημα μεταξύ μίας εγκυμοσύνης και της επόμενης, επηρεάζει τον πρόωρο τοκετό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έμειναν έγκυος και πάλι σε διάστημα λιγότερο από 18 μήνες από την προηγούμενη εγκυμοσύνη τους είχαν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και αυτές που είχαν διάστημα λιγότερο από ένα χρόνο ήταν στον υψηλότερο κίνδυνο. Η πρόωρη γέννηση, πριν από 37η εβδομάδα κύησης, μπορεί να οδηγήσει σε πολλές επιπλοκές, επειδή το μωράκι είναι κατά πάσα πιθανότητα μικρό και δεν θα έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξη του.

Στην Ολλανδία, σε μία πρόσφατη έρευνα, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα αρχεία υγείας περισσοτέρων από 12.000 γυναικών που είχαν ήδη ένα πρόωρο τοκετό. Εκείνες που περίμεναν ένα έως δύο χρόνια για την επόμενη εγκυμοσύνη τους, διέτρεχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο για ένα ακόμη πρόωρο τοκετό. Αντίθετα αυτές που έμειναν έγκυος σε λιγότερο από ένα χρόνο είχαν ένα 13% κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα, και αυτές που περίμεναν περίπου 19 μήνες, το ποσοστό μειώθηκε στο 5%.

Επιπλέον οι γυναίκες με μικρότερα χρονικά διαστήματα μεταξύ των κυήσεων, είχαν κατά μέσο όρο, τα μικρότερα μωρά.

Τι σημαίνει λοιπόν αυτό. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λαμβάνει υπόψη η κάθε μητέρα όταν σκέφτεται την επόμενη εγκυμοσύνη της. Όμως ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού είναι ένας.

Οι γιατροί συστήνουν γενικά να περιμένει περίπου ένα χρόνο μετά τον τοκετό, πριν αρχίσει η μητέρα να σκέπτεται το επόμενο μωράκι της. Όμως οι κίνδυνοι ή τα οφέλη μπορεί να είναι πολύ διαφορετικοί από γυναίκα σε γυναίκα. 

Εάν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για πρόωρο τοκετό, γιατί αυτό συνέβει στο παρελθόν, ή έχετε προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, ο γιατρός θα σας συστήσει πιθανότητα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μεταξύ των κυήσεων ώστε να διασφαλιστεί ότι το επόμενο μωρό σας θα πάρει όλο το χρόνο που χρειάζεται για να αναπτυχθεί σωστά.

Μιλήστε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε την προσπάθεια για άλλο παιδάκι. Χωρίς καμία αμφιβολία θα σας βοηθήσει να λάβετε τα αναγκαία μέτρα για να είστε στη καλύτερη δυνατόν φυσική κατάσταση για την εγκυμοσύνη σας.